Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Keskustavisio 2030 toteuttaa Jyväskylän uuden strategian keskeisiä teemoja:
· Edistämme kulttuurin ja taiteen moni-ilmeisyyttä
· Edistämme kaupunkikehitysalustoilla ja kumppanuuksilla yritysten kasvua
· Parannamme kaupunkikeskustan viihtyisyyttä ja elinvoimaa
· Toteutamme eheää yhdyskuntarakennetta ja kannustamme kestävään liikkumiseen
· Avaamme kaupunkitilat paremmin kaupunkilaisten käyttöön

– Keskustavisio 2030 on linjaus, jossa määritellään suuntaviivat keskustan kehittämiseen laaja-alaisesti huomioiden täydennysrakentaminen, kaupunkirakenteen kehittäminen sekä yritys-, tapahtuma- ja kulttuuritoiminnan kehittäminen. Keskustavisio ohjaa keskusta-alueen säilymistä elinvoimaisena erikoiskaupan keskuksena ja yritysten sijoittautumispaikkana. Keskustan pitkäjänteinen kehittäminen koostuu monista yksittäisistä hankkeista ja kokonaisnäkemyksen avulla eri tahojen kehittämistyössä yhteinen tavoite on sama eli elinvoimainen ja viihtyisä kaupunkikeskusta, kertoo Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin.

Keskustavisiolla on neljä pääteemaa
Jyväskylän keskustavisio 2030 pääteemat ovat:
· Asukkaiden määrän kaksinkertaistaminen
· Ylivoimainen ajanvieton ja erikoiskaupan keskus
· Keskusta kulttuurin kehitysalustana
· Saavutettavuus kaikilla kulkumuodoilla sujuvaa

Lataa Keskustavisio2030 (document)

Tapahtumat ja kulttuuri

Jyväskylä on vireä tapahtumakaupunki ja tapahtumakaupungin imagoa kehitetään aktiivisesti yhteistyössä tapahtumajärjestäjien ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Kävelykeskusta on tapahtumapaikkana merkittävässä asemassa ja siellä järjestettävät lukuisat tapahtumat tarjoavat elämyksiä niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille.

Uusien tapahtumien mahdollistamiseksi ja olemassa olevien vahvistamiseksi niin keskustassa kuin muuallakin valmistellaan parhaillaan tapahtumanjärjestäjille suunnattua palvelua, jonka tarkoituksena on helpottaa tapahtumien järjestämistä Jyväskylässä. Tavoitteena on luoda selkeät ohjeet ja löytää hyviä käytänteitä palvelemaan sekä vanhoja että houkuttelemaan uusia tapahtumanjärjestäjiä kaupunkiin.

Kaupungin tuleville kulttuuri-investoinneille laaditaan kokonaissuunnitelma. Taustalla on kaupungin kulttuuritilojen suuri peruskorjaus- ja rakentamistarve. Tarkasteluun tulee useat keskusta-alueella sijaitsevat kulttuuriyksiköt kuten teatteri, pääkirjasto ja Lyseon kortteli. Uudishankkeista mm konserttisali otetaan osaksi selvitystä. Selvitystyön lähtökohtana on loppuvuodesta 2017 valmistuva kulttuurisuunnitelma ja hankeselvityksen on esitetty käynnistyvän vuonna 2018. Kokonaissuunnitelmassa tarkastellaan kulttuuri-investointeja toimintalähtöisesti ja huomioiden kulttuurialan muuttuneet toimintatavat.

Tapahtumakaupunki Jyväskylä - tapahtumajärjestäjän verkkosivut
Jyväskylän kulttuurisuunnitelma


MEIDÄN KESKUSTA – keskustan kaupunkirakenteen strateginen suunnitelma

Keskustan kaupunkirakenteen strateginen suunnitelma on Jyväskylän ydinkeskustaa koskeva kokonaistarkastelu, jossa määritellään keskustan täydennysrakentamisen ja kaupunkirakenteen kehittämisen suuntaviivat. Strategisella suunnitelmalla ohjataan keskustan rakentamista, asemakaavoitusta, ja yleisten alueiden suunnittelua. Samalla sillä viestitään keskustan kehittämisen yhteisistä tavoitteista ja tahtotilasta. Yhteiset suuntaviivat mahdollistavat keskustan pitkäjänteisen kehittämisen siten, että yksittäiset hankkeet tukevat kokonaisuutta. Näin keskusta rakentuu pala palalta entistä elinvoimaisemmaksi.

Keskustan kaupunkirakenteen strateginen suunnitelma on osa keskustan kehittämishanketta, ja sen tarkoituksena on edistää kehittämishankkeen tavoitteita kestävän kaupunkisuunnittelun keinoin: Tavoitteena on, että keskustan vetovoima erikoiskaupan alueena elpyy, ja että keskustan asema ajanvieton, tapahtumien ja oleskelun keskuksena on ylivoimainen.

Merkittävin toimenpide, jolla keskustan vetovoimaa voidaan vahvistaa, on täydennysrakentaminen. Kaupunkirakennetta tiivistämällä keskustaan saadaan lisää asukkaita ja elinkeinoelämän toimijoita sekä säilytetään liiketilojen kiinnostavuus. Ajanvieton ja oleskelun edistämiseksi kaupunkirakennetta tulee täydennysrakentamisen ohella ohjata entistä viihtyisämmäksi ja kiinnostavammaksi. Tärkeimmät keinot siinä ovat kaupunkivihreän lisääminen sekä kaunis ja laadukas kaupunkiympäristö, jossa virkistysmahdollisuudet, tapahtumapaikat, kulttuuri ja historia nivoutuvat osaksi kaupunkirakennetta houkuttelemaan ihmisiä keskustaan. Liikennejärjestelmää ja liikkumisen palveluja kehittämällä varmistetaan, että keskustaan on helppo saapua ja että keskustassa kulkeminen on miellyttävä elämys. Nämä kaupunkirakenteen kehittämistavoitteet on tiivistetty suunnitelmassa strategisiksi linjauksiksi ja jaettu viiteen teemaan: täydentyvä keskusta, vihreä ja viihtyisä keskusta, elävä ja sujuva keskusta, kaunis ja laadukas keskusta sekä arvokas keskusta. Kutakin teemaa koskevia tavoitteita on lisäksi konkretisoitu havainnollistavalla teemakartalla.

Asiasanat:  
keskustavisio