Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyttö treenaa lähiliikuntapaikalla. Kuva Hannu Rainamo
Pääsisältö

1. Jyväskylässä on Suomen ainoa yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta

2. Huippu-urheilun instituutti KIHU

3. Jyväskylän ammattikorkeakoulun liikunnan ja kansanterveyden edistämistyö ja hankkeet (LIKES).

4. Tutkimusten mukaan Jyväskylän aikuisväestön vapaa-ajan liikunta-aktiivisuus on korkealla tasolla. Noin joka kolmas harrastaa kuntoliikuntaa vähintään 4-6 kertaa viikossa.

5. Jyväskylässä järjestetään Suomen suurin ja samalla Pohjoismaiden toiseksi suurin urheilutapahtuma, Suomen MM-ralli. Perinne alkaa vuodesta 1951. Maailman paras MM-ralli kerää vuosittain Jyväskylään ja Keski-Suomen sorateiden varsille lähes 300 000 katsojaa. Monet kuuluisat rallikuskit, kuten Kalle Rovanperä, Tommi Mäkinen, Mikko Hirvonen ja Juha Kankkunen, ovat kotoisin Jyväskylän seudulta.

6. Jyväskylä on suomalaisen parkourin kotikaupunki. Laji rantautui ensimmäisenä Jyväskylään. Jyväskylään rakennettiin myös Suomen ensimmäinen parkour-puisto sekä Pohjoismaiden ensimmäinen parkour-sali.

7. Jyväskyläläinen jääkiekkoseura JYP on voittanut ensimmäisenä suomalaisseurana sekä CHL-liigan 2018, että sitä edeltäneen European Trophyn vuonna 2013.

8. NBA-pelaaja Lauri Markkanen on kotoisin Jyväskylästä. Hän pelasi juniorivuotensa paikallisessa koripallojoukkueessa HonNsU:ssa. Hän rikkoi tulokaskaudellaan NBA:n ennätyksiä. 

9. Jyväskyläläinen mäkihyppääjä Matti Nykänen on yksi Suomen kaikkien aikojen kuuluisimmista urheilijoista. Hän voitti viisi olympiamitalia (neljä kultaa), yhdeksän maailmanmestaruusmitalia (viisi kultaa), sekä 22 suomenmestaruusmitalia (13 kultaa).

10. TOYOTA Gazoo Racing WRC-rallitallin tuotanto ja liiketilat sijaitsevat Jyväskylässä.

11. Jyväskylässä on noin 360 liikuntapaikkaa ja 220 liikunta- ja urheiluseuraa. Jyväskylän AaltoAlvarissa on Suomen johtava uinnin huippu-urheilukeskus. Sprinttitalli on Marko Malvelan johdolla tuottanut useita jyväskyläläisiä maailman huipulle jättimäisessä lajissa ja sen eniten kilpailluilla pikamatkoilla. Jere Hård, Ari-Pekka Liukkonen ja Mimosa Jallow ovat maailman huipulle nousseita uimareita Jyväskylästä.

12. Jyväskylässä on laaja latuverkosto. Ylläpidettyjä hiihtolatuja on noin 500 kilometriä, joista valaistuja on 100 kilometriä ja järven jäällä 140 kilometriä. Jo pelkästään Laajavuoressa on 26 kilometriä latuja.

13. Jyväskylässä on yhteensä 15 paikallista liikuntapuistoa, joissa on erikokoisia urheilukenttiä, sekä talvisin myös jäädytettyjä kaukaloita.

14. Keskustassa sijaitseva, Jyväsjärven ympäri kiertävä palkittu Rantaraitti on erittäin suosittu reitti kävelijöiden, pyöräilijöiden sekä rullaluistelijoiden keskuudessa. Reitillä voi nauttia niin luonnosta kuin urbaanista kaupunkimaisemasta ympäri vuoden. Rantaraitille rakennetaan lukuisia ulkoilupaikkoja, joten Rantaraitista tulee Suomen suurin ulkokuntosali.

15. Hippoksen alue toimii kotina yli 100 urheiluseuralle, sekä Jyväskylän Urheiluakatemialle. Alueelta löytyy myös kuntoilu- sekä kilpailupaikkoja yli 20 urheilulajille. Lähivuosina Hippoksesta rakennetaan Pohjoismaiden johtava urheilun, liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden keskittymä. Lue lisää: Hippos

16. Laajavuori on Jyväskylän suurin virkistysalue. Tältä upealta luonnon ympäröimältä alueelta löydät esimerkiksi upeita mäkiä lasketteluun, alamäkipyöräilyyn ja pulkkailuun, uimarannan, frisbeegolfradat, valaistuja latuja murtomaahiihtoon, mäkihyppytornin, 630 metriä pitkän luonnonjäästä tehdyn alamäkiluisteluradan, Bikeparkin, Seikkailupuiston ja luontopolun. Lisätietoja Laajiksen palveluista

Urheilutapahtumien Jyväskylä