Hyppää pääsisältöön
Kuva
AaltoAlvarin etuovi

Jyväskylän kaupungin koronatiedotus

Jyväskylä varautuu koronavirukseen

Ota yhteyttä

Liikuntainfo p. 014 266 4257, liikunta.info[a]jyvaskyla.fi

Maksuhyvitykset: lähetä sähköpostia osoitteeseen liikunta.maksuhyvitykset[a]jyvaskyla.fi

Ohjeistus urheiluseuroille koronan aikaiseen harjoitus- ja kilpailutapahtumatoimintaan

Katso ohjeet koronan aikaiseen harjoitus- ja kilpailutapahtumatoimintaan

Päivitetty 7.12.2021

Jyväskylä on koronan leviämisalue. Länsi-Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien alueilla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä. Vaihtoehtona voimassa oleville koronarajoituksille toiminnanharjoittaja voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Tilaisuuksia ja tapahtumia ovat muun muassa ottelut, turnaukset, esitykset ja näytökset.

Koronapassia voidaan edellyttää 16 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä. Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia. Rajoitus on voimassa 6.12.2021-5.1.2022. 

Länsi-Sisä-Suomen aluehallintoviraston antamat päätökset eivät kohdistu yksityistilaisuuksiin tai harrastustoimintaan. Alueen väestöä kehotetaan noudattamaan koronaepidemiaan liittyviä yleisiä suosituksia myös niissä tilanteissa, joita aluehallintoviraston määräykset eivät koske. Kaupunki pitää edelleen voimassa laajan maskisuosituksen yli 12-vuotiaille. Liikuntapalvelujen asiakkaita ja liikuntapaikkoja käyttäviä pyydetään seuraamaan myös ajantasaisia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronaohjeistuksia.

Katso lisätietoa koronaviruksesta Jyväskylän kaupungissa ja koronavirus-ohjeet 

Koronapassi

Koronapassista ja sen saamisesta käyttöösi Kanta.fi-sivulla: Koronatodistus ja koronapassi

Koronapassin lukijasovelluksesta toiminnanharjoittajalle lisätietoa THL:n sivulta: Koronapassin lukijasovellus nyt saatavissa sovelluskaupoista toiminnanharjoittajien ja tapahtumien järjestäjien käyttöön

Aluehallintoviraston Usein kysyttyä koronapassista -sivut sisältävät tietoa siitä, keneltä koronapassia voi tilaisuuksissa edellyttää, tuleeko passin omistajan henkilöllisyys tarkistaa jne. 

 

Liikunnan harrastustoimintaa koskevat rajoitukset Jyväskylässä 

 • Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta on sallittu sisä- ja ulkotiloissa THL:n koronasuosituksia noudattaen
 • Yli 18-vuotiaiden harrastustoiminta on sallittua sallittu sisä- ja ulkotiloissa THL:n koronasuosituksia noudattaen. Koskee myös sulkapallo- ja squashvuoroja.
 • Kaupunki tarjoaa maksuttomia etäliikuntaryhmiä syksyn aikana
 • Harrastustoiminnanjärjestäjän täytyy mahdollistaa se, että harrastustoimintaan osallistuvat voivat tahtoessaan säilyttää etäisyydet toisiinsa silloin, kun sisätiloissa oleskellaan yli 15 minuutin ajan.
 • Uimahalli- ja kuntosalivuoroille EI TARVITSE ilmoittautua/varata vuoroja ennakkoon VELLO-järjestelmästä
 • Kaupungin omistamissa sisäliikuntatiloissa on kiellettyä järjestää yli 50 (viisikymmentä) hengen yleisötilaisuuksia, ottelu- ja kisatapahtumia, näytöksiä, turnauksia ja esityksiä. Tilaisuuden- tai tapahtumanjärjestäjä voi välttää rajoitukset ottamalla käyttöön koronapassin, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Koronapassia voidaan edellyttää 16 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä.  
 • Yleisissä kokouksia kokouksissa on voimassa enintään 50 hengen kokoontumisrajoitus. Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia.
 • Yleisötilaisuuksien järjestäjän tulee varmistaa hygieniakäytäntöjen toteutuminen eli mm. mahdollisuus käsien puhdistamisen sekä varmistaa riittävien etäisyyksien ylläpidon ja tilojen puhdistamisen.

Liikunnan harrastustoimintaa koskevat suositukset Jyväskylässä

 • Harrastustoiminnan järjestäjiä muistutetaan kiinnittämään huomiota laajaan maskisuositukseen, turvavälien toteutumiseen ja hyvään käsihygieniaan.
 • Turhaa oleskelua liikuntatiloissa ja pukuhuoneissa tulee välttää.
 • Harrastusten jälkeen tulee siirtyä mahdollisuuksien mukaan omaan kotiin suihkuun.     
 • Jos kaupungin liikuntatilassa seuran harjoitteluvuorolla ilmenee koronatartunta, toivomme seuran tai toimijan olevan yhteydessä pikaisesti kyseisen liikuntapaikan palveluesimieheen tai liikuntajohtajaan.  

Jyväskylässä laaja maskisuositus toistaiseksi kaikille yli 12-vuotiaille

Jyväskylässä on kaikilla yli 12-vuotiailla asukkailla toistaiseksi voimassa oleva laaja maskisuositus. Maskisuositus on THL:n julkaiseman suosituksen mukainen ja vastaa koronatilanteen kiihtymisvaiheen suositusta. Jyväskylän suositus koskee myös ulkona järjestettäviä tapahtumia, joissa turvavälejä ei voida pitää.

Liikuntapalvelujen osalta suositellaan käytettävän:

 • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.
 • Ulkoilmassa olevissa turnauksia ja tapahtumissa, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää.
 • Liikuntaa ja urheilua seuratessa katsomotiloissa
 • Uimahallien yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa
 • Maskia ei tarvitse käyttää liikuntasuorituksen aikana. 

Noudattamalla ohjeistuksia ja olemalla järkeviä mahdollistamme harrastus- ja kilpaurheilukauden jatkuminen myös koronan aikana

Ohjeistus liikuntatilojen käyttäjille

Jyväskylän kaupunki varmistaa turvallisuuden sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen osalta ohjeistamalla turvaetäisyyksistä sekä tartuntoja ehkäisevästä hygieniasta. 

 • Harrastustoimintaan, harjoituksiin ja otteluihin saa osallistua vain terveenä ja täysin oireettomana
 • Jokainen liikuntatilan käyttäjä pesee kädet ennen vuorolle saapumista sekä liikuntatilasta poistuessa
 • Ryhmän vastaavat huolehtivat oman ryhmän toiminnasta ja turvavälisuosituksista
 • Kaikkea turhaa ja ylimääräistä oleskelua harjoitustiloissa, pukutiloissa ja eteistiloissa on vältettävä
 • Harjoitusvuorolle saavutaan ja poistutaan ajallaan sekä vältetään turhaa oleskelua liikuntatiloissa 

Liikuntatilojen siivousohjeet ulkopuolisille käyttäjille

Liikuntatilojen normaalista ylläpitosiivouksesta vastaa palveluliike. Koronaviruksen tartuntojen ehkäisemiseksi tarvitaan myös käyttäjiltä toimenpiteitä.

 • Kaikki mahdolliset eritteet tulee poistaa pinnoilta välittömästi. Huomioitavaa on, että esimerkiksi oksennuksesta virukset leviävät myös huoneilmaan ja eritteet tulee poistaa pinnoilta mahdollisimman pian. 
 • Ryhmien vaihtuessa käyttäjät/ohjaajat puhdistavat kosketuspinnat ja yhteiskäytössä olevat laitteet, joita kosketellaan käsin. Tiloihin toimitetaan mahdollisuuksien mukaan puhdistusainetta valmiissa käyttöliuospullossa ja käsipyyhepaperia.
 • Pyyhintäohjeistus, käsipyyhepaperi: Pumppaa/ suihkuta käsipyyhepaperiin pesuaineliuosta niin, ettei aine leviä ilmaan. Rutista paperia, jotta kosteus leviää paperiin. Suorista paperia ja taittele niin, että se on käteesi sopivan kokoinen. Pyyhi pinta, erityisesti kosketuskohdista. Tarvittaessa voit käyttää useampaa pintaa paperista. Laita paperi roska-astiaan. Pese kädet tai käytä käsidesiä 
 • Kaikki liikuntatilojen käyttäjät sitoutuvat yhdessä huolelliseen hygieniaan ja vastuulliseen toimintaan

Pukuhuone- ja sosiaalitilat ulko- ja sisäliikuntapaikoilla

 • Liikuntapuistoissa järjestettävissä ottelu- ja kilpailutapahtumissa noudatetaan lajiliittojen ohjeistuksia. Ottelu- ja kisatapahtumissa pukuhuonetilat avataan koti- sekä vierasjoukkueiden käyttöön. Järjestävän seuran velvollisuus on vastata siitä, että lajiliittojen ohjeistusta noudatetaan.

Seniorikorttien ja sarjatuotteiden korvaaminen palvelujen sulkuajoilta

Seniorikorttien käyttöaikaa jatketaan korvaamalla käyttöaikaa vastaavat, menetetyt täydet sulkukuukaudet. Sarjatuotteiden käyttöaikaa jatketaan menetettyä käyttöaikaa vastaavalla ajalla. Käyttöaika alkaa kulua 7.6.2021 alkaen ja korvaukset päivittyvät automaattisesti sarjatuotteille. 

 

THL: Näin käytät kasvomaskia oikein

Ulkoilijan etiketti koronapandemian aikana

Tutustu Suomen ladun julkaisemaan vastuullisen ulkoilun etikettiin koronapandemian aikana

YouTube-kanavalta helppoja ja maksuttomia vinkkejä kotiliikuntaan

Katso Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen YouTube-kanavalta vinkkejä kotiliikuntaan tai NytLiikkeelle-luentoja terveys- ja hyvinvointiaiheista. 

Asiasanat: