Mun elämä
21.4.–27.5. Alagalleriassa
Kevään aikana Jyväskylän taidemuseolla keskitytään nuorten taiteen esilletuontiin. Museon päänäyttely Generation esittelee taidetta 15–23-vuotiailta, eri puolelta Suomea kotoisin olevilta, tekijöiltä samalla kun alagalleriassa esille pääsevät Jyväskylän ja Muuramen nuoret.
Kuvataideopettajat Heidi Möller-Virtanen Schiltin lukiosta, Maria Mäkivirta Muuramen lukiosta, Tuula Railo ja Satu Joutsensalo Lyseon lukiosta valitsivat opiskelijoita mukaan näyttelyprojektiin, jota ohjaavat kuvataiteilija Anna Ruth ja museoassistenttina toimiva siviilipalvelusmies Vilho Polamo, joka on viime vuoden ylioppilas Schildtin lukiosta. Näyttelyn ripustuksen on suunnitellut Anna Ruth.
Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat Edit Hakasalo, Siiri Hämäläinen, Miranda Koskelainen, Ilmo Kurki, Laura Laine, Marko Laine, Emmi-Julia Lehtonen, Kaija Nieminen, Anni Niittylahti, Muusa Pennanen, Vilho Polamo, ja Viljami Viitanen. He työskentelevät laaja-alaisesti piirtämisen, maalaamisen, valokuvauksen, veistosten, äänen, digitaiteen ja lyhytelokuvien parissa.
Teosten sisällöissä liikutaan maailman kaksinaisuudessa: hyvyys ja pahuus, ilo ja suru, yksinäisyys ja yhteisöllisyys, vääryys ja oikeus, täydellisyys ja virheellisyys, arki ja elämän poikkeukselliset hetket, sekä monet muut vastakohdat nivoutuvat nuorten maailmassa toisiinsa limittyviksi omakohtaisiksi kokemuksiksi. Tunteet ja ajatukset tuodaan esiin rohkealla otteella ja riskejä kaihtamatta.
Edit Hakasalo:
Teoksessani näkyy minulle ja monille suomalaisille tärkeitä asioita ja elämän pieniä iloja, jotka voivat loppupeleissä merkitä meille paljon. Työn teossa käytin tusseja, vesivärejä sekä puuvärejä.
Siiri Hämäläinen:
Yhteistyössä Emmi-Julia Lehtosen kanssa toteutettu valokuvateos kuvaa ihmisen hyvyyttä ja pahuutta.
Miranda Koskelainen:
Digitaalinen piirrokseni ottaa vaikutteita siitä ajatuksesta, että vastakohdat täydentävät toisiaan, ja kuvaa sitä nuoruuden intohimon ja tunteiden kautta.
Ilmo Kurki
Teen glitch-tyylisesti, eli tietokoneen bugeja hyödyntäen, muokattuja valokuvia, sekä erilaisia tietokoneella renderöityjä kolmiulotteisia kuvia.
Laura Laine:
Teen interaktiivisen veistoksen rautalangasta ja paperimassasta. Aiheenani on yksin jääminen.
Marko Laine:
Käsittelen tunteitani ja ajatuksiani käyttäen Anna Ruthin neuvomaa tekniikkaa nimeltä Automatic Drawing, jossa piirrän alitajuntani pohjalta ilman valmista suunnitelmaa tai ideaa. Piirtämiseen ei tarvitse käyttää aikaa enempää kuin hampaiden pesuun, mutta on tärkeää piirtää muutaman kerran joka päivä.
Emmi-Julia Lehtonen:
Teokseni kuvaa feminismiä sekä erilaisia vähemmistöjen oikeuksia. Teos on toteutettu käyttäen kierrätysmateriaaleja.
Anni Niittylahti:
Kuvaan valokuvateokseeni asioita, joita ei näytetä normaalisti somessa, vaikka ne ovat normaaliin elämään kuuluvia. Kuvat tulevat oikealle Instagram-tilille, joten teoksessa on mukana interaktiivisuutta. Teemana on mun elämä ja sen siloteltu puoli, joka on nykypäivänä somen takia myös kaikkien muidenkin elämä.
Kaija Nieminen:
Videoteokseni Riisuttu kuvastaa ihmisen haavoittuvaisuutta ja herkkyyttä suuren rakkauden edessä.
Muusa Pennanen:
Piirrän ja maalaan tietokoneella ja piirtopöydällä. Aiheena on mun elämä, ja teoksessani kuvaan itselleni turvallista paikkaa, jossa vietän suurimman osan ajastani.
Vilho Polamo:
Syvennän Viljami Viitasen teosta digitaalisella muokkauksella, musiikilla ja äänillä.
Viljami Viitanen:
Piirrän useita hahmoja omalaatuiseen tilataideteokseeni.
Mun Elämä - Näyttely kaikille avoimet avajaiset late nights
Pe 20.4. klo 18.00–21.00
klo 18.15 Imaginary Friend, koreografia Liisa Tirkkonen, tanssi Silja Koskela ja Kaisla Torvinen, Jyväskylän tanssiopisto
klo 19.00 Leave me, koreografia ja tanssi Olivia Jokinen ja Ada Kangasniemi, Jyväskylän tanssiopisto
klo 20.00 Vola-bändipaja esiintyy, Nuorten Taidetyöpaja
klo 17.00–20.00 Kahvila Unicorner