Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä
Pääsisältö

31.7.–24.8.2014

URBAANIT-näyttelyn kaupunkikuvat kytkeytyvät suoran katukuvauksen perinteeseen. Ihmisiin tutussa tai oudossa ympäristössä liittyy samankaltaisuutta, mutta samalla aina jotakin erityistä. Urbaanin ihmisen jokapäiväinen elinympäristö ja arjen tapahtumat voivat laajentua yksittäistä tilannetta yleisemmäksi, koskettavaksi ja vaikuttavaksi. Kuvat ovat Suomesta ja eri puolilta maailmaa, usein suurkaupunkien arkielämästä. Kaikissa kuvissa kohdataan ihminen omassa ympäristössään.

Valokuva voi olla ratkaisevan hetken välähdys, mutta se voi olla merkitykseltään syvempi, ihmisen kohtalonkin esille tuova. Miksi jokin kuva koskettaa syvemmin kuin joku toinen? Kuva tallentaa vain sen hetken, mitä on nähty, mutta merkitys kasvaa siitä kuinka paljon kuvaan sisältyy enemmän – aikaa ennen ja jälkeen. Tai onko kuvassa jokin erityisen pysäyttävä vaikutus, erityispiirre (Punctum)?

Edellä mainitut teemat ja pohdinnat ovat näyttelyn taustalla. Ei kuvausta ohjaten, vaan tukeutuen omiin kokemuksiin, tuntemuksiin ja kysymyksiin. Saavatko kuvat merkityksen, sen kukin ratkaisee omalla kohdallaan.

Näyttelyn mustavalkokuvat ovat osin perinteiseltä mustavalkofilmiltä tehtyjä hopea-gelatiinivedoksia, osin pigmenttivedoksia. Retrospektiivisen pääkuvasarjan rinnalla on kuvakokonaisuus osin värillisinä vedoksina, joissa ihminen on keskiössä ja ympäristö on valtaosaltaan häivytetty.

Asiasanat:  
luovan valokuvauksen keskus
valokuva
näyttely