Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kulttuuriluotsit Lutakon puistossa Marja Kolun Aatamin puraisu veistoksen ympärillä
Pääsisältö

Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia, jonka kuka tahansa voi pyytää seuraksi eri kulttuurikohteisiin. Luotsit toimivat kanssakulkijoina esimerkiksi museoissa, taidenäyttelyssä, teatterissa, musiikkiesityksissä tai muualla lähiympäristössä.

Kulttuuriluotsitoiminta on tarkoitettu aivan kaikille, myös ikäihmisille ja erityistä tukea tarvitseville. Yksi luotsi voi luotsata joko yksityisen henkilön, pienen ryhmän (max. 10 hlöä) tai vaikkapa palvelutalon asukkaan henkilökohtaisen avustajan kera.  Suuremman ryhmän luotsaukseen tarvitaan useampi luotsi. Tarvittaessa luotsi voi tulla hakemaan luotsattavan myös kotiovelta.

Kulttuuriluotsien palvelut perustuvat vapaaehtoisuuteen. Luotsin kanssa pääsee Jyväskylän museoihin ilmaiseksi, muihin luotsauskohteisiin usein alennettuun hintaan. Luotsit eivät kuitenkaan ole oppaita, vaan vapaaehtoisia maallikoita, joita koskevat vapaaehtoistoiminnan periaatteet.

Taide-elämykset ja kulttuuriharrastukset tuovat hyvinvointia, ja kulttuuriluotsitoiminnan idea onkin mahdollistaa näihin osallistuminen kaikille. Vapaaehtoistoiminnalla voidaan kohentaa myös ikääntyneiden, laitoksissa asuvien ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden elämänlaatua.

Mihin kulttuuriluotsin kanssa voi mennä?

Kulttuuriluotsit ovat tutustuneet eri kulttuurikohteisiin, joista erityisesti suositellaan alla mainittuja kohteita. Lisäksi luotsin voi kysyä kaveriksi muihinkin kohteisiin, erilaisiin tapahtumiin, vaikkapa kesäteattereihin tai esityksiin. 

Suomen käsityön museo

Jyväskylän taidemuseo

Keski-Suomen museo

Alvar Aalto museo

Näyttelykeskus Soihtu

Luontomuseo

Suomen ilmavoimamuseo

Jyväskylä Sinfonia

Jyväskylän kaupunginteatteri

Jyväskylän kaupunginkirjasto

Galleria Becker

Teatterikone

Kulttuuritalo Villa Rana

Taidekeskus Järvilinna

Höyry-Galleria

Kuva
Kolme kulttuuriluotsia ulkoiluttaa taideteosta kävelykadulla ja heiluttaa taide ulkoilee lippuja. Kuva Hanne Laitinen
Kulttuuriluotsit ulkoiluttavat taidetta kävelykadulla.

 

HUOM! Muisteluhetkiin voi tilata kulttuuriluotsin tuomaan muistelusalkun: 

Miten tilaat kulttuuriluotsin?

Ota yhteyttä koordinaattoriin: puh. 050 338 1114 tai hannemari.laitinen(at)jyvaskyla.fi.

Kulttuuriluotsikoordinaattorilta saat halutessasi myös neuvoja ja vinkkejä mielenkiintoisista vierailukohteista tai ajankohtaisista tapahtumista. Kulttuurikäynnin yksityiskohdat ja erityistoiveet käydään yhdessä läpi tilausta tehdessäsi.

Kulttuuriluotsien tilaus ja neuvonta

Hanne Laitinen, p. 050 338 1114, hannemari.laitinen(at)jyvaskyla.fi

Check information in English: Art and Culture Companions

Asiasanat:  
kulttuuriluotsi
luotsitoiminta
kulttuuri
hyvinvointi