Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

19.9.–12.10.2014 Holvin alagalleria

Anssi Kasitonni:Masa (2009)
Anneli Nygren: Pyykki (1992)
Timo Vaittinen keskuspuisto (2011)
 

Museon alagalleria on muuttunut teatteriksi, kun seinälle on viritetty valkokangas AV-arkin suomalaisille videoteoksille. Anssi Kasitonnin Masa-teoksessa marsu valmistelee pesässään pakoa, joka tosin tyssää kerta toisensa jälkeen ihmisen rakastavan huolenpidon aukottomaan muuriin. Anneli Nygrenin Pyykki-teoksen rouva esittelee pyykkipussinsa sisältöä vaatekappale vaatekappaleelta. Timo Vaittisen Keskuspuistossa ilta pimenee ja oudot valoilmiöt valtaavat maiseman.

Videoteosten herättämistä ajatuksista voit keskustella ja vaihtaa kokemuksia esimerkiksi Kulttuuriluotsien perjantaiporinoissa 26.9. ja 10.10. klo 14–16. 

Anssi Kasitonni (s. 1978) on ainutlaatuinen taiteilija, muusikko, elokuvantekijä ja mies, joka rakastaa työtään sekä elämää. Hän on sahalahtelainen skeittari ja palkittu taiteilija, joka tekee musiikkia ja veistoksia sekä piirtää. Monille hänen faneistaan Anssin lyhytelokuvat ovat kuitenkin rakkain osa 
hänen tuotantoaan. Elokuvat Anssi tekee Sahalahden tiluksillaan. Ne käsittelevät ihmiskunnan ikuisia kysymyksiä: moraalia, rakkautta, kuolemaa, sukupolvien välisiä kuiluja, seksuaalisuutta sekä tietenkin sukellusveneitä. Elokuvat ovat kotikutoisia, mutta niiden sisältämät ajatukset eeppisiä. Se on yllättävän toimiva yhdistelmä. Anssin elokuvia tähdittävät kaikenlaiset luomakunnan kruunut taiteilijasta itsestään vaimoonsa Mariaan sekä Aki Kaurismäen luottonäyttelijään Markku Peltolaan ja kahteen täytettyyn oravaan, joista toisella on silmälappu. Anssin elokuvat ovat oma maailmansa ja kertovat meille jotain tärkeätä omastamme. Kasitonni huomioitiin vuonna 2011 Ars Fennica palkinnolla, joka on suurin kotimainen visuaalisen taiteen palkinto.

Anneli Nygren asuu ja työskentelee Turussa. Hän on tehnyt videoita ja elokuvia 1980-luvun alusta, ja hänen tuotantonsa sisältää fiktioita, dokumentteja, animaatioita ja musiikkivideoita. Lisäksi hän on tehnyt piirustuksia, valokuvia ja musiikkia ja toiminut freelance-toimittajana. Näyttelyitä ja festivaaleja vuodesta 1989.

Timo Vaittinen työskentelee kollaasin ja maalauksen parissa ja muuttaa tämän yhdistelmän liikku-vaksi, tilalliseksi animaatioksi.

AV-Arkki on vuodesta 1989 tehnyt uraauurtavaa työtä suomalaisen mediataiteen levittäjänä. Se on avannut taiteilijoille mahdollisuuksia saada työtään tunnetuksi kansainvälisesti. AV-arkin toiminta on myötävaikuttanut suomalaisen mediataiteen kansainväliseen menestykseen. Toiminta on ainutlaatuis-ta sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa. AV-arkki on jäsenmäärältään ja toimintansa laajuudelta suurin kotimainen mediataidealan järjestö.

Jyväskylän taidemuseon syksyn näyttelyihin tutustuvat myös kaupungin pyöräilevät koululaiset. Vuo-rovaikutteisen opintokäynnin aikana katsotaan videoteokset ja tutustutaan Hannes Heikuran DARK ZONE -valokuvanäyttelyyn toiminnallisesti. Käynnillä myös opettajat saavat kättä pidempää eli vinkke-jä mediataiteen katsomiseen ja opetukseen. Opintokäynnit toteutetaan ti–pe 23.9.–10.10. klo 9–11 tai 12–14 yksi luokka kerrallaan. Katso lisätietoja taidemuseon verkkosivulta.

AV-Parkki on toteutettu yhteistyössä 25-vuotisjuhliaan viettävän AV-arkin kanssa osana valtakunnallista AV-arkin Mediataide kasvattaa -hanketta.

Taiteilijatiedot ja oppimateriaalit AV-arkin sivuilta http://www.av-arkki.fi/fi/

Radioklippi Anssi Kasitonnin haastattelusta YLE:n aamussa:
http://areena.yle.fi/radio/2221067

Teeman juttuarkisto mediataide-sarjasta:
http://yle.fi/vintti/yle.fi/teema/ohjelmat/juttuarkisto/mediataide.html

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto