Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

18.6.–6.9.2020 Galleria 

Ilmastonmuutos muovaa ympäristöämme hurjaa vauhtia määrittäen samalla maailmaa, jossa tulevaisuudessa elämme. Nuoret eivät ole voineet vaikuttaa ilmastonmuutokseen silloin, kun se olisi vielä ollut mahdollista estää, mikä asettaa nuoret hankalien kysymysten äärelle: onko oikeus tuntea pelkoa, vihaa tai toivoa? Kuka kantaa vastuun menneisyydestä? Mitä voimme vaatia muilta ja itseltämme? Millainen tulevaisuus sukupolvellamme on? 

Elli Heiskan, Ilona Siistosen ja Selma Kiurun ideoima, Mahdollisuuksia -nimeä kantava projekti on kevään aikana tuonut ympäristökysymysten äärelle viisi paikallista 15–19-vuotiasta nuorta taiteilijaa. Helmi Pesonen, Emilia Turunen, Kaapo Riikonen, Aliina Ruuttunen ja Arttu Martikainen ovat päässeet edustamaan omaa sukupolveaan niin ilmastonmuutoskeskustelussa kuin taiteen kentällä. Lopputuloksena on useita eri tekniikoita ja taiteenmuotoja yhdistelevä kokonaisuus, jossa aihetta lähestytään useasta näkökulmasta. Ääni, valo, väri ja kuva punovat tilaan yhdessä ainutlaatuisen maailmansa, joka antaa kokijalle mahdollisuuden tarkastella omia tunteitaan ilmastonmuutoksesta ja peilata niitä taiteilijoiden näkemyksiin. 

Mahdollisuuksia-projektin yksi päätarkoituksista on rohkaista muita nuoria korottamaan ääntään ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa sekä aktivoitumaan kulttuurin tekemisessä ja kokemisessa. Nuoria yhteen tuova projekti onkin saanut tukea Jyväskylän Nuorisovaltuustolta sekä Suomen Kulttuurirahaston Ilmastonmuutosvoima-hankkeelta.

Katso projektiryhmäläisten haastattelu täältä.

Videohaastattelun ovat tuottaneet Humakin kulttuurituottajaopiskelijat Anita Savolainen ja Katariina Nikkilä. Valot ja ääni Hannu-Pekka Auraneva. 

 

Mahdollisuuksia-projektin toteuttama Heijastus-videosarja saa ensiesityksensä Jyväskylän Kesä -festivaaliviikon toisena päivänä, torstaina 2. heinäkuuta kello 18.00. Kokonaisuus julkaistaan Jyväskylän taidemuseon YouTube-kanavalla sekä Mahdollisuuksia-projektin instagramissa @mahdollisuuksia2020 ja on nähtävissä toistaiseksi.

Kolmiosainen videosarja tutkii taiteenmuotoja, joita ei olla vielä Mahdollisuuksia-installaatiossa nähty, sekä syventyy tarinoihin teosten takana. Näyttelytaiteilijoiden lisäksi mukana ovat tanssija Ilona Rautiainen, sanataiteilija Kanerva Broms sekä haastattelija Olli-Pekka Louniala. 

Jyväskyläläisten nuorten toteuttama Mahdollisuuksia-installaatio on nähtävillä Jyväskylän taidemuseon Galleriassa ja siihen on vapaa pääsy. Taidemuseoon on vapaa pääsy festivaalin ajan 1.–7.7., festivaalilippua tai kuvaa ohjelmasta vilauttamalla. Museo on avoinna ti–su klo 11–18, osoitteessa Kauppakatu 23. 

 

Kuva
Mahdollisuuksia Nuorten taidenäyttely

 

Asiasanat:  
Jyväskylän taidemuseo
taide