Maastopyörä- ja retkeilyreitti

Lisätietoja reitistä

Jani Autio, projektikoordinaattori
p. 014 266 3768, jani.autio[a]jyvaskyla.fi

Jyväskylään on suunnitteilla kaupungin kiertävä ja kaupunginosat yhdistävä retkeilyreitti, joka on kuljettavissa myös maastopyörällä. Reitin kokonaismitta tulee olemaan noin 58 kilometriä, ja se koostuu pääosin jo olemassa olevista latu-urista, valmiista poluista ja kevyen liikenteen väylistä. Reitti on kokonaisuutena käytössä vain sulan maan aikaan, sillä lumiseen aikaan osa reiteistä on ylläpidettyjä latuja, joita ei voi kävellä tai ajaa pyörällä. 

Reitti koostuu valaistuista ulkoilureiteistä ja metsäautoteistä (20 km), poluista (18 km) sekä metsäautoteistä ja kevyenliikenteenväylistä (20 km). 

Kysyntää myös maastopyörällä ajettavalle retkeilyreitille on ollut jo pitkään, josta ajatus suunnitteluun on lähtenyt.

Reittisuunnitelma

Retkeily- ja maastopyöräreitti on jaettu viiteen etappiin. Etapit ovat Laajavuori – Ladunmaja (18 km), Ladun maja – Pohjanlammen liikuntapuisto (9 km), Pohjanlammen liikuntapuisto – Halssilan hiihtomaa (7,5 km), Halssilan hiihtomaa – Palokan hiihtostadion (15 km) ja Palokan hiihtostadion – Laajavuori (11 km).

Reitti rakentuu niin, että sen voi kiertää kokonaan tai osissa. Reitin varrella voi tehdä retkiä pätkissä ja palata lähtöpaikaan samaa reitti, tai kevyen liikenteen väyliä pitkin.  Etappien alku- ja päätepisteille sijoitetaan opaskartat. Pisteillä on pysäköintimahdollisuus. Osalla pisteistä on myös WC, pyörän pesumahdollisuus sekä tulipaikka. Reitin varrelle on sijoitettu taukopaikkoja ja laavuja. Vaajakosken ja Keljonkankaan liikuntapuistoista tehdään opasteet reiteille.

Reitti merkataan risteyskohdissa opasteilla sekä suuntaviitoilla. Maasto-osuuksilla reitti merkataan puihin ja kiviin värikoodeilla. Reitistä on suunnitteilla tehtäväksi myös ladattava GPS-jälki, jota voi seurata älypuhelimien sovelluksilla. Tälle verkkosivulle lisätään tietoa reitin maastosta ja säännöistä sekä ladattavaksi pdf-kartta, kunhan se valmistuu.

Reitin parannustoimenpiteet tehdään mahdollisimman pienillä maaston muokkauksilla. Parannustoimenpiteet polkuosuuksilla ovat lähinnä polkujen tason nostoa eli raivausta ja sepelöintiä sekä turvallisten ja kestävien purojen ylitysten luomista.

Parannustoimenpiteet ja opastuksen rakentaminen on suunniteltu toteutettavaksi Jyväskylän työllisyyspalveluiden työvoimapoliittisien projektien toimesta yhdessä Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden kanssa.

Reitin aikataulu

  • Reittisuunnitelman käynnistyminen syksyllä 2019
  • Keväällä 2020 reittisuunnitelma kuntaisten nähtäväksi ja kommentoitavaksi.
  • Keväällä 2020 reitin polkuosuuksien parannustöiden käynnistyminen etapilla Laajavuori - Ladunmaja
  • Reitin suunniteltu valmistumisaika kokonaisuudessaan on vuoden 2021 loppuun mennessä parannustöiden ja opastuksen osalta.

Aikataulua päivitetään sitä mukaa kun se tarkentuu.

HUOM! Kunnostustöiden aikaan reitillä voi liikkua, mutta varovaisuutta noudattaen ja huomioiden reitin keskeneräisyyden.

Suunnitelmakuva

Reitti on merkitty karttapohjaan violetilla viivalla.

Jyväskylän maastopyörä- ja retkeilyreitin suunnitelmakuva

Reitin suunnitelmakuva etapeittain

Jyväskylän kierroksen suunnitelmakuva etapeittain

Kaikkiin reitin varrella oleviin maanomistajiin on oltu yhteydessä. 

Lisätietoja reitistä

Jani Autio, projektikoordinaattori
p. 014 266 3768, jani.autio[a]jyvaskyla.fi