Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

3.5.–2.6. alagalleria

”Toivomme, että kuvamme näyttävät jalkapallon ja maiseman poeettisen kauneuden vahvistaen samalla tietämystämme jalkapallosta ja sen kulttuurisista merkityksistä.”

Mikko Auerniityn ja Harri Heinosen näyttely on tarina siitä miten jalkapallo kietoutuu osaksi maisemaa, kaupunkia ja arkea. Näyttelyssä on esillä pigmenttimustevedoksia maisemista, jotka jalkapallo on merkinnyt. Lisäksi esillä on valokuvia ja video merkeistä, joilla jalkapallofanit ilmaisevat omistautumistaan jalkapalloaatteelle. Teokset on kuvattu eri puolilla Eurooppaa vuosien 2006–13 aikana.

Kriitikko Otso Kantokorpi kirjoittaa Auerniityn ja Heinosen valokuvista Football Landscapes -kirjassa: ”Tekijöiden dokumentaristinen lähestymistapa paljastaa tapahtumapaikan draaman ja sinne sijoittuvat – tai kuviteltavissa olevat – narratiiviset ulottuvuudet. Tyhjä vaatii usein mielikuvituksen avulla täyttämistä, läsnäolo manifestoituu usein juuri poissaolon kautta. Kuvien hiljainen ja arkipäiväinen poetiikkaa takaa sen, että kuvien merkitys ei katoa yhdellä silmäyksellä tai tunnistamisella, ikään kuin arvoituksen ratkaisemisella.”


Heinonen ja Auerniitty ovat työskennelleet työryhmänä pitkään. Vuonna 2006 he toteuttivat Football Colours -näyttelyn, jossa he kuvasivat suomalaisia faneja tunnusomaisissa väreissään EM-karsintaotteluiden aikana. Tämän jälkeen he ovat työskennelleet Football Landscapes -projektin parissa. Molemmat taiteilijat ovat osallistuneet lukuisiin yhteisnäyttelyihin yhdessä ja erikseen. Auerniityn yksityisnäyttelyissä Vesiraja 4,8 ja Wastelands teemana on ollut maisema. Heinosen ensimmäinen yksityisnäyttely oli Jyväskylässä Galleria Fotokramissa 1993. Hänen tuorein valokuvateoksensa Maiseman muisti julkaistiin keväällä 2013.

Mikko Auerniitty (s. 1971 Lahdessa) asuu Jyväskylässä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta valokuvataiteen laitokselta 1998. Harri Heinonen (s. 1967 Jyväskylässä) asuu Mikkelissä. Heinonen on suorittanut valokuvaajan tutkinnon 1995. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi jalkapallofaniudesta. Väitöskirja julkaistiin 2005 nimellä Jalkapallon lumo.

Football Landscapes -näyttely oli ensimmäisen kerran esillä Suomen Urheilumuseossa Helsingissä syksyllä 2011, jolloin julkaistiin myös saman niminen kirja. Vuoden 2012 aikana näyttely on ollut esillä mm. Viron urheilumuseossa ja Ruotsissa Umeån MOVE-elokuvajuhlilla ja tänä vuonna ennen Jyväskylää Mikkelin taidemuseossa sekä Berliinissä Internationales Fussballfilm -festivaaleilla.

Näyttelyprojektia ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Valtion valokuvataidetoimikunta, Etelä-Savon taidetoimikunta ja Keski-Suomen taidetoimikunta.


Näyttelyn avajaiset torstaina 2.5. klo 18–20. Avaajana Atik Ismail. 
sähköinen kutsu

Teehetki Mikko Auerniityn ja Harri Heinosen kanssa perjantaina 24.5. klo 16.30–17.30.

Näyttelyssä esillä oleva Territories of Ultra Love -videoteos on nähtävissä myös YouTubessa: 
https://www.youtube.com/watch?v=yiNmTxGQe9Q

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto