Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä

23.10.–16.11.

Lokakuussa avattava Mobile@FI -näyttely tarkastelee suomalaista mobiililaitteilla kuvattua nykyvalokuvaa. Mobile@FI esittelee avoimen haun kautta valitut kaksikymmentäkuusi mobiilikuvaajaa ja antaa ideaa, mitä mobiliilaitteiden parissa tapahtuu tällä hetkellä.

2000-luvun alun jälkeen käynnistynyt mobiililaitteiden kameroiden yleistyminen ja kehitys on johtanut siihen, että mobiilikameroita on käytännössä jo jokaisella. Ja suurin osa meistä myös kuvaa mobiilikameroilla. Mobiilikameroiden myötä kuvat ovat siirtyneet myös sosiaalisiin medioihin ja sähköisiin julkaisualustoihin. Kuvat ovat esillä kuvavirroissa hetken ajan ja häviävät sitten taustalle uusien kuvien korvatessa vanhat. Kuvavirroista on muodostunut nykykulttuurin visuaalinen kuva; nopeasti, paljon ja uutta tilalle.

Mobile2014@FI -näyttely pysäyttää tämän kuvavirran juoksun hetkeksi ja tutkailee, mistä tuo alati muuttuva ja uusiutuva kuvatulva muodostuu. Ohikiitävät massat ovat kuitenkin loppujen lopuksi yksittäisten ihmisten yksittäisiä valokuvia, jotka on otettu tiettyä tarkoitusta varten. Niillä jokaisella on oma tarinansa ja kertojansa. Nyt meillä on mahdollisuus rauhoittua ja tarkastella ajan kanssa, mistä valokuvamaailmamme koostuu.

Ensimmäinen suomalaisen mobiilin kuvan katsaus järjestettiin Galleria Ratamossa Jyväskylässä vuonna 2013. Mobile@FI -näyttelyiden järjestämisestä vastaa jyväskyläläinen Luovan valokuvauksen keskus.