Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

10.3.–21.5.

”Teosteni aiheet käsittelevät ihmisen vaellusta ajassa, kovaa, joskus armeliastakin arkea. Parhaiten voin kuvata sitä minkä tunnen... En usko ulkomaanmatkoihin, merille lähtöihin tai dramaattisiin syrjään vetäytymisiin. Uskon niin kuin Vilho Lampi – oman puron rannalta on marjat kerättävä.”

Taidegraafikko Juho Karjalaisen itsensä kehittämä syövytystekniikka muistuttaa itämaista tussimaalausta tai vesivärimaalauksen valööripintaa. Tavoitteena on keveys ja ilmavuus. Karjalaista kiinnostaakin taiteessa vastakohdat: aine ja aineettomuus, henki ja materia. Karjalainen on pelkistämisen mestari, jäljelle jää vain ihminen, tila, hiljaisuuden ääni – ja tunne olemisesta.

Juho Karjalaisen taiteen pääteema on klassinen ihmisvartalo. Hänet tunnetaan erityisesti suurikokoisista miesaiheisista teoksista. Hän siirtyi lyyrisistä naiskuvista eeppisiin, karuihin miesaiheisiin vuonna 1993.

”Figuuri, ihminen, joskus eläin oli pääaiheeni 1980-luvun puoliväliin saakka. Sitten innostuin pilviaiheisiin piirustuksellisuuden leipäyttämänä, kunnes 80-90 taitteessa palasin takaisin figuurin käyttöön. Pilvikausi on myöhemminkin jatkunut ja johtanut omanlaiseensa mimimalismiin 2000- luvun puolella. Miesaiheet tulivat vähän kuin vahingossa 1990-luvun alkupuolella. Olin ja olen edelleenkin tuohtunut siitä, että nainen alastonaiheena on ok, olipa katsoja mies tai nainen, mutta miesaihe on jotain puolisopimatonta. Kuviin alkoi 90-luvulla tulla osin tahtomattani kertovaa sisältöä ja sen esittämiseen mies sopii mielestäni paremmin”.

Suurikokoisista miesaiheisista teoksista tuli omaa elämää sivuavia, aiempaa elämänkatsomuksellisempia ja luonteeltaan usein symbolisia. Karjalaisen teoksissa näkyy ihmisen sopeutuminen saumattomasti luontoon, mutta samalla ihmisen yksinäisyys. Teoksissa nähdään usein taiteilijalle tärkeä veneteema, jonka lähtökohdat ovat lapsuuden kainuulaisessa järvimaisemassa.

”Avaraselkäinen Oulujärvi tarjosi kohottavia mutta myös pelottavia elämyksiä lapsesta saakka. 50-luvulla järvi oli hyötykäytössä: viittatiet talvella, kesällä kauppareissut veneellä. Romanttinen kiinnostus tuli sitten kun aloin omin voimin kulkea saarissa ja rannoilla.”

Uusimmissa, tänä talvena valmistuneissa teoksissaan Karjalainen on palannut eläinaiheisiin. Kissojen ja koirien jälkeen teoksiin on ilmestynyt uusi eläinaihe, susi.


Juho Karjalainen on oman taiteellisen työnsä lisäksi ehtinyt myös opettaa, perustaa grafiikan työpajan, painaa muille taiteilijoille ja kirjoittaa grafiikan oppikirjoja. Opettajana Karjalainen on toiminut Suomen taideakatemian koulussa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja Porin piirustuskoulussa sekä lukuisilla grafiikkakursseilla eri puolilla Suomea. Hän on lisäksi jälkivedostanut mm. kaikki Hugo Simbergin laatat Ateneumin taidemuseolle.

Edellinen Juho Karjalaisen yksityisnäyttely Jyväskylässä oli esillä Alvar Aalto –museossa vuonna 1979, jolloin hän toimi Keski-Suomen ensimmäisenä läänintaiteilijana kolmivuotiskauden 1978–1980. Kausi käynnistyi eurooppalaistyylisen grafiikan työpajan perustamisella nykyisen Nikolainkulman kivijalkaan. Pajaa pidettiin maamme täydellisimpänä grafiikan pajana, joka toimi esikuvana monelle myöhemmin perustetulle pajalla Suomessa. Jyväskylän aika oli tärkeä myös oman työskentelyn kannalta, sillä Karjalainen palasi pitkän tauon jälkeen metalligrafiikkaan ja ryhtyi kehittämään omaa akvatintasovellutustaan, jossa hän syövyttää laattaa suoraan typpihapolla, ilman lakkausta.


Näyttely ja siihen liittyvä julkaisu on tehty yhteistyössä Lappeenrannan taidemuseon kanssa. Näyttely on kiertävä. Jyväskylästä se jatkaa kesäksi Kajaanin taidemuseoon ja syksyksi Lappeenrannan taidemuseoon.

Näyttelyssä nähdään myös Jyväskylän taidemuseon tekemä 10 minuutin video Juho Karjalaisesta.

Näyttelyjulkaisu 
Juho Karjalainen taidegraafikko 
Toim. Mikko Pirinen ja Jukka Partanen. Bookwell, Porvoo 2017. 88 sivua, mv- ja värikuvitus. Teksti suomeksi ja englanniksi.
978-952-5847-36-9 (Jyväskylän taidemuseo)
978-951-785-139-8 (Lappeenrannan taidemuseo)
ISSN 1799-6929
Jyväskylän taidemuseon julkaisuja 6
28 € 
Artikkeli näyttelyjulkaisussa
Heikki Malme: Ihminen pääosassa

Jyväskylän taidemuseon tuottama video Juho Karjalaisesta, 10 min.

Taiteilijan kotisivu
http://www.juhokarjalainen.fi/


Tapahtumia

To 9.3. klo 18–20 Avajaiset Sähköinen kutsu

To 16.3. klo 16.30–17.30 Yleisöopastus

Pe 28.4. klo 16.30–17.30 Hannu Castrénin kävelyluento: Juho Karjalainen, suomalaisen sielunmaiseman tulkitsija

Pe 12.5. klo 16.30–17.30 Yleisöopastus

Opastukset ja luennot ovat maksuttomia

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto