Hyppää pääsisältöön
Kuva
Miehet ajamassa Jyväskylän kiertävällä maastopyörä- ja retkeilyreitillä metsässä

Ajankohtaista reitistä

- Reitin nimeksi on valittu Maastis

- Kunnostustöitä tehty kesällä 2020 etapilla Laajavuori - Ladun maja. Etapin opasttukset puuttuvat vielä.

-Reitin työstäminen jatkuu vuodelle 2022 asti

- HUOM! Kunnostustöiden aikaan reitillä voi liikkua, mutta varovaisuutta noudattaen ja huomioiden reitin keskeneräisyyden.

Jyväskylän maastopyörä- ja retkeilyreitin rakennus on käynnistynyt vuonna 2020. Tekeillä oleva reitti on kaupungin kiertävä ja kaupunginosat yhdistävä, joka on kuljettavissa myös maastopyörällä. Reitin kokonaismitta tulee olemaan noin 58 kilometriä, ja se koostuu pääosin jo olemassa olevista valaistuista ulkoilureiteistä, latu-urista, valmiista poluista sekä jalkakäytävistä ja pyöräteistä. Reitti on kokonaisuutena käytössä vain sulan maan aikaan, sillä lumiseen aikaan osa reiteistä on ylläpidettyjä latuja, joita ei voi kävellä tai ajaa pyörällä. 

Reitti koostuu valaistuista ulkoilureiteistä ja metsäautoteistä (20 km), poluista (18 km) sekä metsäautoteistä ja kevyenliikenteenväylistä (20 km). 

Kysyntää myös maastopyörällä ajettavalle retkeilyreitille on ollut jo pitkään, josta ajatus suunnitteluun on lähtenyt.

Reittisuunnitelma

Retkeily- ja maastopyöräreitti on jaettu viiteen etappiin. Etapit ovat Laajavuori – Ladun maja (18 km), Ladun maja – Pohjanlammen liikuntapuisto (9 km), Pohjanlammen liikuntapuisto – Halssilan hiihtomaa (7,5 km), Halssilan hiihtomaa – Palokan hiihtostadion (15 km) ja Palokan hiihtostadion – Laajavuori (11 km).

Reitti rakentuu niin, että sen voi kiertää kokonaan tai osissa. Reitin varrella voi tehdä retkiä pätkissä ja palata lähtöpaikkaan samaa reittiä, tai kevyen liikenteen väyliä pitkin.  Etappien alku- ja päätepisteille sijoitetaan opaskartat. Pisteillä on pysäköintimahdollisuus. Osassa pisteissä on mahdollisuus pyörän pesemiseen, tulentekopaikka ja vessa. Reitin varrelle on sijoitettu taukopaikkoja ja laavuja. Vaajakosken ja Keljonkankaan liikuntapuistoista tehdään opasteet reiteille.

Kuva

Reitti merkataan risteyskohdissa opasteilla sekä suuntaviitoilla. Maasto-osuuksilla reitti merkataan puihin ja kiviin värikoodeilla. Reitistä on suunnitteilla tehtäväksi myös ladattava GPS-jälki, jota voi seurata älypuhelimien sovelluksilla. Tälle verkkosivulle lisätään tietoa reitin maastosta ja säännöistä sekä ladattavaksi PDF-kartta reitin valmistuttua.

Reitin parannustoimenpiteet tehdään mahdollisimman pienillä maaston muokkauksilla. Parannustoimenpiteet polkuosuuksilla ovat lähinnä polkujen tason nostoa eli raivausta ja sepelöintiä sekä turvallisten ja kestävien purojen ylitysten luomista.

Parannustoimenpiteet ja opastuksen rakentaminen on suunniteltu toteutettavaksi Jyväskylän työllisyyspalveluiden työvoimapoliittisien projektien toimesta yhdessä Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden kanssa.

Reitin aikataulu

  • Reittisuunnitelman käynnistyminen syksyllä 2019
  • Huhtikuussa 2020 reittisuunnitelma kuntalaisten nähtäväksi ja kommentoitavaksi.
  • Keväällä 2020 reitin polkuosuuksien parannustöiden käynnistyminen etapilla Laajavuori - Ladun maja
  • Reitisuunnittelu jatkuu kesällä 2021 ja reitin  jäljellä olevien polkuosuuksien parannustyöt käynnistyvät vuoden 2022 aikana.
  • Reitin suunniteltu valmistumisaika kokonaisuudessaan on vuoden 2023 loppuun mennessä parannustöiden ja opastuksen osalta.

Aikataulua päivitetään sitä mukaa kun se tarkentuu.

HUOM! Kunnostustöiden aikaan reitillä voi liikkua, mutta varovaisuutta noudattaen ja huomioiden reitin keskeneräisyyden.

Suunnitelmakuva

Reitti on merkitty karttapohjaan violetilla viivalla.

Kuva
Jyväskylän maastopyörä- ja retkeilyreitin suunnitelmakuva

Reitin suunnitelmakuva etapeittain

Kuva
Maastopyörä- ja retkeilyreitin suunnitelmakuva etapeittain kartalla

 

Kaikkiin reitin varrella oleviin maanomistajiin on oltu yhteydessä. 

Maastopyöräilijän etikettiohje

Tutustu Suomen ladun maastopyöräilijän etikettiin 

Lisätietoja reitistä

Janne Ahola, vastaava liikuntapaikanhoitaja
p. 050 590 6163, janne.ahola[a]jyvaskyla.fi

Jalankulku ja pyöräily Jyväskylässä

Tutustu jalankulku- ja pyöräilyreitteihin sekä kaupungin pyöräilykarttaan