Hyppää pääsisältöön
Kuva
Urheiluseura Kuokkalan graniitissa. Kuva Jouni Kallio
Pääsisältö

Jyväskylässä on hyvä harrastaa yli 70 eri lajia noin 220 liikuntaseurassa. Jyväskyläläisistä aikuisista liikuntaseuroihin kuuluu lähes viidennes ja lapsista ja nuorista kaksi kolmasosaa. Liikuntaseura onkin tärkein lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen mahdollistaja. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta tukee liikuntaseurojen työtä luomalla edellytykset harjoittelulle, suunnittelemalla ja ylläpitämällä liikuntalaitoksia sekä myöntämällä toiminta-avustuksia.

Jyväskylän liikuntatoiminnan perinteeseen kuuluu laaja verkottunut yhteistoiminta useiden liikunta-alan toimijoiden kesken. Keskeisimpiä liikunnan toimijoita ja kaupungin yhteistyökumppaneita ovat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta, Likes by jamk, Huippu-urheilun instituutti KIHUJyväskylän Urheiluakatemia ja Keski-Suomen Liikunta ry.

Jyväskylässä sijaitsee myös Suomen Palloliiton Keski-Suomen piiri ry:n toimisto SPL/Keski-Suomi.

Seurafoorumi

Seurafoorumi on liikuntaseurojen ja kaupungin liikuntapalveluiden yhteistyöelin, jossa käsitellään ajankohtaisia teemoja tarkoituksena kehittää kunnan liikuntaelämää avoimessa vuoropuhelussa. Seurafoorumi kutsutaan koolle noin kahdesti vuodessa.

Jyväskylässä liikuntaseurojen ja kaupungin yhteistyön toiminta- ja kehitysmuotona ovat 1980-luvulta lähtien olleet seurainfot sekä eri aiheiden perusteella muodostetut tapaamiset. Ne ovat muodostaneet keskinäisen kanssakäymisen perustan. 1990-luvun lopulta alkaen yleisistä seuratilaisuuksista on käytetty nimitystä seurafoorumi kaupungissa yleisesti toteutettujen foorumikokousten mallin mukaisesti.

Entisessä Jyväskylän maalaiskunnassa seurafoorumi on kokoontunut vuodesta 2002 lähtien Semaforin nimellä. Tämän lisäksi kaupungin yhteistoiminnan peruspilareihin ovat kuuluneet käyttäjäneuvottelut (ns. käyttäjädemokratia), joissa käsitellään erilaisia käytännön kysymyksiä kuten tilavuorojen jakoa sekä seurojen yhteistoimintaa.

Lisätietoja 

Anna-Leena Sahindal, liikuntajohtaja 
p. 050 324 9314, anna-leena.sahindal[a]jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
urheiluseura