Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ratamon tiiliseinä

10.9.–4.10.2015

Liettualainen Vilniaus Grafikos Meno Centras saapuu Galleria Ratamoon vastavierailulle. Viime vuoden kesäkuussa Vilnassa avautui Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamon näyttely, jossa Ratamoa edustivat taidegraafikot Tuomas Hallivuo, Naoji Ishiyama, Elli Manninen, Jyrki Markkanen, Aino-Kaarina Pajari ja Iana Vulpe. Vilnan grafiikkakeskus on vuodesta 2000 toiminut taiteilijavetoinen kulttuurikeskus, joka järjestää näyttelyitä ja seminaareja, tekee erilaisia taideprojekteja sekä kerää ja myy taidetta. Keskuksessa on myös kolme grafiikan työtilaa taiteilijoiden käyttöön. Keskus järjestää lisäksi tiloissaan erilaisia kursseja.

Kansainvälisyys on yksi keskuksen tärkeimpiä toimintamuotoja. Sillä on ollut yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa Argentiinassa, Chilessä, Kroatiassa, Virossa, Tanskassa, Isossa-Britanniassa, Japanissa, USA:ssa, Mauritiuksella, Skotlannissa, Puolassa, Ruotsissa, Norjassa, Portugalissa, Ukrainassa, Saksassa. Suomessa vilnalaisten teoksia on nähty aikaisemmin Verlassa vuonna 2010 ja Turussa vuonna 2014.

Galleria Ratamoon Vilnan grafiikkakeskus tuo kaksi ilmaisultaan erilaista taidegraafikkoa. Lida Dubauskienė kuvaa vedoksissaan usein tyhjiä huonetiloja. Pelottavan tuntuiset, hämärät käytävät ja kellaritilat luovat salaperäisen tunnelman vaihtuvine valoineen ja varjoineen. Teokset eivät niinkään näytä mitä on tapahtunut vaan tarina jää katsojan kerrottavaksi.

Eglė Vertelkaitė tekee taas valokuvapohjaisia, kollaasinomaisia ja käsitteellisiä teoksia. Taiteilijaa kiinnnostaa aika ja sen kerrostumat sekä jäljelle jääneet merkit ja dokumentit eletystä elämästä