Olen liberaalisosialisti - zenarkisti - individualisti - kollektivisti - skeptikko - humanisti - kapitalisti - romantikko - kooperatiivisti - nihilisti"
4.2.–3.4. Holvi
"Olen sosialisti-anarkisti-individuaali-kollektivisti-individualisti-kommunisti-aristokraatti-demokraatti", vastasi amerikkalainen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tutkivan journalismin pioneeri Henry Demarest Lloyd (1847–1903), kun häneltä tivattiin poliittista suuntausta. Hän ei suostunut kategorisoimaan itseään vaan toi esille yksilön ja yhteisön välisen kompleksisen suhteen. Lloydin vastaus toimi lähtökohtana Kuvataideakatemian Kuva Kiertää -näyttelysarjaa kuratoimaan kutsutuille Tellervo Kalleiselle ja Oliver Kochta-Kalleiselle.
Kuvataideakatemiasta viimeisen kolmen vuoden aikana valmistuneiden nuorten kuvataiteilijoiden ryhmänäyttely ”Olen liberaalisosialisti - zenarkisti - individualisti - kollektivisti - skeptikko - humanisti - kapitalisti - romantikko - kooperatiivisti - nihilisti" on esillä Jyväskylän taidemuseon Holvissa 3.4. saakka. Näyttelysarjan ensimmäinen osa oli esillä Hämeenlinnan taidemuseossa keväällä 2010.
Näyttelyn taiteilijoita ovat Frank Maria Brümmel, Krister Gråhn, Tuomas Alaksander Laitinen, Sebastian Lindberg, Pilvari Pirtola, Johanna Raekallio, Satu Rautiainen, Pasi Rauhala, Jyrki Riekkija Hanna Saarikoski. He ovat valinneet yksilöllisen työskentelyn rinnalle kollektiivisen taiteellisen toiminnan.
Yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden välinen jännite ei esiinny pelkästään poliittisissa vakaumuksissa, mutta myös taiteellisen tuottamisen kentällä. Taiteilijat saattavat ottaa ääri-individualismin lähtökohdaksi työlleen tai strategiana saada tunnustusta ainutlaatuiselle olemassaololleen. Toisaalta yhä useammat taiteilijat tekevät yhteistyötä ja näkevät itsensä aktiivisina vaikuttajina yhteiskunnallisissa prosesseissa. Taiteilijat ja kuraattorit kiinnostuivat haasteesta tehdä ryhmänäyttelyn luomisestayhteisöllinen prosessi, jossa on tilaa yksilöille.
Näyttelyprosessi kulminoitui Puhekaraoke-teokseen, jonka taiteilijat ja kuraattorit toteuttivat yhdessä. Karaoken avulla näyttelyvieras voi kokeilla puhujapöntöstä erilaisten puheiden pitämistä. Historiallisten puheiden lisäksi tarjolla on eri alojen ja aatteiden edustajien, kuten Päivi Lipposen, Rosa Meriläisen ja Markku Anderssonin, puhekaraokea varten kirjoittamia puheita. Lisäksi mukana on paikallisten henkilöiden puheita, jotka syntyivät 28.–29.1. järjestetyissä työpajoissa.
Eri alojen ja aatteiden edustajien sekä taiteilijoiden ja kuraattoreiden puhekaraokea varten kirjoittamat puheet on julkaistu lehdessä,joka on jaossa ilmaiseksi Holvissa näyttelyn ajan.
Näyttelyohjelma
La 29.1. klo 11–14 ja 15–18 Puhekaraoketyöpaja
Su 6.2. klo 14–16 Nykytaiteen juurilla -luento, Hannu Castrén
La 12.2. klo 13–16 Radikaalimuotokuva -yleisökeskustelutilaisuus
Pe 18.2. klo 16.30–17.30 Teehetki Krister Gråhnin ja Pilvari Pirtolan kanssa
Pe 1.4. klo 16.30–17.30 Teehetki Krister Gråhnin ja Satu Rautiaisen kanssa