Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä

28.11.–29.12.2013

Mobile2013@ jkl –näyttely tutustuttaa katsojat mobiililaitteilla kuvattuun suomalaiseen nykyvalokuvaan.Valokuvakamerat ovat olleet keksimisestään lähtien enemmän tai vähemmän mukana kulkevia – mobiileja. Vuosituhannen vaihteen jälkeen ja varsinkin vuoden 2010 jälkeen sana ’mobiili’ on saanut kuitenkin uudenlaisen merkityksen, ja kamerat ovat siirtyneet kameralaukuista housuntaskuihimme.

Samalla kuvan julkaiseminen on demokratisoitunut käytännössä kaikkien mahdollisuudeksi. Tämä on aiheuttanut valokuvan julkaisemisen räjähdysmäisen kasvun. Suosituimmissa kuvanjulkaisupalveluissa (mm. Flicker, Instagram ja Hipstamatic) julkaistaan tuhansia kuvia minuutissa ympäri vuoden.

Myös suomalainen valokuva on laajentanut ja laajentunut mobiililaitteiden pariin, ja yhä useampi valokuvauksen harrastaja ja ammattilainenkin on ainakin osittain siirtynyt mobiililaitteiden käyttöön valokuvaprojektiensa toteutuksessa, mutta ennen kaikkea ne ovat läpäisseet valokuvauksen arkikäytön.

Erilaisilla mobiililaitteilla tuotetut kuvat ovat siis viime vuosien aikana saavuttaneet paikkansa osana valokuvan muuttuvaa kenttää. Kuitenkaan niitä ei ole tarkasteltu omana ilmiönä, vaan osana laajemman ’digikuvan’ maailmaa. Mobile2013@jkl tuo tarkasteluun nyt suomalaisen mobiilin kuvan, sen erilaiset ilmenemismuodot ja sovelluksin tuotetut kuvat. Näyttely on värikäs katsaus siihen, mitä ja miten mobiililaitteilla kuvataan reilu kymmenen vuotta niiden kehittämisen jälkeen.

Mobile2013@jkl esittelee haun kautta valitut 41 mobiilikuvaajaa, sekä kutsuttuna kaksi suomalaisen mobiilikuvan uranuurtajaa, Tuomo Mannisen ja Gary Wornellin mobiililaitteilla toteutetut valokuvaprojektit. Tuomo Mannisen teos on esillä Jyväskylän taidemuseon ikkunassa ja muut kuvaajat Galleria Ratamossa.

Mobile2013@jkl kuvaajat:

Aino-Kaarina Pajari, Aino Tervo, Anna Ruth, Antti Laitinen, Arto Revonkorpi, Einari Vuorinen, Erja Laakkonen, Harri Heinonen, Heikki Timonen, Heli Pesonen, Ilkka Keskinen, Johanna Lecklín, Jorma Mylly, Jorma Räsänen, Juho Jäppinen, Jussi Hukkanen, Jyrki Hirvensalo, Kari Nieminen, Kille Vuorinen, Kirsi Viitala, Leila Lipiäinen, Maija Keskinen, Mikko Auerniitty, Millie Anttila, Paula Nordfors, Pekka Nikrus, Pia Harjula-Lahti, Pira Cousin, Ritva Harle, Rune Snellman, Salla Keskinen, Sami Kulju, Signe Vaara, Tarja Tella, Tarja Vilmi, Tiina Ekosaari, Timo Saarelma, Titta Valla, Tuire Kurikka, Vesa Lahti, Kapa