Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kipinä-etuuden logo. Kuva Jyväskylän liikuntapalvelut
Pääsisältö


Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluista Kipinä-edussa ovat mukana Kansalaisopisto, Jyväskylän kaupunginteatteri, Jyväskylä Sinfonia sekä kaupungin ylläpitämät museot.

Kansalaisopisto

Jyväskylän kansalaisopistossa eri-ikäiset ja taustoiltaan erilaiset ihmiset voivat luontevasti opiskella yhdessä. Lapsille ja nuorille on tarjolla taiteen perusopetusta, josta voi valita kuvataiteen, musiikin, sanataiteen tai teatteritaiteen opinnot. Aikuisille suunnattuja kursseja löytyy muun muassa liikunnassa, tanssissa, kielissä, musiikissa, kuvataiteissa ja kädentaidoissa.

Osoite Vapaudenkatu 39-41, 40100 Jyväskylä.

Kansalaisopiston Kipinä-etu

Kansalaisopistossa Kipinä-etu on maksuton pääsy opiston vapaiksi jääneille kurssipaikoille. Etu koskee Jyväskylässä järjestettäviä yleissivistäviä, vähintään yhden lukukauden kestäviä kursseja. Lapsille ja nuorille tarjolla on kaikki taiteen perusopetuksen kurssit. Vapaille oppilaspaikoille eri taiteenaloilla otamme Kipinä-edun mukaisesti sosiaalisin perustein lapsia ja nuoria korkeintaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan. Ryhmiä on olemassa eri ikäluokille. 

Huomioitavaa: Maksuttomuus koskee vain varsinaista kurssimaksua, ei esim. materiaali- tai tutkintomaksuja. Vapaita kurssipaikkoja voi tiedustella kansalaisopiston neuvonnasta aikaisintaan kurssin alkamispäivänä. Kipinä-edun kautta kursseille ei voi ilmoittautua verkossa tai puhelimitse.

Lisätietoja kursseista ja Kipinä-eduista saa Kansalaisopiston neuvonnasta p. 014 569 0107 tai kansalaisopiston sivuilta.

Jyväskylän Kaupunginteatteri

Vuonna 1961 perustettu Jyväskylän kaupunginteatteri tarjoaa katsojilleen laadukkaita ja monipuolisia teatterielämyksiä suurella sydämellä. Uusia ensi-iltoja nähdään vuodessa kuudesta kahdeksaan, ja esityksiä kertyy vuodessa reilut 250. Teatterissamme käy vuosittain noin 60 000 katsojaa. Tervetuloa teatterielämysten pariin Alvar Aallon suunnittelemaan teatteritaloon kirkkopuiston laidalle!  

Osoite Vapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä.

Jyväskylän kaupunginteatterin Kipinä-etu

Jyväskylän kaupunginteatterissa Kipinä tarkoittaa samaa kuin Viimetippalippu. Se on lippuetu, joka on voimassa Jyväskylän kaupunginteatterin esityksissä aina silloin, kun niissä on tilaa. Puhenäytelmään viimetippalippu maksaa tällä hetkellä 8 euroa ja musikaaliin 15 euroa. Viimetippaliput ovat lunastettavissa tuntia ennen esitysten alkua lippumyymälästä. Kätevin tapa saada tietoa edusta on tykätä Viimetipalla teatteriin -sivusta facebookissa: https://www.facebook.com/viimetipallateatteriin tai katsomalla teatterin sivuilta.

Jyväskylä Sinfonia

Jyväskylä Sinfonia on Keski-Suomen klassisen musiikin helmi, jonka sydän sykkii Jyväskylässä ja soi ympäri maakuntaa.  Orkesterin miltei 120 tapahtumaa tavoittavat vuosittain yli 35 000 kuulijaa; sinfoniakonserteista genrerajat ylittäviin erikoistuotantoihin sekä kaikenikäiselle yleisölle suunnattuihin musiikkitapahtumiin. Syksystä 2022 alkaen orkesterin 39 vakituisen muusikon taiteellisena neuvonantajana toimii Ville Matvejeff ja päävierailijana jousikvartetti Meta4. 

Lämpimästi tervetuloa toimintamme pariin!

Jyväskylä Sinfonian Kipinä-etu

Kipinä-asiakkaat ovat oikeutettuja ostamaan Jyväskylä Sinfonian konsertteihin lippuja työttömän lipun hinnalla, joka on sinfoniakonserteissa useimmiten 13 euroa. Lippujen hinnat voi tarkistaa konserttikohtaisista tiedoista. Kipinä-asiakkaiden tulee lunastaa liput Versonraitin lippumyymälästä (kauppakeskus Tawast, ti-pe klo 12–17). 

Lisäksi Jyväskylä Sinfonia tarjoaa Kipinä-etuuden piirissä oleville mahdollisuuden osallistua ilmaiseksi avoimiin kenraaliharjoituksiin Jyväskylän teatteritalossa. Kipinä-asiakkaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan saapua ajoissa ja näyttää katsomoon saapuessaan Kipinä-korttiaan. Lisätietoa Jyväskylän Sinfonian Avoimet kenraaliharjoitukset -verkkosivuilta.

Lisätietoja Sinfonian konserteista Sinfonian verkkosivuilta.

Jyväskylän kaupungin museot

Kipinä-kortilla edussa mukana oleviin museoihin on vapaa pääsy. Pääsääntöisesti museot ovat avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18, ellei toisin ole mainittu. Tiedot museoiden ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista löytyvät museoiden omilta nettisivuilta.

Jyväskylän taidemuseo

Kirkkopuisto laidalla kävelykadun tuntumassa on tilaa kuvataiteelle, ihmisille ja kohtaamisille. Vaihtuvien näyttelyiden painopiste on nykytaiteessa ja keskisuomalaisessa taiteessa. Aulassa voi tavata ystäviä, keskustella kulttuuriluotsien kanssa tai kohdata taiteilijoita yhteisissä teehetkissä. Museokaupan runsaasta valikoimasta voi löytää mieleisen postikortin. Taika-tilan työpajoissa voi tehdä taidetta itsekin. 

Jyväskylän Taidemuseo
Osoite Kauppakatu 23, 40100 Jyväskylä.

Galleria Ratamo

Galleria Ratamo esittelee näyttelyissään kiinnostavaa suomalaista ja kansainvälistä taidegrafiikkaa sekä taidevalokuvaa. Galleriassa on myynnissä taidepostikortteja, paikallisten graafikoiden vedoksia sekä kirjoja. Keskus järjestää alan kursseja niin harrastajille kuin ammattilaisillekin. Ratamo sijaitsee kivenheiton päässä ydinkeskustasta vanhassa veturitallissa. 

Galleria Ratamo
Osoite Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä.

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo on valtakunnallinen erikoismuseo, joka sijaitsee kävelykadulla kirkkopuiston kulmauksessa. Siellä on nähtävänä monta eri näyttelyä yhtä aikaa. Museon kolmessa kerroksessa riittää tutkittavaa koko perheelle. Esillä on niin vanhoja kuin uusia naisten ja miesten käsitöitä sekä taidetta. Pohjakerroksen Aistitilassa pääset tutkimaan käsitöitä kaikilla aisteilla.

Käsityöläismuseo
Osoite Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä.

Kansallispukukeskus

Suomen kansallispukukeskus toimii Suomen käsityönmuseon yhteydessä. Keskus perustettiin Jyväskylään vuonna 1991. Suomen kansallispukukeskus esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja sekä muuta perinteistä pukeutumista. Kansallispukukeskus järjestää näyttelyitä, työnäytöksiä, työpajoja sekä muita tapahtumia sekä opastuksia. 

Kansallispukukeskuksen amanuenssi palvelee kaikkia kansallispuvuista kiinnostuneita vastaamalla kansallispukuja koskeviin kysymyksiin kuten esim. puvun hankintaa, vuokrausta ja käyttöä. 

Suomen kansallispukukeskus
Osoite Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä.

Keski-Suomen Museo

Keski-Suomen museo on kulttuurihistoriallinen museo. Se toimii Keski-Suomen alueen maakuntamuseona sekä Jyväskylän kaupunginmuseona. Näyttelyiden lisäksi museorakennus itsessään on vierailun arvoinen kohde, sillä se on Alvar Aallon suunnittelema vuodelta 1961. Keski-Suomen museo harjoittaa alansa tutkimusta, tallentamista, opetusta ja huolehtii muun muassa rakennuskulttuurin ja kulttuuriympäristön tutkimisesta ja inventoinneista. Keski-Suomen museossa voi löytää juurensa, palata muistoissa menneeseen aikaan, oppia tai viihtyä muuten vain!

Keski-Suomen museo ja sen uudistunut museorakennus uusine perusnäyttelyineen avataan loppuvuodesta 2019. 

Keski-Suomen museo 
Osoite Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä

Käsityöläiskodit, Toivolan vanha piha

Toivolan Vanhalla Pihalla sijaitsevissa Keski-Suomen museon käsityöläismuseoissa, Kuparisepän talossa ja Puusepän talossa, voi oppaan kertomana tutustua 1800-luvun lopun jyväskyläläisten käsityöläisten elämään. Käsityöläismuseot ovat harvinaisia esimerkkejä vuonna 1837 perustetun Jyväskylän vanhasta rakennustavasta. 

Käsityöläismuseo
Osoite Cygnaeuksenkatu 2, 40100 Jyväskylä. 

Kulttuuriluotsi

Kaipaatko seuraa tai tukea mennäksesi kulttuuripalveluihin? Pyydä mukaan kulttuuriluotsia!

Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia, jonka kuka tahansa voi pyytää seuraksi eri kulttuurikohteisiin maksutta. Luotsit toimivat kanssakulkijoina museoissa, taidenäyttelyssä, teatterissa, musiikkiesityksissä tai muualla lähiympäristössä.

Voit miettiä etukäteen kohteen, johon haluaisit luotsin kanssa lähteä. Halutessasi saat myös neuvoja ja vinkkejä kulttuuriluotsikoordinaattorilta. Kulttuurikäynnin yksityiskohdat sekä erityistoiveet käydään yhdessä läpi tilausta tehdessäsi.

Tilaukset ja tiedustelut:
Hannemari Laitinen, kulttuuriluotsikoordinaattori 
Hannemari.laitinen[at]jkl.fi
p. 050 338 1114

Lisätietoa

Kulttuuriluotsit
https://www.facebook.com/kulttuuriluotsitjkl

Asiasanat:  
Kipinä