Maastopyörä- ja retkeilyreitti

Ajankohtaista reitistä

- Reitin nimeksi on valittu Maastis

- Kunnostustyöt etapilla Laajavuori - Ladun maja ovat käynnissä 

- HUOM! Kunnostustöiden aikaan reitillä voi liikkua, mutta varovaisuutta noudattaen ja huomioiden reitin keskeneräisyyden.

Maastopyöräilijän etikettiohje

Tutustu Suomen ladun maastopyöräilijän etikettiin 

Lisätietoja reitistä

Jani Autio, projektikoordinaattori
p. 014 266 3768, jani.autio[a]jyvaskyla.fi

Jalankulku ja pyöräily Jyväskylässä

Tutustu jalankulku- ja pyöräilyreitteihin sekä kaupungin pyöräilykarttaan

Jyväskylän maastopyörä- ja retkeilyreitin rakennus on aloitettu. Reitti on kaupungin kiertävä ja kaupunginosat yhdistävä, joka on kuljettavissa myös maastopyörällä. Reitin kokonaismitta tulee olemaan noin 58 kilometriä, ja se koostuu pääosin jo olemassa olevista latu-urista, valmiista poluista sekä jalkakäytävistä ja pyöräteistä. Reitti on kokonaisuutena käytössä vain sulan maan aikaan, sillä lumiseen aikaan osa reiteistä on ylläpidettyjä latuja, joita ei voi kävellä tai ajaa pyörällä. 

Reitti koostuu valaistuista ulkoilureiteistä ja metsäautoteistä (20 km), poluista (18 km) sekä metsäautoteistä ja kevyenliikenteenväylistä (20 km). 

Kysyntää myös maastopyörällä ajettavalle retkeilyreitille on ollut jo pitkään, josta ajatus suunnitteluun on lähtenyt.

Reittisuunnitelma

Retkeily- ja maastopyöräreitti on jaettu viiteen etappiin. Etapit ovat Laajavuori – Ladun maja (18 km), Ladun maja – Pohjanlammen liikuntapuisto (9 km), Pohjanlammen liikuntapuisto – Halssilan hiihtomaa (7,5 km), Halssilan hiihtomaa – Palokan hiihtostadion (15 km) ja Palokan hiihtostadion – Laajavuori (11 km).

Reitti rakentuu niin, että sen voi kiertää kokonaan tai osissa. Reitin varrella voi tehdä retkiä pätkissä ja palata lähtöpaikkaan samaa reittiä, tai kevyen liikenteen väyliä pitkin.  Etappien alku- ja päätepisteille sijoitetaan opaskartat. Pisteillä on pysäköintimahdollisuus. Osalla pisteistä on myös WC, pyörän pesumahdollisuus sekä tulipaikka. Reitin varrelle on sijoitettu taukopaikkoja ja laavuja. Vaajakosken ja Keljonkankaan liikuntapuistoista tehdään opasteet reiteille.

Maastopyöräilijä ajamassa maastopyörä- ja retkeilyreitti Maastiksella

Reitti merkataan risteyskohdissa opasteilla sekä suuntaviitoilla. Maasto-osuuksilla reitti merkataan puihin ja kiviin värikoodeilla. Reitistä on suunnitteilla tehtäväksi myös ladattava GPS-jälki, jota voi seurata älypuhelimien sovelluksilla. Tälle verkkosivulle lisätään tietoa reitin maastosta ja säännöistä sekä ladattavaksi PDF-kartta, kunhan se valmistuu.

Reitin parannustoimenpiteet tehdään mahdollisimman pienillä maaston muokkauksilla. Parannustoimenpiteet polkuosuuksilla ovat lähinnä polkujen tason nostoa eli raivausta ja sepelöintiä sekä turvallisten ja kestävien purojen ylitysten luomista.

Parannustoimenpiteet ja opastuksen rakentaminen on suunniteltu toteutettavaksi Jyväskylän työllisyyspalveluiden työvoimapoliittisien projektien toimesta yhdessä Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden kanssa.

Reitin aikataulu

  • Reittisuunnitelman käynnistyminen syksyllä 2019
  • Huhtikuussa 2020 reittisuunnitelma kuntalaisten nähtäväksi ja kommentoitavaksi.
  • Keväällä 2020 reitin polkuosuuksien parannustöiden käynnistyminen etapilla Laajavuori - Ladun maja
  • Reitin suunniteltu valmistumisaika kokonaisuudessaan on vuoden 2021 loppuun mennessä parannustöiden ja opastuksen osalta.

Aikataulua päivitetään sitä mukaa kun se tarkentuu.

HUOM! Kunnostustöiden aikaan reitillä voi liikkua, mutta varovaisuutta noudattaen ja huomioiden reitin keskeneräisyyden.

Suunnitelmakuva

Reitti on merkitty karttapohjaan violetilla viivalla.

Jyväskylän maastopyörä- ja retkeilyreitin suunnitelmakuva

Reitin suunnitelmakuva etapeittain

Maastopyörä- ja retkeilyreitin suunnitelmakuva etapeittain kartalla

 

Kaikkiin reitin varrella oleviin maanomistajiin on oltu yhteydessä. 

Maastopyöräilijän etikettiohje

Tutustu Suomen ladun maastopyöräilijän etikettiin 

Lisätietoja reitistä

Jani Autio, projektikoordinaattori
p. 014 266 3768, jani.autio[a]jyvaskyla.fi

Jalankulku ja pyöräily Jyväskylässä

Tutustu jalankulku- ja pyöräilyreitteihin sekä kaupungin pyöräilykarttaan