Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

5.6.–13.9.2015

Sudet ulvovat, hirvikuningas puhkeaa kukkaan, jänikset tulevat ja menevät, moniosaiset installaatiot välittävät viestejä, merkityksiä sekä oivaltamisen iloa ja tietämisen tuskaa, kun kuvanveistäjä Veikko Hirvimäen riemukkaat puuveistokset valtaavat taidemuseon Holvin kesäkaudeksi.

Näyttely painottuu 2000-luvun teoksiin, mutta kertoo samalla siitä, kuinka erityisesti kiven veistäjänä mainetta saaneesta taiteilijasta tuli rakentaja: Hirvimäki käsittelee materiaaliaan puuta rakentaen ja kaiken tarkkaan hyödyntäen. Aikaisemmat pronssityöt enteilivät sitä, mitä tuleman piti. Myös 1980-luvunpronssiteokset ovat syntyneet rakentamalla. Tekotapa on antanut mahdollisuuden keveään ja pinnaltaan rikkaaseen ´valon kosketukseen´. Sitä samaa Hirvimäki tavoittelee puuveistoksissaan.

Maalarina kuvataiteilijan uransa aloittanut Veikko Hirvimäki tuli suomalaisten tietoisuuteen 1980–1990-lukujen julkisilla veistoksillaan, joista tunnetuin on Mika Waltarin Kuningasajatus-muistomerkki Helsingissä. Hirvimäki on asunut ja työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta Sveitsin Ballaiques’ssa. Kesäisin hän palaa lapsuutensa maisemiin Petäjävedelle.


Näyttelyn yhteydessä julkistetaan Heli Lukkarisen toimittama, Galerie Forsblomin kustantama kirja Veikko Hirvimäki. Kirjassa esitellään Hirvimäen veistoksia vuosilta 2001–2015. Artikkeleista vastaavat filosofi Tuomas Nevanlinna, joka analysoi veistoksissa esiintyvien eläinhahmojen merkityksiä, sekä Hirvimäen henkilöhistoriaan paneutunut kuvataidekriitikko ja kuvataiteilija Hannu Castrén. Kirja on myynnissä taidemuseon museokaupassa.
 


Näyttelyn avajaiset torstaina 4.6. klo 18–20
Sähköinen kutsu

Teehetki Françoise Jaquet'n ja Veikko Hirvimäen kanssa perjantaina 5.6. klo 16.30–17.30

Yleisöopastus, oppaana kuvataiteilija, taidekriitikko Hannu Castrén, perjantaina 14.8. ja 28.8. klo 16.30–17.30

Perjantaiporinat, kupponen kahvia ja keskustelua taidekokemuksesta Kulttuuriluotsien kanssa, perjantaina 21.8. ja 4.9. klo 14–16

Asiasanat:  
taidemuseo