Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä

18.12.2014–11.1.2015

Sarja Silent Night sai alkunsa taiteilijan matkalta Los Angelesiin loppuvuodesta 2011. Hän kiinnostui ympäristön visuaalisesta ilmeestä ja tunnelmasta, joka herätti enemmän kysymyksiä kuin joulumieltä. Pimeillä, hiljaisilla asuinalueilla kirkkaana loistavat talot olivat kuin kiiltokuvia amerikkalaisesta joulusta. Pintaa saa ihastella, mutta sen pidemmälle ulkopuolisilla ei ole asiaa. Armed Response -kyltit talojen pihoilla viestivät yksityisyydestä ja jännitteistä, joita traagiset uutiset väärälle pihatielle kääntyneen autoilijan, tai huppupäisen nuorukaisen ampumisista vain lisäsivät.

Henttosen kuvissa ihmisen läsnäolo näkyy ikkunoiden peitoksi vedettyinä verhoina, pihaan parkkeerattuina autoina ja kirkkaina jouluvaloina. Valojen loisteessa pimeys ja varjot korostuvat: kaduilla ei näy ketään, sisällä taloissa näyttää pimeältä. Missä ihmiset ovat? Sisällä katseilta suojassa, vai ulkona varjoissa, tarkkailijana? Kuvissaan Henttonen haluaa välittää niitä tunteita ja tunnelmia, joita hän koki hiljaisilla kaduilla kuvatessaan. Kuvissa kaikki näyttää olevan hyvin, mutta ei tunnu siltä. Kontrastiset valot ja varjot luovat pelottavan, lähes uhkaavan tunnelman ja todellisuus alkaa sekoittua mielikuviin. Talojen herättämät tulkinnat johdattavat katsojan omien tunteiden ja kokemusten kautta uusiin tarinoihin. Näyttelyn kuvien rauhaa ja hiljaisuutta varjostaa tuntemattoman pelko. Missä on todellisuudessa turvallisempaa – sisällä vai ulkona?

Silent Night kokonaisuuden kuvia valittiin mukaan Creative Review Photography Annualiin ja näyttelyyn kahdella kuvalla Lontooseen Printspace Galleryyn.

Barcelonassa asuva ja työskentelevä valokuvaaja Markus Henttonen (s. 1976) tunnetaan suurkaupunkien, kuten New Yorkin, Los Angelesin ja Barcelonan kuvistaan, jotka pureutuvat ihmisen ja ympäristön suhteisiin. 

Henttonen opiskeli valokuvausta Turun taideakatemiassa, josta hän valmistui vuonna 2002. Henttosen teoksia on esitelty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mm. Lahden taidemuseossa, Tukholman Centrum För Fotografissa (2013), Galerie Arktikassa Mark-toberdorffissa, Saksassa (2012), Galerie Vanessa-Quangissa Pariisissa ja Lodzin kansainvälisillä valokuvafestivaaleilla Puolassa (2011), sekä useilla kansainvälisillä taidemessuilla. Vuonna 2009 sarja Night Time Stories palkittiin toisella sijalla valokuvabiennaali Photomaniassa Kalingradissa, Venäjällä. Henttoselta on ilmestynyt kaksi valokuvakirjaa, Paral-lel City (2004) ja Lonely But Not Alone (2011). Hänen teoksia löytyy mm. italialaisen Museum Su Palatun, Wäinö Aaltosen museon sekä Jyväskylän, Kotkan ja Lahden taidemuseoiden kokoelmista. Lisäksi teoksia on yksityiskokoelmista Suomessa, USA:ssa, Saksassa, Ranskassa, Belgiassa ja Alankomaissa.

www.markushenttonen.com/