Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

17.6.–23.10. 2011 Holvi

Tunne maisema -näyttely tuo esille erilaisia näkökulmia ja tapoja tulkita maisemia ja elinympäristöämme liittämällä toisiinsa Akseli Gallen-Kallelan (1865 -1931) ja Pekka Halosen (1865 -1933) maisemamaalauksia sekä nykytaidetta, kuten valokuvia, maalauksia ja mediataidetta. Tarkoituksena on haastaa ihmisiä pohtimaan suhdettaan luontoon, lähiympäristöön ja ympäristökokemuksiin. Samalla paikannetaan Gallen-Kallelan ja Halosen teoksia Keski-Suomeen sekä tuodaan esille keskisuomalaisen maisemakuvaston osuutta käsitteessä "suomalainen maisema". Keski-Suomen maisemien koettiin edustavan 1800 -1900 -lukujen vaihteessa koskemattomuutta, aitoutta ja alkuperäsistä luontoa.

Näyttelyn nimessä monimerkityksellinen tunne-sana viittaa tunnistamiseen ja paikallistamiseen, mutta myös tuntoaistiin sekä elämykselliseen kokemiseen ja tunteidenvaraiseen suhtautumiseen.

Koskien kuohuja ja metsäisiä mäkiä

"Luonto on tauluni luuranko, mutta tunnelma on sisältö, pääasia", totesi Pekka Halonen. Hän eläytyi luontoon ja halusi löytää luonnonilmiöistä niiden ytimen, sielun. Halonen muutti vuosina 1916 -1933 Tuusulasta Kuhmoisten luonnonrauhaan lähes joka kesäksi. Mukana oli koko perhe tai seurana oli vain joku lapsista. Halonen oli tutustunut paikkakunnan maisemiin jo 1910-luvun alussa. Hän ihastui Kotavuoren ja Lumminvuoren laelta näkyviin maisemiin, joissa honkien välistä avautuvat laajat näkymät yli järvien ja metsäisten rinteiden. Innokkaana kalamiehenä hän arvosti myös alueen koskien ja järvien kalasaaliita. Maalauksiin tallentuivat näkymät vinhasti virtaavista kivisistä koskista ja niiden välisistä suvannoista samoin kuin näkymät Kuhmoisten Harmoisista ja Päijänteen kivikkorannoista Judinsalossa, Luhangassa.

Halonen ei ennen Kivikoskelle muuttoaan juuri maalannut kesämaisemia, koska runsas vihreä oli hänestä yksitoikkoista ja ”pinaattimaista”. Vihreys hävitti sävyt ja perspektiivin. Kivikosken luonnon valo ja vesistön kostea usva auttoivat häntä näkemään kesäaiheet toisin, vaihtelevina ja vivahteikkaina.

Ristiin rastiin Keski-Suomea

Akseli Gallen-Kallela pakkasi maalaustarvikkeensa ja suuntasi ensimmäisen kerran kohti Keuruuta elokuussa 1884 ollessaan vielä opiskelija. Viimeinen käynti ajoittuu vuodelle 1930. Erityisesti Huhkojärven rannalla olevasta Ekolan torpasta tuli hänelle tärkeä paikka, koska nuoruutensa viiden vuoden aikana hän asui Keuruulla yhteensä 14 kuukautta. Gallen-Kallela luonnosteli ja maalasi maisemia ja luontoaiheita myös Korpilahdella, Konginkankaalla, Suolahdessa, Multialla ja Pihlajavedellä sekä Jyväskylässä. Hän halusi kuvata rehellisesti Suomen luontoa ja kansaa – ei antiikin ihanteiden mukaisesti, vaan tuoden esiin suomalaisen luonnon ominaispiirteitä. Ihminen ja luonto yhtyivät, kuten näyttelyssä olevassa Kullervon kirouksessa (1897-1899). Kullervo sulautuu luontoon kuin jämerä honka.

Gallen-Kallelan keskisuomalaismaisemien aiheita ovat mm. kesäiset järvimaisemat, veden pinnan väreilyt, pilvitornit, kasvien yksityiskohdat, lumiset maisemat, aittarakennukset sekä arkiset aiheet, kuten suksenjäljet hangella tai loskainen viittatie. On sanottu, että Pariisin virallisten taideopintojen ohella aika Keski-Suomessa teki oppipojasta mestarin.

Etsivä katse - eroja ja yhtäläisyyksiä

Kahden kansallistaiteilijan maisemien ja nykytaiteen kohtaamisen kautta syntyy menneestä kertova, mutta myös sitä kommentoiva näkökulma luontoon ja ympäristöön. Teosten rinnastaminen antaa mahdollisuuden miettiä, mitä merkityksiä ja symboleita maisemilla oli sata vuotta sitten ja millaisia merkityksiä ja kannanottoja sisältyy nykytaiteen maisema- ja ympäristöteoksiin? Nykytaiteilijoista näyttelyssä ovat mukana Elina Brotherus, Jan Eerala, Ilkka Halso, Hannaleena Heiska, Markus Konttinen, Jarmo Kukkonen, Pekka Luukkola, Antti Laitinen, Jussi Niva, Thomas Nyqvist, Tuula Närhinen, Jorma Puranen, Ari Saarto, Kari Soinio ja Juha Suonpää.



Tunne maisema -verkkonäyttely

Tunne maisema -kirja myynnissä Jyväskylän taidemuseossa. Kirjan esittely


Näytteltyyn liittyviä tapahtumia:
Museokierros

Nouse bussiin Jyväskylästä, Keuruulta tai Saarijärveltä ja kierrä katsomassa Tunne maisema -näyttelyt naapurikaupungeissa. Hinta 30 €, johon sisältyy lounas, matkat, pääsymaksut ja opastukset.

Jyväskylän taidemuseo

30.8. - 14.10. tiistaista perjantaihin koululuokkia klo 12.00-13.30
to 6.10. klo 14 Vanhusten viikon ohjelmaa: Oi Niitä Aikoja -muistelutilaisuus 
pe 7.10. klo 16.30–17.30 FT Seija Heinäsen opastus, osallistujien enimmäismäärä 30, vapaa pääsy
to 13.10. klo 15–17 Tunnemaisema-esitys, Reijo Kela, Maria Ellingsen ja Kristiina Ilmonen, vapaa pääsy, esitys on osa The Journey of Phoenix -projektia
pe 21.10. klo 16.30–17.30 FT Seija Heinäsen opastus, osallistujien enimmäismäärä 30, vapaa pääsy

30.8.–17.9. ti, ke, la klo 13 Aisti maisema -kaupunkiretriitti, kokoontuminen taidemuseon aulassa, ulkoiluvarustus

Korpilahden yhtenäiskoulu 
ma 10.10. klo 15–16.30 FT Seija Heinäsen luento Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen jäljillä Keski-Suomessa

 

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto