Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

6.6.–7.9. Holvi

Kuutti Lavonen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua tänä vuonna tekemiensä uusien teosten lisäksi tuotantonsa, erityisesti grafiikan, koko kaareen. Teosten aikajänne ulottuu yli kolmenkymmenen vuoden taakse.Uusimmat teokset ovat syntyneet tämän vuoden toukokuussa ja vanhin teos on vuodelta 1977. Ensimmäistä kertaa esillä on hänen suurikokoisten serigrafioittensa sarja, joka on painettu Atelier Arcayssa Pariisissa vuosina 1998–2014. Lisäksi esillä on laaja valikoima litografioita ja syväpainotöitä sekä maalauksia ja piirustuksia.

Kuutti Lavonen tunnetaan piirtäjän taidoistaan ja mestarillisesta viivastaan. Grafiikka on hänelle piirtämisen jatke. Hänellä on taidegraafikon koulutus, mutta hän vedostuttaa teoksensa ammattipainajilla mm. Pariisissa Atelier Idemissä ja Atelier Arcayssa sekä Ruotsissa Helsingborgissa Atelje Larsenilla. Erityisen tärkeä hänelle on Helsingin Vallilassa sijaitseva Helsingin Kivipaino, jonka hän on perustanut yhdessä taidegraafikkokolmikko Kalle Bergin, Matti Hintikan ja Valpuri Kylmäsen kanssa vuonna 2001. Hän kokee oppineensa grafiikan tekemisen juuri painajilta ja osoittaa kiitollisuutensa koko ammattikunnalle.

Näyttelyn nimi Amanda ja Lavinia kertoo Kuutti Lavosen kiinnostuksesta Välimeren maiden kulttuuriin. Antiikin mytologiat, kristilliset legendat, renessanssi ja viime aikoina yhä enenevissä määrin barokki ovat luoneet hänen taiteelliselle työskentelylleen vankan perustan, mutta kuten kuvataidekriitikko Hannu Castrén muistuttaa hänessä on tunnistettavissa nykytaiteilijan ja eurooppalaisen kulttuuri-ihmisen synteesi. Taiteilijan tuotannon keskeinen teema on ihmiskasvot. Hän kertoo kasvokuvien olevan pitkälti lähipiirinsä ihmisten henkisiä muotokuvia, joihin on kuvamuistin kautta tarttunut näiden näköispiirteitä.

Retrospektiivisen osuuden monipuolisuudesta on kiittäminen Didrichsenin taidemuseota, Eduskuntaa, Emma - Espoon modernin taiteen museon kokoelmaa ja Saastamoisen säätiön taidekokoelmaa, Helsingin taidemuseota, Hämeenlinnan taidemuseota, Jyväskylän taidemuseota, Kuopion taidemuseota, Mikkelin tuomiokirkkoseurakuntaa, Nykytaiteen museo Kiasmaa, Rantakylän seurakuntakeskusta, Oulun taidemuseota ja Tuusulan taidemuseon Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmaa sekä useita yksityisiä henkilöitä, jotka ovat lainanneet teoksia näyttelyyn.


Curriculum vitae
Syntynyt 1960 Kotkassa, asuu ja työskentelee Helsingissä. Taideopinnot: Istituto Superiore per le Industrie Artistiche, progettazione grafica, Urbino, Italia 1978–1979, Suomen Taideakatemian koulu 1980–1984, suorittaa parhaillaan kuvataiteen tohtorin tutkintoa, Lapin Yliopisto, Rovaniemi 2006–. Esiintynyt kuvataiteilijana vuodesta 1978, ensin yhteisnäyttelyissä, sitten omilla näyttelyillään vuodesta 1981. Ulkomailla yksityisnäyttelyitä lähinnä ranskankielisellä alueella, Luxemburgissa, Belgiassa ja Ranskassa. Oslossa esiintyminen 2006. Osallistunut Suomen taiteen näyttelyihin eri maissa vuodesta 1984, Ruotsi, Eesti, Puola, DDR, BRD, Neuvostoliitto, Venäjä, Iso-Britannia, Itävalta, Tanska, Ranska, Italia, Espanja, Kuwait, Egypti, Thaimaa ja Filippiinit. Teoksia useassa julkisessa kokoelmassa Suomessa. Ulkomailla teoksia on Ruotsin valtion, Eestin taidemuseon, Espanjassa Málagan yliopiston ja Espanjan valtion taidegrafiikan museon kokoelmissa Marbellassa. Julkiset teokset: Vaasan kaupunginteatterin uudisrakennuksen seinämaalaus 1992, Tyrvään Pyhän Olavin kirkon koristelu- ja maalaustyöt (yhdessä taidemaalari Osmo Rauhalan kanssa) 2005–2009. Opetustoimet: Kuvataideakatemia, Helsinki, taidegrafiikan professori 1999–2003. Helsingin kivipaino, perustajajäsen 2001.

Kuutti Lavonen Piirretyt vuodet -julkaisu

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja Kuutti Lavonen Piirretyt vuodet, joka keskittyy taiteilijan laajaan grafiikkatuotantoon yli kolmenkymmenen vuoden ajalta. Samoissa kansissa on nyt nähtävissä sama Pariisissa Atelier Arcayssa painettu suurikokoisten serigrafioitten sarja kuin näyttelyssäkin.

Artikkeleista vastaavat taidemuseon intendentti Jukka Partanen ja kuvataiteilija, kuvataidekriitikko Hannu Castrén, jotka ovat haastatelleet Kuutti Lavosta kirjallisiin lähteisiin tutustumisen ohella. Artikkelissaan Autotallista Urbinoon ja Pariisin kautta Vallilaan Jukka Partanen kertoo miten Lavosesta tuli taidegraafikko ja avaa hänen työskentelyään taiteilijana, joka ”ei ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut prässeistä tai painopöydistä” vaan ”on tukeutunut enemmän mannereurooppalaiseen perintöön, jossa taiteilija vedostuttaa teoksensa ammattipainajalla”. Hannu Castrén taustoittaa viivastaan tunnetun taiteilijan työskentelyä ja ajattelua. Artikkelissaan Myötäilevä ja itsepäinen viiva hän muistuttaa, että Lavosessa on tunnistettavissa nykytaiteilijan ja eurooppalaisen kulttuuri-ihmisen synteesi, jota inspiroi erityisesti jännitteinen, tunteita korostava barokki, mutta jonka kiinnostus pop-taiteeseen on myös nähtävissä läpi tuotannon.

Kuutti Lavonen Piirretyt vuodet Drawing Years -julkaisu on kaksikielinen. Se on myynnissä Jyväskylän taidemuseon museokaupassa (Kauppakatu 23, 40100 Jyväskylä, puh. 014 266 4391, [email protected], ti-su klo 11-18).

Tutustu artikkeleihin:

Jukka Partanen Autotallista Urbinoon ja Pariisin kautta Vallilaan

Hannu Castrén Myötäilevä ja itsepäinen viiva


Näyttelyn avajaiset torstaina 5.6. klo 18
Avajaisohjelma
klo 18 Musiikkiesitys Pekka Toivanen, The Job of the Angels, säveltäjä yhtyeineen, kesto 30 min.
klo 18.45 Näyttelyn avaaminen, kuvataiteilija, kuvataidekriitikko Hannu Castrén
sähköinen kutsu
 

Tapahtumat, työpajat ja opastukset

Tapahtumat

Teehetki Kuutti Lavosen kanssa perjantaina 6.6. klo 14
Teehetki Kuutti Lavosen kanssa perjantaina 5.9. klo 16.30

Perjantaiporinat kulttuuriluotsien kanssa 15.8. ja 29.8. klo 14–16

Barokin taide -luento, FL Marja-Liisa Rajaniemi perjantaina 29.8. klo 16.30–18
Italialainen kuvataide uudistui 1500- ja 1600-luvun vaihteessa. Barokin taiteellisia uudistajia olivat maalarit Caravaggio, Artemisia Gentileschi sekä kuvanveistäjä Gianlorenzo Bernini. Taiteilijoiden teokset tunnetaan jännittävistä näkökulmista, taidokkaasta materiaalitunnun jäljittelystä, valon ja varjon luomasta tehovaikutelmasta sekä aiheiden dramaattisesta esitystavasta. Kuvataiteen aiheiksi valittiin perinteisiä antiikin mytologian ja kristillisen ikonografian teemoja, mutta katsoja rakennettiin yhä taidokkaammin osaksi kuvan kertovaa maailmaa sommittelun, katseen ja erilaisten aistikokemusten avulla.

Näyttelyn päättäjäiset lauantaina 6.9. klo 14–16
Päättäjäisissä esiintyy Mieskuoro Sirkkojen yhtye.

Työpajat

Elävän mallin piirtäminen lauantaina 23.8. klo 12–16
Grafiikka lauantaina 30.8. klo 12–16
Harmonisen laulun työpaja lauantaina ja sunnuntaina 30.–31.8. klo 10–14
Lisätietoja työpajoista

Opastukset

Kuraattorin yleisöopastus pe 22.8. klo 16.30–18

Opastuksia tilauksesta ryhmille

Kuvataidekriitikko ja kuvataiteilija Hannu Castrén on valmistautunut opastamaan työporukoita, lomailijoita, matkailijoita ja kaikenlaisia ryhmiä näyttelyyn. Hän on ollut suunnittelemassa ja ripustamassa näyttelyä, lisäksi hän on kirjoittanut artikkelin näyttelyn yhteydessä julkaistuun kirjaan Kuutti Lavonen Piirretyt vuodet. Artikkelissaan Myötäilevä ja itsepäinen viiva hän taustoittaa viivastaan tunnetun taiteilijan työskentelyä ja ajattelua. Kuutti Lavosen taiteeseen hän on perehtynyt jo aikaisemmin kirjoittaessaan 1999 taiteilijan Keski-Euroopassa järjestetyn kiertonäyttelyn sekä 2004 Didrichsenin taidemuseossa esillä olleen Ihmisiä, pyhimyksiä ja enkeleitä -näyttelyn julkaisuihin.

Opastuksen kestoksisuositellaan 1 – 1½ tuntia. Opastus räätälöidään kullekin ryhmälle sopivaksi, joten se sopii kaikenikäisille ja kaikenlaisille ryhmille.

Opastuksen hinta 
ti–la klo 11–18 56 € (ALV 0 %) / h
su klo 11–18 83 € (ALV 24 % ) / h

Opastustilaukset ja tiedustelut
Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23, ti–su klo 11–18, puh. 014 266 4391, taidemuseo(at)jkl.f

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto