Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

Noora ja Kimmo Schroderus 11.11.–5.2. 2012, Holvin alagalleria

Jyväskylän taidemuseossa ensiesityksensä saava kuvanveistäjien Noora ja Kimmo Schroderuksen yhteisveistos on 1:18 kokoon toteutettu runsaasti yksityiskohtia sisältävä otos maailmasta. Veistoksen toteuttamisen he aloittivat jo kesällä 2009 ja se jälkeen he ovat työstäneet teosta Nurmijärven lisäksi Norjassa ja Rovaniemellä.
Maailma koostuu sadoista osista ja sen monipuolisuuden salaisuus on juuri pitkässä toteutusajassa ja toteutuspaikkojen vaihtumisessa. Vuosien kuluessa ja matkamittarin kilometrilukemien noustessa myös ajatuksilla on ollut aikaa kehittyä rauhassa. Hallitun improvisaation tekniikkaa noudattaen teos on kasvanut yhä moniselitteisemmäksi koosteeksi erilaisia maisemia ja tapahtumia.

Yhteisteoksen taustalla on sekä yhteneväisyyksiä että eroja Noora ja Kimmo Schroderuksen omissa taideteoksissa. Mittakaava 1:18 on lähellä mittakaavaa, jossa moni Noora Schroderuksen aiemmista teoksista on toteutettu. Kimmo Schroderukselle vastaavankaltainen mittakaava on tuttu useista hänen 2000-luvulla tekemistään tilauksiin ja näyttelyihin liittyvistä pienoismalleista. Uudessa veistoksessa yhdistyvät uudella ja hyvällä tavalla heidän erilaiset ja toisiaan täydentävät intressinsä ja ajatuksensa. Kimmo Schroderuksen kiinnostus mekaanisiin rakenteisiin ja kaikkiin ihmisen rakentamiin asioihin ja objekteihin. Noora Schroderuksen osalta hänen kiinnostuksensa ihmisfiguureihin, tapahtumiin, luontoon ja maisemaan.

 

Jyväskylän taidemuseon näyttely on erityisen jännittävä myös kuvanveistäjille itselleen, sillä teoksen suuresta koosta johtuen eivät hekään ole kyenneet näkemään veistosta kokonaisena ja täysin valmiina ennen Jyväskylän näyttelyn valmistumista. Jyväskylästä veistos jatkaa näyttelykiertueelle, joka jatkuu ainakin pitkälle vuoteen 2013. Maailman alueiden järjestys on muokattavissa näyttelytilojen mukaan, niinpä veistos itsekin muuttuu aina uuteen näyttelypaikkaan saapuessaan.

Mikäli tarvitset lisätietoja, lisää kuvia tai jotain muuta teokseen liittyvää, voit olla yhteydessä suoraan kuvanveistäjä Kimmo Schroderukseen.
Kimmo Schroderus
puh. 040 824 1530
kimmosch@gmail.com

Noora Schroderus (1982, Pirkkala) 
Kankaanpään taidekoulu, Ljubljanan yliopisto (Slovenia). Näyttelyt Jyväskylässä: taidemuseo 2006, Galleria Becker 2009.

Kimmo Schroderus (1970, Jyväskylä)
Kuvataideakatemia, Konsthögskolan (Ruotsi). Näyttelyt Jyväskylässä: Alvar Aalto -museo 1996, Galleria Becker 1999. Ars Fennica -palkinto 2004. Jyväskylässä Hyöky-veistos 2004–2006, Kiasmassa Horror Vacui -näyttely 2009.

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto