Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely, Joel Karppanen

10.12.2020-3.1.2021

Runoilija Kössi Kaatran vuonna 1922 julkaistun runokokoelman mukaan nimetty Joel Karppasen näyttely Alhaisolauluja tarkastelee suomalaista työväen­liikettä ja punaista Kemiä. Suomen vasemmistolaisimman kaupungin kautta avautuu tuore näkökulma poliittiseen historiaamme ja nykyhetkeen. Kemin yli 130 vuoden taakse ulottuva, metsä- ja paperiteollisuuden kukoistuksesta kummunnut punainen perintö vaikuttaa kahden tehtaan ja yhden kaivoksen sylissä elävässä kaupungissa edelleen.

Kemin vasemmistolaisuus onkin institutionalisoitunutta ja usein myös vilpitöntä, sillä työväen yhdistys löytyy kaikille harrastuksille shakkikerhosta purjehdukseen. Samalla herää kysymys kulissista, haikailusta aikaan, jolloin työn ja pääoman suhde oli vahva. Asioita tehdään ja toistetaan perinteiden vuoksi.

Kemi muistetaan veritorstaista 18.8.1949, jolloin poliisin ja mielenosoittajien välisessä kahakassa menehtyi kaksi ihmistä, Felix Pietilä ja Anni Kontiokangas. Seuraavaan kuolonuhrin vaatineeseen poliittiseen väkivaltaisuuteen Suomessa kului aikaa 67 vuotta. Vuonna 2016 Jimi Karttunen menehtyi saamiinsa vammoihin uusnatsin pahoinpideltyä hänet Helsingin asema-aukiolla.

Uudessa teossarjassaan Alhaisolauluja Karppanen jatkaa tavallisen ihmisen ja sosiaalisen maiseman kuvaamista. Näyttely muodostuu kolmen vuoden aikana kuvatusta dokumentaarisesta valokuvasarjasta, Polaroid-kuvia ja tekstiä rinnastavista diptyykeistä sekä videoteoksesta. Kokeellinen 12-minuuttinen näyttelyn nimikkoteos on esseefilmi työväenluokan kollektiivisesta muistista, traumoista ja haaveista. Kemiläisen työväenkuoro Ajan laulun johdattelemana se vie matkalle halki vappukulkueiden ja työoikeustaisteluiden lainaten kuvastoaan muun muassa Aki Kaurismäen, Sergei Eisensteinin, Mikko Niskasen ja Charlie Chaplinin elokuvista.

***

Joel Karppanen on palkittu Uusi kuvajournalisti -palkinnolla ja Jouko Lehtolan Säätiön Nuori sankari -palkinnolla vuonna 2017. Keväällä 2019 hän piti ensimmäisen museonäyttelynsä Aineen taidemuseossa Torniossa. Sen lisäksi Karppasen teoksia on nähty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä muun muassa Lontoossa, Helsingissä, Wienissä ja Bratislavassa. Hänen töitään on useissa yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa. Karppasen esikoisteos, valokuvataidekirja Suomalainen pastoraali julkaistiin Musta Taide -kirjasarjassa vuonna 2018.

 www.joelkarppanen.com/

 

Kuva
Ratamon näyttely, Karppanen