Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

3.6.–18.9. Alvar Aalto -museo ja jyväskylän taidemuseo

Kaksi veljestä, kaksi taiteilijaa, joista toinen muotoilija, toinen käsitetaiteilija. Molemmat käsittelevät omalla tavallaan teemoja, jotka välillä sivuavat toisiaan. Yksi teemoista on sauna siksi, että molemmat kokevat sen yhdistävän suomalaisen sielun suomalaiseen maisemaan. Näyttelyn nimi räppänä on savusaunan henkireikä, josta savu ajetaan ulos ennen löylyttelyä. Jussi Heikkilä on tehnyt useita saunapolku-aiheisia teoksia, jotka alkavat matkasta saunaan, siirtymästä ja jatkuvat savuna. Niitä ovat seuranneet hänen Räppänä-teoksensa. Simo Heikkilä puolestaan on toteuttanut kokeilumielessä saunoja ja suunnitellut saunakalusteita. Muita yhdistäviä teemoja näyttelyssä ovat suhde työkaluihin, kierrätykseen ja kirjoihin.

Jyväskyläläiset Jussi Heikkilä ja Simo Heikkilä edustavat molemmat oman alansa suomalaista kärkeä. – Veljeksiä yhdistää tarkkaileva asenne luontoon, sanaleikkien ja metaforien käyttö sekä arvostava suhde käsityöhön ja käsityöläisiin. Esteettisessä mielessä heitä yhdistää rakenteellinen keveys ja ilmavuus, sanoo näyttelyn kuraattori Teija Isohauta.

Jussi Heikkilä (s.1952) on suomalaisen käsitetaiteen uudistajia. Hän pohtii teoksissaan maailmantilaa ja ekotasapainoa, jossa meren tila ja linnut toimivat indikaattoreina. Heikkilän lähestymiskulma on tieteellinen sekä tietoisen eettinen ja esteettinen. Maisema, havainto ja havainnon kautta avautuvat kohteet esitetään materiaalein, joiden kirjo on laaja piirrosjäljestä löytötavaroihin ja timantteihin. Heikkilän taide on oivalluksia herättävää ja riemukasta.

Simo Heikkilällä (s.1943) on ollut mahdollisuus tehdä poikkeuksellinen ura muotoilijana. Huonekaluteollisuudelle suunnittelun lisäksi hän on voinut keskittyä tekemään uniikkeja kokeiluja, joiden tarkoitus on ollut tutkia rakenteiden kestävyyttä ja erilaisten materiaalien mahdollisuuksia. Heikkilä on puun puolestapuhuja, häntä kiinnostaa sekä massiivipuun estetiikka että ultrakevyitä konstruktioita mahdollistavat muotopuristeet.

Kahteen museoon jakautuva näyttely koostuu huonekaluista, valaisimista, valokuvista, taideteoksista, installaatioista, videoista ja haastatteluista. Heikkilöiltä on näyttelyssä esillä sekä retrospektiivistä aineistoa että uusia teoksia. Molemmilta Heikkilöiltä on sekä retrospektiivistä aineistoa että uusia teoksia.

Kesänäyttely on merkkipaalu Alvar Aalto -museon ja Jyväskylän taidemuseon pitkälle yhteiselle historialle, joka ulottuu viidenkymmenen vuoden taakse Alvar Aalto -museon kuvataideosaston perustamiseen. Kuvataideosasto itsenäistyi Jyväskylän taidemuseoksi vuonna 1998. Jussi Heikkilän ensimmäinen laaja yksityisnäyttely Havaintoasema, Observatory järjestettiin Alvar Aalto -museossa 1992. Simo Heikkilä on suunnitellut Alvar Aalto -museon 1998 avatun perusnäyttelyn.


Näyttelytyöryhmä: Jussi Heikkilä ja Simo Heikkilä, näyttelyn kuraattori Teija Isohauta, museonjohtajat Tommi Lindh ja Päivi-Marjut Raippalinna, intendentti Katariina Pakoma, amanuenssit Leena Lokka ja Mari Murtoniemi.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen Edistämiskeskus ja Askon Säätiö.


Kesänäyttelyiden yhteisavajaiset torstaina 2.6. klo 17 Alvar Aalto-museossa ja klo 18.30 Jyväskylän taidemuseossa.
Sähköinen kutsu

Tapahtumia:

Taiteilijatapaaminen Jyväskylän taidemuseossa pe 10.6. klo 16.30–17.30
Kuraattorin kierros Alvar Aalto -museossa pe 2.9. klo 16.30–17.30 (Alvar Aallon katu 7)
Kuraattorin kierros Jyväskylän taidemuseossa pe 16.9. klo 16.30–17.30
Päätöskonsertti Jyväskylän taidemuseossa su 18.9. klo 14–15, esiintymässä Heikki Ruokangas Duo

Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Näyttelypaikat, aukioloajat ja pääsymaksut:

Alvar Aalto -museo
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
avoinna ti–su klo 11–18,
elokuussa ti–pe 10–18, la–su klo 11–18
syyskuussa ti–su klo 11–18
puh. 040 135 6210
museum@alvaraalto.fi
https://www.alvaraalto.fi/kohde/alvar-aalto-museo/

Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23
avoinna ti–su klo 11–18
puh. 014 622 4391
taidemuseo(at)jkl.fi

Molempien museoiden peruslippu 6 € / museo. Näyttämällä kumman tahansa museon pääsymaksukuitin pääsee toiseen kahdella eurolla.

Jyväskylän taidemuseoon vapaa pääsy aina perjantaisin ja Alvar Aalto -museoon syyskuussa. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto