Koronaviruksen vaikutukset liikuntapalveluihin

Ota yhteyttä

Liikuntainfo p. 014 266 4257, liikunta.info[a]jyvaskyla.fi

Maksuhyvitykset: lähetä sähköpostia osoitteeseen liikunta.maksuhyvitykset[a]jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupungin koronatiedotus

Jyväskylä varautuu koronavirukseen

Kohde- ja toiminta-avustusten maksaminen liikunta- ja urheiluseuroille korona-aikana

Katso lisätietoa avustusten maksamisesta vuonna 2020

Helppoja maksuttomia vinkkejä kotiliikuntaan

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut tarjoavat vinkkejä kotiliikuntaa videoiden muodossa. Tutustu videoihin liikuntapalvelujen YouTube-kanavalla.

Ulkoilijan etiketti koronapandemian aikana

Tutustu Suomen ladun julkaisemaan vastuullisen ulkoilun etikettiin koronapandemian aikana

Jyväskylän kaupunki noudattaa maan hallituksen linjausta koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä. Liikuntapalvelujen asiakkaita ja liikuntapaikkoja käyttäviä pyydetään seuraamaan myös ajantasaisia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronaohjeistuksia.

Katso lisätietoa koronaviruksesta Jyväskylän kaupungissa ja koronavirus-ohjeet 

Terveyttä ja hyvinvointia edistävien liikuntapalvelujen ryhmät 17.8. alkaen

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen omat ohjatut liikuntaryhmät, tapahtumat ja kurssit oli käynnistyvät 17.8. alkaen. Lisätietoja liikuntaryhmistä ja -kursseista Liikkumaan ohjatusti ja omatoimisesti -sivulta.

Ohjeistus ohjatun liikunnan asiakkaille COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi

 • Tulethan liikkumaan täysin terveenä. Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, jää kotiin. 
 • Jos olet ollut ulkomailla, suositellaan kahden viikon taukoa ryhmäliikunnasta.
 • Pue liikuntavaatteet päälle mahdollisuuksien mukaan jo kotona. Näin pukuhuoneessa vietetty aika pysyy mahdollisimman lyhyenä.
 • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan ennen liikuntasaliin tuloa ja sieltä lähtiessä. Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.  Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. 
 • Vältä kättelyä. 
 • Älä koskettele silmiä, nenääsi tai suutasi, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.  Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. 
 • Muista pitää riittävä turvaväli muihin ryhmäläisiin.
 • Kuntosaliryhmissä tee samalla laitteella harjoittelusarja loppuun asti ja pyyhi laite kertakäyttöisellä desinfiointipyyhkeellä käytön jälkeen.  
 • Pyyhi kaikki saliliikuntaryhmissä käyttämäsi välineet ja matto kertakäyttöisellä desinfiointipyyhkeellä käytön jälkeen.

Liikuntapaikat 

Kevään ja kesän sulku- ja huoltotaukojen jälkeen liikuntapaikat ovat normaalisti auki. Liikuntapaikat aukeavat:  

9.9. alkaen: Kilpajäähalli 
5.10. alkaen: Kilpajäähallin minijää 

Ohjeistus liikuntatilojen käyttäjille

Jyväskylän kaupunki varmistaa turvallisuuden sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen osalta ohjeistamalla turvaetäisyyksistä sekä tartuntoja ehkäisevästä hygieniasta. 

 • Harrastustoimintaan ja harjoituksiin saa osallistua vain terveenä ja täysin oireettomana
 • Jokainen liikuntatilan käyttäjä pesee kädet ennen vuorolle saapumista sekä liikuntatilasta poistuessa
 • Ryhmän vetäjät/vastaavat huolehtivat oman ryhmän toiminnasta ja turvavälisuosituksista
 • Ryhmän vetäjä/ohjaaja pitää luetteloa vuorolle osallistujista
 • Kaikkea turhaa ja ylimääräistä oleskelua harjoitustiloissa, pukutiloissa ja eteistiloissa on vältettävä
 • Liikuntavaatteet puetaan mahdollisuuksien mukaan päälle jo kotona
 • Alkulämmittelyt ja verryttelyt tehdään joko ulkona tai omalla varatulla vuorolla
 • Harjoitusvuorolle saavutaan ja poistutaan ajallaan sekä vältetään turhaa oleskelua liikuntatiloissa
 • Yhteisiä suihkutiloja ei suositella käytettäviksi
 • Vanhemmat ja saattajat odottavat lapsia ulkona. Jos aikuiset liikkuvat sisätiloissa, heidän suositellaan käyttävän kasvosuojainta.

Liikuntatilojen siivousohjeet ulkopuolisille käyttäjille

Liikuntatilojen normaalista ylläpitosiivouksesta vastaa palveluliike. Koronaviruksen tartuntojen ehkäisemiseksi tarvitaan myös käyttäjiltä toimenpiteitä.

 • Kaikki mahdolliset eritteet tulee poistaa pinnoilta välittömästi. Huomioitavaa on, että esimerkiksi oksennuksesta virukset leviävät myös huoneilmaan ja eritteet tulee poistaa pinnoilta mahdollisimman pian. Tiloissa on tätä varten hankittu eritetahrapakit ja niiden käyttöohjeet on pakin sivuilla.
 • Ryhmien vaihtuessa käyttäjät/ohjaajat puhdistavat kosketuspinnat ja yhteiskäytössä olevat laitteet, joita kosketellaan käsin. Tiloihin toimitetaan mahdollisuuksien mukaan yleispuhdistusainetta valmiissa käyttöliuospullossa ja käsipyyhepaperia.
 • Pyyhintäohjeistus, käsipyyhepaperi: Pumppaa/ suihkuta käsipyyhepaperiin pesuaineliuosta niin, ettei aine leviä ilmaan. Rutista paperia, jotta kosteus leviää paperiin. Suorista paperia ja taittele niin, että se on käteesi sopivan kokoinen. Pyyhi pinta, erityisesti kosketuskohdista. Tarvittaessa voit käyttää useampaa pintaa paperista. Laita paperi roska-astiaan. Pese kädet tai käytä käsidesiä 
 • Kaikki liikuntatilojen käyttäjät sitoutuvat yhdessä huolelliseen hygieniaan ja vastuulliseen toimintaan

Henkilömäärärajoitukset liikuntapaikoilla poistuivat 1.8. alkaen Suomen hallituksen ohjeiden mukaisesti. 

Pukuhuone- ja sosiaalitilat 1.6. alkaen ulko- ja sisäliikuntapaikoilla

 • Liikuntapuistoissa järjestettävissä ottelu- ja kilpailutapahtumissa noudatetaan lajiliittojen ohjeistuksia. Tarvittaessa ottelu- ja kisatapahtumissa pukuhuonetilat avataan koti- sekä vierasjoukkueiden käyttöön. Järjestävän seuran velvollisuus on vastata siitä, että lajiliittojen ohjeistusta noudatetaan.
 • Harjoitustapahtumien aikana WC-tilat ovat harrastajien käytettävissä.
 • Monitoimitalolla pukuhuoneet ovat avoinna tarvittaessa.

Varatut vakiovuorot ja muut tilavuorot 

Kun liikuntatila on suljettu, on myös vuorot peruttu. Seurojen ja yksityisten käyttäjien ei tarvitse perua vuoroja.

Koulujen avainpolettien hausta tai päivittämisestä tulee sopia etukäteen sähköpostitse tai puhelimitse liikuntapalvelujen varausyksikön kanssa p. 014 266 4255 tai liikunta.varaukset[a]jyvaskyla.fi.

Maksukorvauskäytännöt eriteltynä palveluittain

Käyttämättömät ja ennakkoon maksetut sulkapallo- ja squashvuorot kevään 2020 sulkuajalta: vuoro voidaan siirtää uuteen ajankohtaan tai rahat palautetaan. Korvaava vuoro on käytettävä 12 kuukauden kuluessa ja uusi sopiva ajankohta sovitaan liikuntapalvelujen varaussuunnittelun kanssa.

Käyttämättömät ja etukäteen maksetut tilavuorot kevään 2020 sulkuajalta: vuoro voidaan siirtää uuteen ajankohtaan tai rahat palautetaan. Korvaava vuoro on käytettävä 12 kuukauden kuluessa ja uusi sopiva ajankohta sovitaan liikuntapalvelujen varaussuunnittelun kanssa.

Uimahallien ja kuntosalien sarja- ja kausituotteet: tuotteiden käyttöaikaa jatketaan automaattisesti palveluiden kiinnioloaikaa vastaavalla ajalla poikkeustilanteen päätyttyä. Käyttöaikaa jatketaan, kun alkuperäinen käyttöaika päättyy. Rahoja tuotteista ei palauteta. Erillistä hakemusta käyttöajan jatkamiselle ei tarvita.

Lahjakortit: tuotteiden käyttöaikaa jatketaan palveluiden kiinnioloaikaa vastaavalla ajalla. Rahoja tuotteista ei palauteta.

Seniorikortti: tuotteiden käyttöaikaa jatketaan palveluiden kiinnioloaikaa vastaavalla ajalla. Rahoja tuotteista ei palauteta.

Ohjatun liikunnan kurssimaksut: ei rahanpalautusta.

Asiakkaan tulee hakea hyvitystä 30.8.2020 mennessä. Hyvityshakemus ja siihen liittyvät kysymykset lähetetään liikuntapalveluille sähköpostilla osoitteeseen liikunta.maksuhyvitykset[a]jyvaskyla.fi.

Helppoja maksuttomia vinkkejä kotiliikuntaan

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut tarjoavat vinkkejä kotiliikuntaa videoiden muodossa. Tutustu videoihin liikuntapalvelujen YouTube-kanavalla.

Ulkoilijan etiketti koronapandemian aikana

Tutustu Suomen ladun julkaisemaan vastuullisen ulkoilun etikettiin koronapandemian aikana