Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyttö treenaa lähiliikuntapaikalla

1. Jyväskylässä on Suomen ainoa yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta
2. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU ja
3. Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö (LIKES).

4. Tutkimusten mukaan Jyväskylän aikuisväestön vapaa-ajan liikunta-aktiivisuus on korkealla tasolla. Noin joka kolmas harrastaa kuntoliikuntaa vähintään 4-6 kertaa viikossa.

5. Jyväskylässä järjestetään Suomen suurin ja samalla Pohjoismaiden toiseksi suurin urheilutapahtuma, Suomen MM-ralli, jonka perinteet ulottuvat jo vuoteen 1951. Tämä MM-rallin osakilpailu on myös useasti valittu maailman parhaaksi MM-ralliksi. Rallissa koettiin vuonna 2017 noin 265 000 katsojaelämystä. Monet kuuluisat rallikuskit, kuten Tommi Mäkinen, Mikko Hirvonen ja Juha Kankkunen, ovat kotoisin Jyväskylän seudulta.

6. Jyväskylä on suomalaisen parkourin kotikaupunki - urheilulaji kehitettiin täällä. Jyväskylään rakennettiin myös Suomen ensimmäinen parkour-puisto ja Pohjoismaiden ensimmäinen parkour-sali.

7. Jyväskyläläinen jääkiekkoseura JYP voitti ensimmäisenä suomalaisena joukkueena piinkovan CHL-liigan 6.2.2018. JYP voitti ensimmäisenä suomalaisena joukkueena myös European Trophyn vuonna 2013.

8. Lauri Markkanen, nykyinen Chicago Bullsin pelaaja National Basketball Associationissa (NBA), on kotoisin Jyväskylästä. Hän pelasi juniorivuotensa paikallisessa koripallojoukkueessa HonNsU:ssa. Hän on rikkonut useita NBA:n ennätyksiä tulokaskaudellaan, esimerkiksi kolmen pisteen ennätyksen 41 pelissä.

9. Jyväskyläläinen mäkihyppääjä Matti Nykänen on yksi Suomen kaikkien aikojen kuuluisimmista urheilijoista. Hän on voittanut viisi Olympia mitalia (neljä kultaa), yhdeksän Maailmanmestaruus mitalia (viisi kultaa), sekä 22 Suomen mestaruus mitalia (13 kultaa).

10. Tommi Mäkinen Racing -yhtiön TOYOTA-tuotanto ja liiketilat sijaitsevat Tommi Mäkisen tilalla Jyväskylän Puuppolassa.

11. Jyväskylässä on noin 360 liikuntapaikkaa ja 220 liikunta- ja urheiluseuraa. Jyväskylän AaltoAlvarissa on Suomen johtava uinnin huippu-urheilukeskus. Sprinttitalli on Marko Malvelan johdolla tuottanut useita jyväskyläläisiä maailman huipulle jättimäisessä lajissa ja sen eniten kilpailluilla pikamatkoilla. Jere Hård, Ari-Pekka Liukkonen ja Mimosa Jallow ovat maailman huipulle nousseita uimareita Jyväskylästä.

12. Jyväskylässä on laaja latuverkosto. Ylläpidettyjä hiihtolatuja on noin 500 kilometriä, joista valaistuja on 100 kilometriä ja järven jäällä 140 kilometriä. Jo pelkästään Laajavuoressa on 26 kilometriä latuja.

13. Jyväskylässä on yhteensä 15 paikallista liikuntapuistoa, joissa on erikokoisia urheilukenttiä, sekä talvisin myös jäädytettyjä kaukaloita.

14. Keskustassa sijaitseva, Jyväsjärven ympäri kiertävä palkittu Rantaraitti on erittäin suosittu reitti kävelijöiden, pyöräilijöiden sekä rullaluistelijoiden keskuudessa. Reitillä voi nauttia niin luonnosta kuin urbaanista kaupunkimaisemasta ympäri vuoden. Rantaraitille rakennetaan lukuisia ulkoilupaikkoja, joten Rantaraitista tulee Suomen suurin ulkokuntosali.

15. Hippoksen alue toimii kotina yli 100 urheiluseuralle, sekä Jyväskylän Urheiluakatemialle. Alueelta löytyy myös kuntoilu- sekä kilpailupaikkoja yli 20 urheilulajille. Lähivuosina Hippoksesta rakennetaan Pohjoismaiden johtava urheilun, liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden keskittymä. Lue lisää: Hippos

16. Laajavuori on Jyväskylän suurin virkistysalue. Tältä upealta luonnon ympäröimältä alueelta löydät esimerkiksi upeita mäkiä lasketteluun, alamäkipyöräilyyn ja pulkkailuun, uimarannan, frisbeegolfradat, valaistuja latuja murtomaahiihtoon, mäkihyppytornin, 630 metriä pitkän luonnonjäästä tehdyn alamäkiluisteluradan, Bikeparkin, Seikkailupuiston ja luontopolun. Lisätietoja Laajiksen palveluista

Urheilutapahtumien Jyväskylä