Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon näyttely Hallapuro

12.11.-5.12.2020

Minä painan mustalla painovärillä pimeää. Samettisen mustasta pinnasta tulee pehmeä ja upottava. Siitä tulee kuin syli, johon varjot nielaisevat osaksi itseään. Tunnustelen oman olemiseni rajoja pimeässä.

Mieli muovailee omia havaintojaan ja tarinoitaan pimeästä. Mielikuvat syntyvät jostain näkymättömästä, tuntemattomasta. Näissä nurkissa ja kolkissa viihtyvät ne suurimmat salaisuudet, menneen ja tulevan hahmotelmat ja myös osa niistä pienistä painajaisista.

Mutta sitten tulee valo. Kaivan sen esiin mustasta omilla työvälineilläni. Karkotan pois mielikuvien varjot. Se, mitä kuvittelin näkeväni pimeimmissä nurkissa, ei ollut siellä alkuunkaan.

Työskentelen perinteisten taidegrafiikan tekniikoiden parissa ja teen pääasiassa viivasyövytystä, kuivaneulaa ja mezzotintoa. 

Taidegrafiikan työskentelyprosessin luonteeseen kuuluu hitaus ja välillisyys. Työstän painolaattaa yhä uudestaan ja uudestaan: piirrän, raaputan, pohjustan, syövytän, rouhin ja kiillotan. Yhdestä painolaatasta syntyy useita eri vedoksia ja lopullinen teos ottaakin usein muotonsa teossarjana.

Usein teosteni lähtökohta on jokin näkyvä havainto, esimerkiksi metsämaisema, mutta sarjallisen työskentelyn myötä kuvaelma muuntautuu joksikin muuksi, ikään kuin piilotajuiseksi ryöpsähdykseksi. Teos alkaa ilmentää enemmän tekijäänsä.

www.marihallapuro.com/

***

Mari Hallapuro (s.1985) asuu ja työskentelee Järvenpäässä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2012.

Viimeksi hänen teoksiaan on ollut esillä yksityisnäyttelyissä Grafiikanpaja Himmelblaussa, Tampereella (2020) ja Galleria Uusi Kipinässä, Lahdessa (2019) sekä ryhmänäyttelyssä ”Nuori Taide Pohjanmaalla” Vaasan Taidehallissa (2020). 

Hallapuron teoksia on hankittu mm. Helsingin Taidemuseon, Valtion ja Pohjanmaan museon taidekokoelmiin.

Hallapuro on Suomen Taidegraafikoiden ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen.

Näyttelyn järjestämistä on tukenut Taiteen Edistämiskeskus.

 

Kuva
Ratamon näyttely Hallapuro

Mari Hallapuro, Pirunpelto II, 2019, 19,5x29,5 cm, viivasyövytys, kuivaneula ja mezzotinto