Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mämminiemen virkistysalueen venepaikka. Kuva Kari Häkkinen
Pääsisältö

Mämminiemi

Kuva
Mämminiemen virkistysalueen venepaikka. Kuva Kari Häkkinen

Mämminiemen ulkoilu-, veneily- ja virkistysalue sijaitsee Toivakan kunnan alueella Pohjois-Päijänteellä Ristiselän rannassa (itäpuoli). Mämminiemen alue on kooltaan noin 10 hehtaaria. Alue on ulkoilijoiden vapaassa käytössä jatkuvasti, kesäkautena on lisäksi valvotut aukioloajat yleisine saunavuoroineen. 

Osoite: Ristinseläntie 13, 41630 Oravasaari
Koordinaatit veneilijöille:

  • Eteläpuolen koordinaatit 62°06,4`N, 25°80,5`E
  • Pohjoispuolen koordinaatit 62°06,7`N, 25°80,9`E

Parhaiten Mämminiemeen pääsee veneellä Päijännettä pitkin. Maanteitse matkaa on Jyväskylän keskustasta noin 34 kilometriä ja alueella on noin 300 metrin päässä pysäköintipaikka osoitteessa Ristinseläntie 13, 41630 Oravasaari. 

Virkistysalueen pohjoisella puolella on kaksi venelaituria, joissa on yhteensä 10 poijupaikkaa. Eteläpuolella on kuusi poijupaikkaa ja vuonna 2016 valmistunut uusi päälaituri. Alueella on kaksi grillikatosta, nuotiopaikkoja sekä wc-tiloja, alueella voi myös telttailla. Alueella ei ole vesipisteitä eikä juoksevaa vettä. 

Mämminiemen virkistysalueelle kulkeminen tapahtuu ensisijaisesti veneellä vesiteitse. Autopysäköinti tapahtuu vain siihen osoitetulla pysäköintialueella, jossa on tilaa 10 autolle. Mämminiemen virkistysalueelle vievät tiet ovat kapeat, minkä takia tienvarsipysäköintiä tulee välttää. Tiet on pidettävä vapaana hälytys- ja pelastusajoneuvojen sekä muiden suurien kulkuneuvojen liikkumisen turvaamiseksi ja mahdollistamiseksi. 

Mämminiemessä järjestetään kesäisin yleisiä saunavuoroja, jonka lisäksi saunat ovat varattavissa yksityistä käyttöä varten. 

Mämminiemen valvoja, p. 050 65 438. Tavoitettavissa Mämminiemen aukioloaikoina. 

Kuva
Mämminiemen virkistysalue päärakennus
Mämminiemen virkistysalueen päärakennus.

Leirikallio

Leirikallio on Päijänteen rannalla, Mämminiemen välittömässä läheisyydessä sijaitseva upea leiripaikka. Alueella on kaksi varattavaa saunamökkiä. Alamökissä mahtuu yöpymään neljä ihmistä ja ylämökkiin parvelle mukaan luettuna noin 4–8 yöpyjää. 

Molemmissa sähkölämmitteisissä mökeissä on sähköt, keittiövarustus sekä saunat. Mökkien varustukseen sisältyy jääkaappi, mikroaaltouuni, kahvin- ja vedenkeitin. Alamökin keittiön varustukseen normaalilaitteiston lisäksi liesi ja uuni. Ylämökin keittiösyvennyksessä kahden levyn pöytäliesi. Mökeistä löytyy pieni määrä astioita, kattiloita ja pannuja, minkä lisäksi asiakkaiden kannattaa varautua tuomaan mukanaan omat ruokailuastiat. Mökkeihin tulee järvivesi. Juomavesi täytyy viedä mukana. Mökkien läheisyydessä on yksi järvivedellä toimiva vesivessa.

Rannassa on uimalaituri sekä isoille aluksille sopiva venelaituri sekä poijupaikka. Alueella on yksi grillikota. Leirikallion vieressä sijaitsee Päijänteestä nouseva luonnonmuodostelma Rappukallio, ja miltei Leirikallion edessä on sisävesien syvin kohta Suomessa, noin 100 metriä.

Osoite: Rappukalliontie 317, 41630 Toivakka
Koordinaatit: 62.056748613741405, 25.820666567132204

Alue hoidosta vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut.

Leirikallion alamökki
Leirikallion alamökki

Leirikallion ylämökki
Leirikallion ylämökki

Leirikallion varaus

Leirikallion tilat varattavissa 18.5.-29.9.2024 välillä.

Leirikallion varaushakemuksessa täytetään hakulomake, joka lähetetään sähköpostilla osoitteeseen liikunta.varaukset[a]jyvaskyla.fi

Myönnetyistä varauksista lähetetään varausvahvistus.

Hangasjärven retkikämppä

Hangasjärven retkikämppä sijaitsee pohjoisella Korpilahdella Tikkalan kylässä noin puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Ulkoilualue perustettiin 1980-luvulla osaksi Keski-Suomen maakuntauraa, yhdeksi sen levähdyspaikoista.  Kämpän ja saunan on suunnitellut tunnettu hirsirakentamisen arkkitehti Risto Vuolle-Apiala, käyttäen kämpän osalta mallina Norjan tunturimajoja. Kämppä valmistui vuonna 1982 ja sauna pari vuotta myöhemmin. Hangasjärven ulkoilualue sijaitsee saman nimisen järven rannalla ja Natura 2000 -alueisiin kuuluvan Myllyvuoren ja Hangaspuron kyljessä. 

Hangasjärven retkikämppää ja saunaa voi vuokrata esimerkiksi perhejuhliin, kaveriporukoille, koulutuksiin, tapahtumien järjestämiseen, työhyvinvointitilaisuuksiin, retkien yöpymispaikaksi ja leirien pitämiseen. Retkikämpässä on 4 kämppähuonetta, joissa 4-6 petipaikkaa, iso tupa ja keittiö. Retkikämpän lisäksi Hangasjärven varusteluun kuuluvat oma ranta, rantasauna, laituri, laavu, katos/nuotiopaikat/tulisijat ja lähde. 

Osoite: Hangasjärventie 103, 41860 Tikkala

Hangasjärven kiinteistöä vuokraa ja varaukset retkikämppään hoitaa Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys ry.

Mämminiemen ja Leirikallion virkistysalueiden kesäkausi

Jyväskylän kaupungin Mämminiemen ja Leirikallion virkistysalueiden kesäkausi käynnistyy 1.6.2024 ja päättyy 11.8.2024. 

Alueiden hoidosta ja valvonnasta vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut.

Mämminiemen valvotut aukioloajat 

  • keskiviikko ja lauantai klo 15–21 

Mämminiemen valvottuina aukioloaikoina valvoja puhelinnumero on p. 050 65 438. 

Saunavuorot

Mämminiemen yleiset saunavuorot 

keskiviikko ja lauantai 

  • naiset klo 18–19  
  • miehet klo 19–20 

Liikuntapalvelujen hinnasto

Lisätietoja Mämminiemestä ja Leirikalliosta:
Liikuntapaikkamestari Jouni Arnberg
p. 050 653 82, jouni.arnberg[a]jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
ulkoilu
retkeily
liikunta