Hyppää pääsisältöön
Kuva
Villakirjontaa voi harjoittaa vaikka tyynyihin hehkuvin värein.

Suomen käsityön museo esittelee vuosittain "uuden" perinteisen käsityötekniikan. Museon kokoelmaesineistä koostetaan tekniikkaa esittelevä kokonaisuus museon perusnäyttelyyn Käsityössä elämän tuntu. Käsityötekniikkaa käsittelevä artikkeli julkaistaan myös verkossa. 

Vuoden 2020 perinteinen käsityötekniikka on täkänä, ja sitä käsittelevään vitriiniin museon näyttelyssä on jokunen ehtinytkin jo tutustua ennen museon sulkeutumista. Nyt aiheesta on koostettu artikkeli myös verkkoon. 

Täkänä

Vuoden 2020 perinteinen käsityötekniikka on täkänä, joka on kaksinkertainen kangaspuissa kutomalla tuotettu kangas, jossa loimilangat risteytyvät lastoin poimimalla aikaansaatujen kuvioiden rajoilla niin, että kankaaseen muodostuu onteloita.

Täkänän kudonta on vanha tekniikka, jonka alkuperä näyttäisi olevan idässä: Annikki Nisula-Hobroh (1966a, s. 13) välittää artikkelissaan norjalaisen tutkijan Helene Engelstadin ajatuksen siitä, että tekniikka olisi peräisin tärkeästä karavaanikaupan keskuksesta Välimeren alueelta Syyrian Palmyrasta. Tämän mukaan taito levisi sieltä Eurooppaan ja roomalaiskatollisen kirkon välityksellä edelleen Ruotsiin.

Suomeen täkänän saapuminen lännen suunnasta voidaan Nisula-Hobrohin (1966a, ss. 13-14, s. 16) mielestä todistaa sillä, että täkänä tunnettiin Skandinaviassa aiemmin kuin Suomessa ja sitä esiintyy meillä Lounais-Suomen ulkopuolella vain emämaahan yhteyttä pitäneissä linnoissa.

Tutustu artikkeliin verkossa (pdf). 

 

 

 

Villakirjonta

Vuoden 2019 perinteinen käsityötekniikka oli villakirjonta. Villakirjonta on villalangalla tehtyä kirjailua, jonka pohjana on villakangas.

Kuva
Villakirjonta oli vuoden perinteinen käsityötekniikka vuonna 2019.

Villakirjontaa on Suomessa käytetty viimeisen parin sadan vuoden aikana koristeena peitoissa, rekivaatteissa, matoissa, pöytäliinoissa, ovi- ja ikkunaverhoissa,
huoneentauluissa, tyynyissä ja muissa kodintekstiileissä sekä kansanpukujen sarkaviitoissa ja irtotaskuissa.

Museon julkaisema artikkeli keskittyy kirjottujen peittojen vaiheisiin Suomessa kirjallisuuden valossa sekä villakirjonnan kukoistuskauteen 1800-1900 -lukujen vaihteeseen, josta museon kokoelmissa on aineellisia todisteita.

Lue koko artikkeli verkossa (pdf).

Lisätietoja perinteisistä käsityötekniikoista

Raija Manninen, museolehtori, raija.manninen [at] jyvaskyla.fi, p. 040 502 2887

Sari Jantunen, amanuenssi, tietopalvelu, sari.jantunen [at] jyvaskyla.fi, p. 050 311 8894