Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

15. kansainvälinen grafiikkatriennaali
27.9.–1.12.2019

Graphica Creativa 2019 – Hereafter -näyttelyyn on kutsuttu taideyliopistot kolmesta maanosasta; Helsingistä, Oslosta, Tokiosta sekä Edmontonista, Kanadasta. Pääosassa ovat taidegrafiikan opiskelijat, jotka tuottavat näyttelyyn omat projektinsa heille itselleen tärkeistä teemoista. Opiskelijatöiden lisäksi esillä on professorien ja opettajien teoksia.

Nykygrafiikka on kiinni ajassa ja osallistuu ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kehon ja teknologian rajapintojen tulevaisuutta tutkivassa projektissa kanadalaiset opiskelijat pohtivat miten lääketiede ja teknologia vaikuttavat kehonmielikuviimme. Helsingin Kuvataideakatemian grafiikan opiskelijoiden teemana on maailman tila. Teosten aiheita ovat epävarmuus tulevaisuudesta, ilmastonmuutos ja resurssien riittäminen. Kulttuurisista eroista huolimatta kaikilla on yhteinen huoli maapallomme tulevaisuudesta.

Hereafter -näyttelyssä nuoret taiteilijat käsittelevät grafiikkaa taidemuotona, taiteen julkaisemisen kysymyksiä sekä grafiikan asemaa nykytaiteen kentällä. Japanilaiset opiskelijat pohtivat miten yhä runsaampi kuvatulva näkyy yhteiskunnassamme ja miten se vaikuttaa meihin. Norjalaiset opiskelijat tutkivat ja määrittelevät uudelleen taidegrafiikan käsitettä. 

Vuoden 2019 Graphica Creativassa näkyy grafiikan käsitteen laajeneminen ja digitaalisuuden vaikutus. Opiskelijat viitoittavat tietä kohti laajentunutta grafiikan kenttää, missä perinteet, uudet tekniikat ja niiden yhdistelmät kohtaavat.

Näyttelyssä ovat mukana Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Helsingistä, Kunsthøgskolen i Oslo, Norjasta, Geidai, Tokyo University of the Arts, Japanista ja University of Alberta, Edmonton, Kanadasta. 

Näyttelyn teemaan ja teoksiin voi tutustua myös verkossa osoitteessa graphicacreativa.fi.

Graphica Creativa on pohjoismaiden vanhin ja ainoa säännöllisesti järjestettävä kansainvälinen grafiikkanäyttely Suomessa. Kolmen vuoden välein toistuvaa Graphica Creativaa on järjestetty Jyväskylässä vuodesta 1975 lähtien.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. 

 

 

 

Yleisöopastus Graphica Creativa -näyttelyyn

pe 4.10. ja 29.11. klo 16.30, vapaa pääsy

 

Luennot

Kulttuurinen kestävyys ja tulevaisuus
to 14.11. klo 16.30–17.30 
FT dosentti, varajohtaja, yliopistonlehtori Katriina Siivonen, Turun yliopisto

Taidegrafiikan ja sen opetuksen tulevaisuus muuttuvassa maailmassa
to 28.11. klo 16.30–17.30 
kuvataiteilija, professori Annu Vertanen, Taideyliopisto Helsinki

 

Asiasanat:  
taidemuseo
kuvataide
taidegrafiikka
Graphica Creativa
näyttely