Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

Jyväskylän taidemuseon Holvi
1.2.–12.5.2019

Nanna Susi: ”Koko elämä on suurinta taidetta…”

Kevätkauden päänäyttelyssä esittäytyy taidemaalari Nanna Susi (s. 1967). Suurikokoisista, värikylläisistä ja tunteikkaista maalauksistaan tunnettu taiteilija on yksi maamme menestyneimmistä nykytaiteilijoista. Retrospektiivisessä näyttelyssä on maalauksia taiteilijan uran varhaisilta vuosilta 1990-luvulta tähän päivään asti. Näyttely on Salon ja Jyväskylän taidemuseoiden yhteistuotantoa.

Kuvataideakatemiasta vuonna 1997 valmistunut Nanna Susi nousi suuren yleisön tietoisuuteen Vuoden nuorena taiteilijana 2000. Kunnianosoitukseen kuuluu  myös näyttelyn järjestäminen Tampereen taidemuseossa – seuraavana vuonna värikkäät maalaukset valtasivat taidemuseon salit ja jäivät yleisön mieleen. Suden valinta vuoden nuoreksi taiteilijaksi nähtiin merkkinä maalaustaiteen paluusta, erityisesti vahva värimaalaus koettiin kiinnostavana. Nanna Suden toinen yksityinen museonäyttely Underneath the Eyes  järjestettiin Helsingin taidemuseo Tennispalatsissa vuonna 2012.

Taidemaalari Nanna Susi on ollut kiireinen viimeiset kolmekymmentä vuotta. Hän on pitänyt kymmeniä yksityisiä galleria-näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomen ja Italian lisäksi muun muassa Tanskassa, Saksassa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Irlannissa, Ranskassa ja Egyptissä. Hän on myös maalannut Rekolan Pyhän Andreaan kirkon alttarimaalauksen sekä Meilahden syöpäklinikan maalaukset "Clinic I" ja "Clinic II".

Nanna Susi - taidemaalari tunteella

Näyttelyn nimi "Nanna Susi In the Moods" viittaa taiteilijan maalausten vahvaan tunnelataukseen, mielentilaan. Moodi on myös musiikissa käytetty ilmaisu, jolla tarkoitetaan musiikin pysyvää rakennetta, kuten sävelasteikkoa, melodiaa tai rytmikuviota, jota taiteilija toistaa eri korkeuksilta duurissa tai mollissa – eri tunnelmissa. Suden teosten moodi on suuri koko, tunnelataus, värien kylläisyys. Suden taidetta on tulkittu eri tyylisuuntien kautta, erityisesti uusekspressionismin ja kolorismin. Lisäksi maalauksista on löydetty runollisuutta ja romantiikkaa. Nanna Sutta on verrattu Suomen 1980-luvun vahvoihin naisekspressionisteihin, Marika Mäkelään, Marjatta Tapiolaan sekä Leena Luostariseen, joka oli Kuvataideakatemiassa hänen opettajansa.

Nanna Susi elää ja työskentelee tunnemoodeissa, eri ajanjaksoissa. Hän rakentaa itsensä aina uudelleen ja lähtee jokaisen teoksensa kanssa uudelle matkalle. Nanna Suden moodit tuottavat teossarjoja, tunnelmallisia ja ajallisia ryppäitä, jotka välittävät taiteilijan tunnelmaa. Väri-ilottelu on välillä taipunut harmaan tyyneyteen, jopa synkkyyteen, toisinaan kaikkialle sinkoileva innostus on vaihtunut hienovaraisuuteen ja herkkään tyylikkyyteen.

Tunteet ovat Nanna Suden maalausten motiiveja ja energiaa. Taiteilijan luonteelle tyypillisesti kaikkea on oltava paljon, kohtuus on yksitoikkoista. Niinpä myös tunteiden kirjo vaihtelee kuplivasta ilosta aina alakulon syvyyksiin. Mystisyys ja käsitteellisyys ilmenevät Nanna Suden teoksissa symboleina, kuten ovina, portteina, teinä, joiden kautta taiteilija kuljettaa katsojaa todellisuudesta toiseen. Luonnon elementit, maa, tuli, vesi, ilma, ovat Nanna Suden voimasanoja, jotka virittävät hänet matkalle. Toisinaan aiheina ovat tähdet, luonnonilmiöt, myrskyt ja tuulet, mutta myös mystiset hämärän hetket usvaisena aamuna.

Matkalla olemisen projekti Blue and Red

Vuonna 2015 Nanna Susi ja kiinalaislähtöinen, Suomessa asuva taidemaalari Canal Cheong Jagerroos saivat idean projektista, jossa eri kulttuureista tulevat taiteilijat kokevat toistensa maailmat yhteisellä matkalla. Projektin tavoitteeksi tuli syventää keskinäisten kulttuurien ymmärrystä, solmia suhteita ja rakentaa yhteistyötä maiden välillä. Näin Nanna Susi ja Canal Cheong Jagerros päättivät lähteä yhdessä matkalle, joka kuljetti heidät läpi kulttuurien, arvojen ja tunnetilojen. Blue and Red -projekti suunniteltiin alusta asti kokonaisvaltaiseksi projektiksi, jossa toistensa kotimaiden halki kulkevalla matkalla taiteilijat keräävät paikallisia kokemuksia ja vaikutteita, joita sitten hyödyntävät taiteessaan.

Matkan vaikutteita Nanna Suden taiteessa voi havaita teosten materiaaleissa ja tekniikassakin. Väriskaala on pehmeän itämainen, hennot sävyt kuultavat lähisävyjä tai vastavärejä ja luovat näin ilmavan, keveän vaikutelman. Uutta ovat myös silkille akryyliväreillä tehdyt maalaukset.

Julkaisu Nanna Susi In the Moods

Näyttelyn yhteydessä on ilmestynyt julkaisu Nanna Susi In the Moods kustantajana Parus Verus. Runsaasti teoskuvia sisältävässä julkaisussa filosofian tohtori Altti Kuusamo pohtii ajattomuutta Nanna Suden maalauksissa sekä aikaa artikkelissaan "Ylikypsä hetki ja tuore ajattomuus Nanna Suden maalauksissa". Taidehistorioitsija Heidi Grahn luonnehtii Nanna Sutta taidemaalarina paljolti tämän päiväkirjateksteihin pohjaten. Artikkelissa "Nanna Susi In the Moods" taiteilija on vahvasti läsnä päiväkirjasta poimittujen sitaattien kautta.

Taiteilijan kotisivut

Lisätietoja: leena.lokka(at)jkl.fi ja seija.heinanen(at)jkl.fi

 

Avajaiset ja muut tapahtumat  

Avajaiset torstai 31.1. klo 18–20. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua näyttelyyn klo 17 alkaen.  Yarin musiikkiesitys klo 18. Avajaiskutsu

Taiteilijatapaaminen pe 8.3. ja 5.4. klo 16.30–17.30.

Luennot: Marja-Liisa Rajaniemi, Tunteita kankaalla, näkökulmia ekspressionismiin to 21.2. klo 16.30–17.30 ja Laura Luostarinen, Leena Luostarisen taide ja elämä to 21.3. klo 16.30–18.

Yleisöopastukset pe 15.2. ja 12.4. sekä pe 10.5. klo 16.30–17.30.

Ääniopastus kolmeen teokseen 

Salon taidemuseo on tallentanut http://opisalonmuseossa.fi/ -verkkosivuilleen museokasvatusaineistoa äänitteenä ja tekstinä. Jyväskylän taidemuseossa Nanna Susi In the Moods -näyttelyssä ovat esillä seuraavat teokset:

Kaksi venettä, 2001, öljy kankaalle
Ole varovainen, 2012, öljy kankaalle
Tuulahdus etelästä, 2011, öljy kankaalle

Videot

Blue & Red II -lyhytdokumentti, 2018.
Kesto 13:25. Ohjaus, kuvaus, käsikirjoitus, editointi, P.J. Piippo​​​​​​

Taidemaalaritar Nanna Susi, 2018.
Kesto 10:18. Toteutus Pihla Pasanen ja Elias Peltonen


Taiteilija Nanna Suden haastattelu. Vuoden nuori taitelija 2000, 2014.
Kesto 23:09. Tuotanto Tampereen taidemuseo/Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut.

 

Asiasanat:  
kuvataide
näyttely
taidemuseo
maalaus