Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hippoksen uudelle pesäpallostadionille levitetään hiekkaa koneiden ja harjojen avulla. Kuva Jyväskylän liikuntapalvelut. Kuva Jyväskylän liikuntapalvelut
Pääsisältö

Tällä sivulla esitellään Jyväskylän kaupungin käynnissä olevia sekä tulevia liikuntapaikkarakentamisen hankkeita. 

Liikuntaolosuhteiden kehittämisohjelma 2022-2030

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut on valmistellut liikuntaolosuhteiden kehittämisohjelman kuluvalle vuosikymmenelle eli vuosille 2022-2030. Ohjelman tavoitteena on linjata Jyväskylän liikuntaolosuhteiden keskeiset kehittämisen linjat. Esitetyt suunnitelmat pohjautuvat ajan tasaisiin selvitystutkimuksiin, kuten liikunnan palveluverkkoselvitykseen, Jyväskylän kaupungin toimenpideohjelmiin sekä kaupungin kumppanuussopimuksiin. Suunnitelma oli käsittelyssä päätöksenteossa keväällä 2021 ja sitä tarkennetaan vuosittain talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Tutustu luonnokseen liikuntaolosuhteiden kehittämisohjelmasta vuosille 2022 - 2030 (pdf)

Katso myös Jyväskylän liikuntapaikkojen palveluverkkoselvitys -loppuraportti (pdf)

Lisätietoja:  Liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal p. 050 324 9314, anna-leena.sahindal[a]jyvaskyla.fi

 

Liikuntapaikkarakentamisen kehittämisohjelman ajankohtaisia investointihankkeita 

 

Halssilan liikuntapuiston tekonurmikenttä 2023 

Jyväskylän Halssilan liikuntapuistoon rakennetaan täyteaineeton tekonurmikenttä. Rakennushanke on Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden käynnistämä pilottihanke, jolla haetaan kokemuksia uudenlaisesta, täysin täyteaineettomasta pelialustasta ja sen ylläpidosta. Täyteaineeton tekonurmikenttä on ympäristöystävällinen vaihtoehto kumirouhetäytteiselle tekonurmikentälle. Uuden tekonurmikentän lisäksi kentän valaistusta parannetaan sekä kentän vieressä sijaitseva vanha kaukalo päällystetään hiekkatekonurmella, mikä mahdollistaa alueen hyödyntämisen kesäaikaan erilaisissa pienpeleissä. Halssilan liikuntapuiston kentän rakentaminen käynnistyy kesäkuussa 2023 ja kentän on arvioitu valmistuvan lokakuun aikana. Halssilan uusi täyteaineeton tekonurmikenttä valmistuu osoitteeseen Ilveskuja 31, 40400 Jyväskylä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myönsi vuonna 2023 Jyväskylän kaupungille Halssilan tekonurmihankkeelle liikuntapaikkarakentamisen valtioavustusta 100 000 euroa. Investoinnista vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut. 


Huhtasuon jalkapallohalli

Jyväskylän Huhtasuon liikuntapuistoon rakentuu jalkapallohalli. Kiinteään rakennukseen tulee tekonurmen ja lämmittely- ja oheisharjoittelutilojen lisäksi halliin rakentuu 8 pukuhuonetta, kahvio/monitoimitila ja kokoustila. Hallin yhteyteen rakennetaan huolto- ja konetilat, jotka palvelevat liikuntapuiston ulkoalueiden lisäksi Huhtasuo-Halssila–Vaajakoski latuverkon talvihoitoa. Huhtasuon jalkapallohalli palvelee kaikkia tekonurmialustaa hyödyntäviä lajeja, ja hallin rakentamisella parannetaan erityisesti jalkapallon ja muiden tekonurmialustaa käyttävien lajien talviharjoitteluolosuhteita. Valmistuessaan jalkapallohalli on myös läheisten koulujen ja päiväkotien käytössä. Kesäisin hallin oheistilojatiloja voidaan hyödyntää liikuntapuiston ulkoalueille tapahtuvassa toiminnassa.

Jalkapallohallin rakentaminen käynnistyi joulukuussa 2023 ja hallin on arvioitu valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä. Hankkeen toteutuksesta vastaa Jyväskylän kaupungin Tilapalvelu ja päätoteuttajan toimii Pohjola Rakennus Group PRG Oy. Huhtasuon jalkapallohalli on osa Jyväskylän kaupungin liikuntaolosuhteiden kehittämisohjelmaa. 

Kuva
Huhtasuon jalkapallohallin havainnekuva. Kuva Arkkitehtipalvelu Oy

Korpilahden skeittipaikka

Korpilahdelle rakentuu moderni skeittipaikka ja pump track -alue Korpilahden liikuntapuistoon lähelle Korpilahden yhtenäiskoulua. Investoinnin suunnittelussa on huomioitu erityisesti alueen lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien kehittäminen. Rakennustyöt käynnistyvät elokuussa, ja skeittipaikan arvioitu valmistumisaika on keväällä 2024. Investoinnista vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut. Hankkeen päätoteuttajana toimii Trail it Oy.  

Kuva
Havainnekuva Korpilahden skeittipaikasta. Kuva Trail it

Maastis 2022–2023 

Maastis maastopyöräily- ja retkeilyreitin ytimen muodostavat eri puolille kaupunkia toteutettavat ulkoilureitit. Ulkoilureiteillä liikkujat pääsevät nauttimaan monipuolisesta luontoliikunnasta ja aistimaan osin erämaistakin tunnelmaa. Reitit kulkevat pääosin kaupungin metsissä. Maastiksen ympyräreitit ovat monikäyttöreittejä, joilla voi liikkua esimerkiksi maastopyörällä, juosten tai patikoiden. Investoinnista vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut. Tutustu tarkemmin Maastiksen kehittämiseen Maastis - maastopyörä- ja retkeilyreitti -verkkosivujen kautta.


Pohjanlammen lähiliikuntapaikka 2023 

Pohjanlammen lähiliikuntapaikan kolmannen vaiheen rakennustyöt käynnistyivät heinäkuussa 2023. Lähiliikuntapaikkakokonaisuuteen rakentuu täysikokoisen koripallokentän mitat täyttävä asfalttipintainen katukoripallokenttä, mäenlaskukumpare ja pump track -rata. Samalla alueen kulkuväyliä kehitetään, ja lisätään mahdollisuuksia alueella oleskeluun. Pohjanlammen lähiliikuntapaikka sijaitsee Kuokkalan kaupunginosassa Kuokkalan yhtenäiskoulun ja rakentuvan Pohjanlammen päiväkodin läheisyydessä. Lähiliikuntapaikalle on aiemmissa rakennusvaiheissa toteutettu jo muun muassa tekojää, tekonurmikenttä ja ulkokuntoiluvälineitä.  Lähiliikuntapaikat ovat asukkaiden ja liikkujien vapaassa käytössä. Rakennustyöt käynnistyvät heinäkuussa, ja rakennustöiden arvioitu valmistumisaika on vuoden loppuun mennessä. Työt toteutetaan vaiheittain. Investointi on Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen sekä kadut ja puistot -yksikön yhteistyöhanke. 

 

Edellisten vuosien aikana valmistuneita hankkeita

Aholaidan katukoripallokenttä 2023 

Aholaidan hiekkakentälle on suunnitteilla rakentaa uusi normaalin täysikokoisen koripallokentän mitat täyttävä katukoripallokenttä. Pinnoitteeksi kentälle on suunniteltu joustopinnoite.  Kentän suunniteltu toteuttamisaikataulu on vuoden 2023 aikana. Investoinnista vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut. Valmistunut syksyllä 2023


Hippoksen uusi pesäpallostadion 2023

Hippokselle valmistui kesäkuussa 2023 uusi, nykyaikaiset lajivaatimukset täyttävä pesäpallostadion. Stadionilla on noin 1800 katettua paikkaa joista 1500 ovat istumapaikkoja. Katsomokapasiteettia on mahdollista nostaa lisäkatsomoilla, joille on asemapiirroksissa varatut tilat. Katsomorakenteiden alle on sijoitettu wc-, pukuhuone- ja varastotilat. Toimitsija- ja mediatilat tulevat katsomon yläosaan. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuonna 2022 Hippoksen pesäpallostadionin rakennushankkeelle erityisavustusta rakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin yhteensä 750 000 euroa. Investoinnista vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut. Valmistunut kesällä 2023.


Kortepohjan lähiliikuntapaikka 2022–2023 

Kortepohjan lähiliikuntapaikka rakennetaan kahdessa vaiheessa ja rakennushankkeen ensimmäinen vaihe on valmistunut vuonna 2022. Lähiliikuntapaikkaan kuuluvat Korteniityn kenttä lähiympäristöineen, läheisen päiväkotikoulun pihaan rajautuvasta metsäalue ja Emännänpuisto. Alue liittyy luontevasti myös Kortepohja päiväkotikoulun uudistettuun piha-alueeseen.  
Ensimmäisessä vaiheessa on valmistunut luistelukaukalo, hiekkatekonurmikenttä sekä metsäalueen polkujen varteen sijoitetut leikki- ja liikuntavälineet.  Hankkeen toisessa vaiheessa Emännänpuiston yhteyteen rakentuu parkour- ja ulkokuntoilualue.  Lisäksi olemassa olevia kalusteita ja leikkivälineitä siirretään puiston sisällä. Hankkeen toinen vaihe valmistuu vuoden 2023 aikana.  

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myönsi vuonna 2022 Jyväskylän kaupungille Kortepohjan lähiliikuntapaikkahankkeelle liikuntapaikkarakentamisen valtioavustusta 120 000 €.  
Investointi on Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen sekä kadut ja puistot -yksikön yhteistyöhanke. Valmistunut keväällä 2023.


Lehtisaaren ulkokuntosali 2023 

Säynätsalon Lehtisaaren kuntoradan varrelle rakentuu uusi ulkokuntosali, joka korvaa nykyiset kuntoradan varren ulkokuntoiluvälineet. Uusi kuntosalikokonaisuus mahdollistaa monipuolisen lihaskuntoharjoittelun Päijänteen upeissa järvimaisemissa. Säynätsalon Lehtisaaren rakentuu säädettävien painopakallisten ulkokuntosalilaitteiden ja kehonpainoharjoitteluun soveltuvien välineiden kokonaisuus.  Suunnittelussa on pyritty huomioimaan eri ikäiset ja kuntoiset liikkujat mahdollisimman hyvin. Omnigymin säädettävillä painopakallisilla ulkokuntosalilaitteilla voi treenata esimerkiksi jalkakyykkyä ja penkkipunnerrusta vastusta säätäen. Kehonpainoharjoittelun välineet soveltuvat esimerkiksi vatsa- ja selkälihasliikkeiden tekoon. Lisäksi alueelle sijoitetaan runkolukittavat pyörätelineet ja uusia levähdyspenkkejä kuntoradan varteen.

Ulkokuntosalikokonaisuus rakennetaan vaiheittain kahdessa osassa. Rakennustyöt käynnistyivät heinäkuun alussa, ja ulkokuntosalin arvioitu valmistumisaika on syyskuun alussa. Investoinnista vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut. Valmistunut syksyllä 2023.


Vaajakosken liikuntahalli 2022–2023 

Vuonna 1984 valmistuneen Vaajakosken liikuntahallin peruskorjaustytöt käynnistyivät kesäkuussa 2022. Kiinteistössä tehdään peruskorjaus- ja kunnostustöitä laajalti koko rakennuksessa. Tavoitteena on tehdä tiloista niin teknisesti kuin toiminnallisestikin tämän päivän liikuntatilojen vaatimukset täyttävä kokonaisuus. Peruskorjauksen aikana liikuntasalin Taraflex-lattia uusitaan, pesu- ja pukutilat peruskorjataan kauttaaltaan sekä salin katon tuuletusta, tilan akustiikkaa ja äänieristystä parannetaan. Tapahtuma- ja kilpailujärjestelyiden olosuhteet paranevat, kun liikuntahallin ensimmäisen kerrokseen rakennetaan täysin uusi kahviokeittiö, 2. kerroksen kilpailukanslian keittiövarustusta parannetaan ja ulkokatsomon betonirakenteita ja katsomoa kunnostetaan. Yläkerran tiloihin johtavia kulkuyhteyksiä parannetaan rakentamalla kevythissi. Toisen kerroksen wc-tilojen määrää lisätään sekä liikuntaesteisten wc-tilaa laajennetaan molemmin puolin käytettäväksi. Rakennukseen tehdään kaksi uutta ilmanvaihtokonehuonetta. Vaajakosken liikuntahallin on arvioitu valmistuvan vuoden 2023 lokakuuhun mennessä ja ulkokatsomoita koskevat työt suoritetaan syksyn 2022 ja kesän 2023 välisenä aikana. Ulkokatsomoiden työt ajoitetaan niin, etteivät ne vaikuta Vaajakosken urheilukentällä järjestettäviin ottelutapahtumiin. Valmistunut syksyllä 2023.

Muita liikuntapaikkarakentamisen hankkeita, kehittämistyötä ja ohjelmia  

Liikuntapaikkoja kehitetään ja rakennetaan myös muiden yksiköiden toimesta ja eri yksiköiden välisenä yhteistyönä. Kaupungin Tilapalvelu vastaa pääsääntöisesti talonrakennustyyppisistä hankkeista ja rakennusten, kuten liikuntahallien, peruskorjauksesta. Kadut ja puistot yksikkö vastaa puolestaan esimerkiksi puistojen ja leikkipaikkojen sekä lähiliikuntapaikkojen ja luontopolkujen rakentamisesta. Eri yksiköiden välinen yhteistyö korostuu erityisesti lähiliikuntapaikkojen ja ulkoilukohteiden suunnittelussa ja rakentamisessa. 


Vesiliikuntakeskus Aalto Alvarin peruskorjaus 2021–2024 

Vesiliikuntakeskus AaltoAlvarissa on tekeillä kylpyläosaston peruskorjaus ja laajennus sekä näihin tiloihin liittyvä teknisten tilojen laajennus. Rakennustyöt ovat käynnistyneet kesällä 2021 ja ne jatkuvat vuoteen 2024 asti. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuonna 2021 vesiliikuntakeskus Aalto Alvarin peruskorjaushankkeelle erityisavustusta rakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin yhteensä 1 000 000 euroa. Tutustu Aalto Alvarin peruskorjaukseen hankkeen omien verkkosivujen kautta.


Hippos-hanke ja Hippoksen liikuntapuisto

Lisätietoa ja kuvia Hippos-hankkeesta hankkeen verkkosivuilta.


Luontoliikuntaohjelma

Jyväskylän kaupungin luontoliikuntaohjelma hyväksyttiin kaupunginhallituksen kokouksessa 14.12.2020 ja se ohjaa tulevien vuosien luontoliikuntaolosuhteiden kehittämistä kaupungissa.

Tutustu Jyväskylän kaupungin Luontoliikuntaohjelmaan


Kehä Vihreä ja Kehä Siniset 

Kehä Vihreä on uudenlainen keskuspuisto, jossa kehämäinen muoto tuo viheralueiden virkistys- ja liikkumismahdollisuudet lähelle kaikkia kaupunkilaisia. Monimuotoinen Kehä Vihreä on tarkoitettu niin ulkoiluun, luontoretkiin, tekemiseen, oleskeluun ja vaikkapa leikkimiseen. Tutustu Kehä Vihreään ja sen kehittämiseen Kehä Vihreän verkkosivujen kautta.

Kehä Siniset on esitetty kaupungin yleiskaavassa alueina, joita kehitetään virkistyspainotteisesti, eikä rantavyöhykkeelle kaavoiteta enää uusia omarantaisia tontteja. Erityisesti tavoitteena on järviä ympäröivien ulkoilureittien yhtenäisyyden, jatkuvuuden ja viihtyisyyden kehittäminen. Kehittämistyötä tehdään kaupungin luontoliikuntaohjelman pohjalta. Tutustu Kehä Siniseen ja sen kehittämiseen Kehä Siniset -verkkosivujen kautta.

ANNA PALAUTETTA PALAUTEKANAVASSA

Liikunta ja ulkoilu Jyväskylän palautekanavassa

Lisätietoja

Liikuntasuunnittelija Riikka Mansikkaviita
p. 050 447 5111, riikka.mansikkaviita[a]jyvaskyla.fi

Kunnossapitovastaava Arto Terho,  
p. 050 3692555, arto.terho[a]jyvaskyla.fi

Projektipäällikkö Mikko Kivisalmi
p. 040 526 0560, mikko.kivisalmi[a]jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
liikunta