Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mämminiemen virkistysalueen venepaikka. Kuva Kari Häkkinen
Pääsisältö

 

Mämminiemi

Kuva
Mämminiemen virkistysalueen venepaikka. Kuva Kari Häkkinen

Mämminiemen ulkoilu-, veneily- ja virkistysalue sijaitsee Toivakan kunnan alueella Pohjois-Päijänteellä Ristiselän rannassa (itäpuoli). Alue on ulkoilijoiden vapaassa käytössä jatkuvasti, kesäkautena on lisäksi valvotut aukioloajat yleisine saunavuoroineen. Parhaiten Mämminiemeen pääsee veneellä Päijännettä pitkin. Maanteitse matkaa on Jyväskylän keskustasta noin 34 kilometriä ja alueella on noin 300 metrin päässä pysäköintipaikka osoitteessa Ristinseläntie 13, 41630 Oravasaari. Mämminiemen alue on kooltaan noin 10 hehtaaria.

Virkistysalueen pohjoisella puolella on kaksi venelaituria, joissa on yhteensä 10 poijupaikkaa. Eteläpuolella on kuusi poijupaikkaa ja vuonna 2016 valmistunut uusi päälaituri.

Mämminiemen virkistysalueelle kulkeminen tapahtuu ensisijaisesti veneellä vesiteitse. Autopysäköinti tapahtuu vain siihen osoitetulla pysäköintialueella, jossa on tilaa 10 autolle. Mämminiemen virkistysalueelle vievät tiet ovat kapeat, minkä takia tienvarsipysäköintiä tulee välttää. Tiet on pidettävä vapaana hälytys- ja pelastusajoneuvojen sekä muiden suurien kulkuneuvojen liikkumisen turvaamiseksi ja mahdollistamiseksi. 

Kesällä 2023 Mämminiemessä järjestetään neljänä päivänä viikossa yleinen saunavuoro, jonka lisäksi saunat ovat varattavissa perhesaunaa sekä yksityistilaisuuksia varten. Alueella on kaksi grillikatosta, nuotiopaikkoja sekä wc-tiloja, alueella voi myös telttailla. Alueella ei ole vesipisteitä eikä juoksevaa vettä. 

Mämminiemen valvoja, p. 050 65 438. Tavoitettavissa Mämminiemen aukioloaikoina. 

Kesäkausi Mämminiemen virkistysalueella on päättynyt 31.8.

Lisätietoja:
Liikuntapaikkamestari Jouni Arnberg (arkisin)
p. 050 653 82, jouni.arnberg[a]jyvaskyla.fi

Kuva
Mämminiemen virkistysalue päärakennus
Mämminiemen virkistysalueen päärakennus.

Leirikallio

Leirikallio on Päijänteen rannalla Mämminiemen välittömässä läheisyydessä sijaitseva upea leiripaikka. Aluetta vuokrataan yksityisvarauksin. Alueella on kaksi mökkiä ja aitta. Alamökissä mahtuu yöpymään neljä ihmistä ja ylämökissä parvi mukaan luettuna noin 4–8 yöpyjää. Alueella oleva aitta ei ole toistaiseksi vuokrattavissa sen huonon kunnon takia.

Molemmissa mökeissä on sähköt, keittiövarustus sekä saunat. Myös sähkölämmitys kuuluu varustukseen. Molempien mökkien varustukseen sisältyy jääkaappi, mikroaaltouuni, kahvin- ja vedenkeitin. Alamökin keittiön varustukseen normaalilaitteiston lisäksi liesi ja uuni. Ylämökin keittiösyvennyksessä kahden levyn pöytäliesi. Vaikka mökeistä löytyy pieni määrä astioita, kattiloita ja pannuja, asiakkaiden kannattaa varautua tuomaan mukanaan omat ruokailuastiat. Saunoihin tulee järvivesi, juomavesi täytyy viedä mukana. Rannassa on uimalaituri sekä isoille aluksille sopiva venelaituri sekä poijupaikka. Alue hoidosta vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut.

Leirikallion vieressä sijaitsee Päijänteestä nouseva luonnonmuodostelma Rappukallio, ja miltei Leirikallion edessä on sisävesien syvin kohta Suomessa, noin 100 metriä.

Leirikallion alamökki
Leirikallion alamökki

Leirikallion ylämökki
Leirikallion ylämökki

Leirikallion varaus

Leirikallio on suljettu 25.9.2023-17.5.2024. 

Leirikallion varaushakemuksessa täytetään hakulomake, joka lähetetään sähköpostilla osoitteeseen liikunta.varaukset[a]jyvaskyla.fi. Myönnetyistä varauksista lähetetään varausvahvistus.

Hangasjärvi

Hangasjärven retkikämppä on valmistunut v. 1983 kuntien ja Keski-Suomen liiton yhteistyönä. Sen on suunnitellut arkkitehti SAFA Risto Vuolle-Apiala (meritoitunut perinnerakentamisessa), hanketta rahoittivat ja tukivat opetusministeriö sekä ympäristöministeriö. Hangasjärvi on osa aikaisempaa Keski-Suomen maakuntauran reitistöä. Uutta reitistöä suunnitellaan osuudelle Jyväskylän Ladun maja-Tikkamäki-Kuusjärvi-Hangasjärvi, ns. Jyväskylän seudun Metsoreitti. Retkikämppä sijaitsee noin 25 km Jyväskylän keskustasta (ajosuositus: Patajärventie-Hangasjärventie th, metsäautotie oikealle, noin 1 km).

Virkistysalueet ovat Metsähallituksen omistuksessa (ulkoilu- ja virkistysmetsät). Hangasjärvi on virkistyspalveluiden, koulutuksen, leirikoulujen ja ympäristökasvatuksen tukikohta ja majoitustiloina toimivat 4 kämppähuonetta, joissa 4-6 petipaikkaa, iso tupa ja keittiö. Lähistöllä sijaitseva Patajärveen laskeva Hangasoja ja viereinen Myllyvuoro ovat natura-aluetta.

Retkikämpän lisäksi Hangasjärven varusteluun kuuluvat oma ranta, rantasauna, laituri, laavu, katos/nuotiopaikat/tulisijat ja lähde. Läheiselle Myllyvuoren Natura-alueelle on viitoitettu luontopolku. Pohjoisen Korpilahden kylät ry (PoKo) vastaa Hangasjärven retkikämpän vuokrauksesta sekä alueen ylläpidosta

Virkistysalueiden kesäkausi

Jyväskylän kaupungin Mämminiemen ja Leirikallion virkistysalueiden kesäkausi käynnistyy 1.6.2023 ja päättyy 31.8.2023. Alueiden hoidosta ja valvonnasta vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut.

Mämminiemen valvotut aukioloajat 

  • keskiviikko, perjantai, lauantai klo 15–21 
  • sunnuntai klo 12–18 

Mämminiemen valvottuina aukioloaikoina valvoja puhelinnumero on p. 050 65 438. 

Saunavuorot

Mämminiemen yleiset saunavuorot 

keskiviikko, perjantai ja lauantai 

  • naiset klo 18–19  
  • miehet klo 19–20 

sunnuntai 

  • naiset klo 14–15  
  • miehet klo 15–16

Liikuntapalvelujen hinnasto

Hangasjärven retkikämppä

Hangasjärven kiinteistöä vuokraa ja varaukset retkikämppään hoitaa Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys ry.
Yhteyshenkilö Paula Määttä
p. 040 5481544, pamaatta[a]gmail.com

Hinnasto

Mämminiemi

Yksityistilaisuudet 

  • Saunamaksu 6 € / kerta / henkilö (käteis- ja korttimaksu) 
  • Perhesauna: 30 € / h (1 h ennen ja 1 h jälkeen yleisten vuorojen)
  • Tilaussauna: 200 € / 4 h. Tilattava ja sovittava erikseen.

Leirikallio

90 € / vuorokausi / mökki

Liikuntapalvelujen hinnasto

Virkistysalueiden sijainnit kartalla

Hangasjärven virkistysalue kartalla

Leirikallion virkistysalue kartalla

Mämminiemen virkistysalue kartalla

Kuva
Mämminiemen virkistysalueen kartta ja symbolit

 

Asiasanat:  
ulkoilu
retkeily
liikunta