Hyppää pääsisältöön
Kuva
Koruseppä Anu Kirkisen korutaidetta. Mallina Malli Petra Friis.

Metsä ihan vieressä – Nature Around You

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 11.2.–5.4.2020

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Koruseppä Anu Kirkisen korutaidetta esittelevä Metsä ihan vieressä – Nature around you -näyttely tuo palan luontoa keskelle kaupunkia. Koruteokset ovat syntyneet luonnon omasta monimuotoisuudesta ja sen eri elementtien osista. Näyttely on esillä Näytönpaikan näyteikkunoissa (Kilpisenkatu 12) 11.2.–5.4.2020. 

Vaikka näyttely on Kirkisen henkilökohtainen kokemus metsän vaikutuksesta hänen omaan hyvinvointiinsa, hänen estetiikan havainnointiaan sekä luovuuden uudelleen herättämistä, on se teemaltaan aina ajankohtainen ja kaikkia koskettava.

”Olen ollut onnekas saadessani asua koko lapsuuteni metsän läheisyydessä. Tämän vuoksi olen myös aikuisiällä hakeutunut luonnon läheisyyteen. Kun vuonna 2014 muutimme mieheni kanssa pois Tampereen keskustasta, palautti se meidät molemmat lapsuuden tunnelmiin ja muistoihin. Luonto elää arjessamme voimakkaasti ja yhä edelleen se tarjoaa niin lohtua, kauneutta kuin elämyksiä kaikkina vuodenaikoina”, Kirkinen kuvailee näyttelyn taustoja.

Metsä ihan vieressä – Nature around you on näyttely, jonka Kirkinen toivoo tarjoavan pysähtymistä ja läsnäoloa niin omaan mieleen kuin yhteyttä ympärillämme olevaan luontoon, jota usein pidämme itsestäänselvyytenä. Korut ovat pääosin syntyneet Kirkisen lähimetsästä löytyneistä aineksista, jotka ovat joko osa korua tai niiden taustaa. 

”Olen käyttänyt materiaalina ensisijaisesti hukka- ja jätemateriaaleja; kuten vanhoja grafiikanlaattoja. Vaikka minulle koruntekijänä on luontevaa suunnitella korut käyttöfunktio edellä, olen viime aikoina yhä enemmän keskittynyt myös korutaiteeseen. Olen halunnut haastaa omia työskentely- ja ajattelutapoja, rikkoa omia rajoja ja kokeilla erilaisia materiaaleja”, Kirkinen kertoo. 

Näytönpaikassa on esillä käyttökoruja, korutaidetta ja valokuvia 11.2.–5.4.2020 välisenä aikana. Teokset ovat valmistuneet 2019–2020. Näyttelyä on tukenut Kansan Sivistysrahasto. 

Anu Kirkinen

Anu Kirkinen on työskennellyt taidekäsityön ja taiteen parissa vuodesta 2002 alkaen. Aluksi 10 vuotta päätoimisena taidealan yrittäjänä ja nykyisin enemmän sivutoimisemmin, keskittyen enemmän korutaiteen kuin käyttökorujen tekemiseen.

Hän on toiminut aktiivisesti muun muassa Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:ssä. Nykyisin hän näyttäytyy vuosittain valtakunnallisen Korutaideyhdistyksen teosmyyntitapahtumassa Helsingin Kaapelitehtaalla.

Metsä ihan vieressä -näyttely oli ensi kertaa esillä kesäkuussa 2019 Kokkolassa, missä Kirkinen asui lähes 10 vuotta. Hän halusi tuoda näyttelynsä myös synnyinkaupunkiini Jyväskylään kaikkien nähtäväksi. Näyttelyn teema koskettaa meitä kaikkia ja toivon mukaan myös puhuttelee ihmisiä niin teeman kuin visuaalisuuden kautta.

Lisätietoja

Anu Kirkinen, korutaiteilija, anukirkinen [at] gmail.com, p. 044 068 6825 

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo, raija.manninen [at] jyvaskyla.fi, p. 040 502 2887