Voimaa Vanhuuteen -tapahtumat

Tutustu Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan

Jyväskylän kaupunki on mukana Ikäinstituutin valtakunnallisessa Voimaa vanhuteen -ohjelmassa.

Lisätietoja

Senioriliikunnan vastaava liikunnanohjaaja Lotta Lepoaho
p. 050 311 8915, lotta.lepoaho[a]jyvaskyla.fi

Kuinka läheiset voivat vaikuttaa Mandariinimummojen ja Ristikkopappojen toimintakykyyn?

Jyväskylän kaupunki on toteuttanut osana Kiikun kaakun kaadunko? -luentosarjaa senioreiden toimintakyvyn ylläpidosta ajatuksia virittäviä videoita yhteistyössä Teatteri Eurooppa Neljän kanssa. Mandariinimummot ja Ristikkopapat -videoilla halutaan humoristisin keinoin herätellä pohtimaan, kuinka hyvä ajatus toisen henkilön auttamisesta voikin passivoida senioria sekä heikentää ajansaatossa hänen toimintakykyään. 

Alla olevista linkeistä pääset katsomaan hauskat videot.

Mandariinimummot – senioreiden toimintakyvyn ylläpitäminen
Ristikkopapat – senioreiden toimintakyvyn ylläpitäminen

Kiikun kaakun kaadunko? Jyväskyläläisille senioreille maksuton liikunnallinen luentosarja etäyhteyksin keväällä 2021

Jyväskylän kaupunki järjestää senioreille ja heidän läheisilleen suunnatun liikunnallisen luentosarjan huhti-toukokuussa etäyhteyksin. Maksuttoman luentosarjan avulla halutaan herätellä ajatuksia senioreiden toimintakykyyn liittyen sekä käsitellä erilaisia kaatumisen ennaltaehkäisyyn liittyviä asioita. Luentoaiheina ovat muun muassa jalkojen voimien säilyttävä voimaharjoittelu kotona, ravitsemuksen vaikutus vireyteen sekä neuvoja siihen kuinka päästä ylös maan tasalta vahingon sattuessa. Luentosarja on osa Pysytään pystyssä - senioreiden kaatumisten ennaltaehkäisy -hanketta sekä valtakunnallista Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmaa.

Luentosarja on toteutettu Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen, terveyspalvelujen ja ikääntyneiden palvelujen yhteistyönä. 

Keskiviikko 7.4. kello 14.30: Ravitsemuksen vaikutus vireyteen ja liikkumiskykyyn 
•    Luennoitsija ETT dosentti Merja Suominen, Gery Ry
•    Luennolla käsitellään ravitsemuksen suurta merkitystä mielen ja kropan vireyteen sekä keinoja säilyttää voimat mahdollisimman hyvällä tasolla kaatumisten ehkäisemiseksi. 

Tiistai 20.4. kello 9: Tasapainoa ja voimaa arkeen
•    LuennoitsijaTtM ft Saila Hänninen, Ikäinstituutti
•    Luennolla käsitellään voima- ja tasapainoharjoittelua sekä niiden merkitystä senioreille. Esimerkiksi alaraajojen voima vaikuttaa merkittävästi toimintakykyyn ja arjessa selviytymiseen, jonka vuoksi lihasvoiman harjoittaminen on tärkeää. Oikein toteutettu voimaharjoittelu on turvallista iästä riippumatta. 

Perjantai 23.4. kello 13.30: Turvallista liikkumista tukevat palvelut
•    Luennoitsijoina Jyväskylän kaupungin työntekijöitä eri toimialoilta
•    Tällä luennolla käydään läpi kaupungin omia senioreille suunnattuja palveluja, jotka tukevat turvallista liikkumista. Erityisenä asiana esille nousee apuvälineen merkitys turvallisen liikkumisen mahdollistajana.

Tiistai 4.5. kello 14: Mitä teen, jos olen kaatunut? Kuinka pääsen ylös?
•    Luennoitsijana ft Titta Vehmala, ikääntyneiden palvelut
•    Jokaiselle käy vahinko joskus. Voit kaatua pihalla liukkailla tai horjahtaa kumoon sisällä tavaraa lattialta nostaessa. On hyvä tietää, kuinka itse on helpoin päästä ylös tai kuinka voi toista auttaa, vaikka omat voimat olisivatkin pienet. Luennolta saat hyviä vinkkejä, kuinka kotona voit helpottaa ylös pääsyä, ylösnousun tekniikasta sekä hyvistä avustustavoista. 

Luentojen kesto on noin 1,5 tuntia ja ne välitetään Zoom-etäyhteyden kautta. Luennolle voi osallistua kotona tietokoneen, tabletin tai puhelimen välityksellä. Laitteessa tulee olla verkkoyhteys. Äänen ja kuvan laatuun vaikuttaa suuresti vastaanottajan laitteen toiminnot ja verkkoyhteyden toimivuus. Tapahtumaan on hyvä liittyä noin 5–15  minuuttia ennen sen alkua. Yhteen ryhmään mahtuu mukaan 290 ensimmäistä osallistujaa.  Luennoille ei tarvitse ilmoittautua erikseen, vaan osallistuminen tapahtuu painamalla luennon nimestä. 
Osallistumislinkit lentojen nimiin tulevat lähempänä luennon ajankohtaa.

Ohje osallistumiseen 

  • Paina haluamasi luennon nimestä, tämä toimii linkkinä luennolle. 
  • Paina näytön yläreunassa olevan pienen ruudun Avaa Zoom Meetings -painiketta (Älä paina sinisellä olevaa ”Launch Meeting” -painietta). Tämän jälkeen ohjaudut odotustilaan.   
  • Odota odotustilassa, että sinut hyväksytään tilaisuuteen sisään. 
  • Paina vielä ”Join with Computer Audio”. Toiset osallistujat näkevät nimen, jolla kirjauduit sisään. 
  • Tarvittaessa vie hiiri oikeaan ylänurkkaan ja paina ”full screen”. Saat kuvan koko näyttöön. 
  • Mikäli haluat kommentoida luentoa, niin ruudun alareunassa on kuvake "chat". Painamalla kuvakkeesta pääset kirjoittamaan meille viestiä. Kaikki osallistujat näkevät viestisi.  

Tutustu Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan

Jyväskylän kaupunki on mukana Ikäinstituutin valtakunnallisessa Voimaa vanhuteen -ohjelmassa.

Lisätietoja

Senioriliikunnan vastaava liikunnanohjaaja Lotta Lepoaho
p. 050 311 8915, lotta.lepoaho[a]jyvaskyla.fi