Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

11.11.–16.1. Holvi, alagalleria

MUM’s helping mums (2006) on suomalais-afrikkalainen kestävän kehityksen taideprojekti, joka sai alkunsa, kun suomalainen kuvataiteilija Outi Puro löysi Etelä-Afrikasta kumppanikseen taiteilijoita ja muotoilijoita. MUM’s työllistää Kapkaupungin alueella asuvia käsityöläisiä tuotteiden valmistamisessa.

Kutojat voivat tehdä työtä kotona ja hoitaa samalla lapsiaan. He kokoontuvat pajalle kerran viikossa palauttamaan tilaustyönsä ja vastaanottamaan palkan lisäksi materiaalit ja ohjeet seuraavaan työhön. Reilun kaupan periaatteiden mukainen palkka ei hupene työmatka- eikä lastenhoitokuluihin.

Teokset kootaan osista. Tekniikka on erityinen mielie-kudonta, jossa kudontasilmu muistuttaa pullukkaa maissinjyvää. Mielie tarkoittaakin afrikaansiksi maissinjyvää. Puuvillakude kiinnitetään pohjakankaaseen rikkoutuneen kudontakoneen koukulla. Kudontamateriaali on paikallisilta vaatetehtailta kerättyä leikkuuylijäämää.

Kutojien määrä on viime vuosien aikana noussut jo neljäänkymmeneen. Kutojan signeeraus löytyy jokaisesta työstä. Kutojaan kuvineen voi tutustua internet-osoitteessa www.mielie.com

Esillä olevat kudotut veistokset on valmistettu tänä vuonna. Kutojat ovat tehneet tilauksesta tyynyjä, kuutioita ja palloja. He ovat toteuttaneet muodot ja värit kukin omalla tavallaan. Esillä on myös MUM’sin yhteistyökumppanin, eteläafrikkalaisen kestävän kehityksen muotoilijan, kuvanveistäjä Heath Nashin suunnittelemia kierrätetyistä muovikanistereista ja -pulloista valmistettuja valaisimia. Outi Puron suunnittelemat sähköjohdosta punotut naulakot kuten valaisimetkin on valmistettu Nashin työpajalla.

Outi Puro, MUM’sin ideoija ja emo, neljän lapsen äiti ja kuvanveistäjä ei omien sanojensa mukaan osaa itse kutoa, mutta on iloinen, kun kutojat ovat ylpeitä siitä, mitä tekevät. Hänen mielestään MUM’sissa on kyse niin yksinkertaisesta asiasta kuin välittämisestä. Kutojia työ voimauttaa ja mahdollisuus ansaita elanto luo suuntaa kohti parempaa tulevaisuutta. MUM’s on jatkoa Outin yhteisölliselle KOTI-nimiselle taideprojektille, jonka hän aloitti kymmenen vuotta sitten leipomalla aluksi pullaa perheelleen ja pian jo järjestämällä yhteisleivontaa julkisissa tiloissa kuten Helsingin rautatieasemalla. 

Mum's kotisivu

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto