Hyppää pääsisältöön
Kuva
Liikunnanohjaaja vetämässä vesijumppaa AaltoAlvarissa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Liikuntapalvelut on noin 130 työntekijän vireä ja moniammatillinen työyhteisö. Liikuntapalveluissa työskennellään lähes 30 eri nimikkeellä erilaisissa liikunnan tuottamis- ja palvelutehtävissä. Palveluja järjestetään yhteistyössä muiden kaupungin toimialojen ja palveluntuottajien kanssa. Liikuntapalvelujen organisaatiota johtaa liikuntajohtaja ja yksikkö kuuluu päätöksenteko-organisaatiossa kulttuuri- ja liikuntalautakunnan alaisuuteen.

Liikuntapalvelujen henkilöstö työskentelee neljässä palveluyksikössä:  

  • Liikkumaan aktivointi -palveluyksikkö, jossa työskentelee 12 % työntekijöistä. Tehtävinä mm. liikunnan ryhmä- ja kurssitoiminnan järjestäminen eri kohderyhmille, liikuntaneuvonta ja uimaopetus. 
  • Liikuntapaikat -palveluyksikkö, jossa työskentelee 75 % työntekijöistä. Tehtävinä mm. sisä- ja ulkoliikuntapaikkojen sekä ulkoilualueiden ja reittien hoito, liikuntakiinteistöjen tekninen huolto sekä uinninvalvonta.
  • Kumppanuus- ja asiakaspalvelut -palveluyksikkö, jossa työskentelee 10 % työntekijöistä. Tehtävinä mm. tilavaraus- ja seurapalvelut, liikunta-avustukset, markkinointi sekä talous- ja henkilöstösuunnittelu. 
  • Liikuntapalvelujen kehittäminen ja suunnittelu -palveluyksikkö jossa työskentelee 3 % työntekijöistä. Tehtävinä mm. asiantuntija- ja suunnittelutehtävät liikunnan edistämisen hankkeissa ja ohjelmissa sekä kunnossapidon ja liikuntapaikkarakentamisen prosesseissa. 
Kuva
Uimavalvoja AaltoAlvarissa 50m altaalla. Kuva Jouni Kallio

Eri ammatteja liikuntapalveluissa

Liikuntapalveluissa on monen alan osaajia. Eri tehtävissä edellytetään työn luonne ja vaativuus huomioiden tehtävälle erikseen määriteltyä koulutuksellista ja ammatillista osaamista. Vahvalla ammattiosaamisella varmistetaan mm. asiakas- ja työturvallisuus ja liikuntapalvelujen korkea laatu. Tässä esitellään muutamia liikuntapalvelujen yleisiä ammatteja tehtäväsisältöineen. Liikuntapalveluissa on säännöllisesti haussa avoimia työpaikkoja sekä mahdollisuuksien mukaan tarjoamme myös harjoittelu- ja työkokeilupaikkoja eri alojen opiskelijoille. Kaikki avoimet työpaikat julkaistaan kaupungin Avoimet työpaikat-verkkosivuilla.

Liikuntapaikkatyöntekijä työskentelee sisä- tai ulkoliikuntapaikkojen hoidon perus- tai avustavissa tehtävissä. Tehtävässä toimitaan yleensä toisen liikuntapaikka-alan työntekijän kanssa työparina tai ohjeiden mukaan esim. kausiluonteisessa tehtävässä tai liikuntapaikkojen hoidon ammattitutkintoon suuntaavassa oppisopimuskoulutuksessa. 

Liikuntapaikanhoitajan työ sisältää monipuolisia sisä- ja ulkoliikuntapaikkojen hoidollisia tehtäviä. Työhön kuuluu liikuntapaikkojen hoidossa tarvittavien työlaitteiden ja -koneiden käyttöä sekä liikuntapaikkojen valvonnasta ja asiakaspalvelusta vastaamista. Työtä tehdään vuorotyöluonteisesti liikuntapaikkojen aukioloaikojen ja hoitokausien mukaisesti yhdessä tai useammassa toimipisteessä. Tehtävässä koulutusvaatimuksena on liikuntapaikkojenhoitajan ammattitutkinto.

Huoltomestari työskentelee liikuntapalvelujen teknisessä huoltotiimissä, joka vastaa liikuntapaikkojen kiinteistönhoidosta, LVIAS- järjestelmien ylläpidosta sekä kylmä- ja vedenkäsittelyprosessien häiriöttömän toiminnan turvaamisesta. Työ sisältää myös laiteasennustehtäviä sekä liikuntapaikkojen hoidossa ja huollossa käytettävien kemikaalien käsittelyä ja hallintaa. Huoltomestari voi osallistua myös liikuntakiinteistöjen taloteknisten laitteiden korjaus- ja muutostyöprojekteihin ja niiden toteutuksen suunnitteluun.

Liikunnanohjaajan monipuolinen työ sisältää eri ikäisille suunnattujen terveys- ja soveltavan liikunnan ryhmien ja kurssien ohjaamista, uimaopetusta, liikuntaneuvontaa. Liikunnanohjaajalta edellytetään tehtävän vaativuuden mukaan joko liikunta-alan perusasteinen ammatillinen koulutus tai soveltuva AMK-tasoinen tutkinto. Liikunnanohjaajalla voi olla vastuullaan erikseen nimetyn kaupunginosan tai tietyn kohderyhmän, kuten lasten tai iäkkäiden, ohjattu liikuntatoiminta. Liikunnanohjaaja on myös mukana monissa liikunnan edistämisen yhteistyöverkostoissa ja toiminnan poikkihallinnollisessa kehittämisessä.

Uinninvalvoja toimii asiakasturvallisuuden varmistamistehtävissä valvoessaan uimahallien allas- ja asiakastiloja. Uinninvalvojan tehtävissä toimiva on suorittanut Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) uinninvalvojan kurssin tai hänellä on tehtävään soveltuva ammatillinen perustutkinto. Uinninvalvoja vastaa allastilojen järjestyksen ylläpidosta, yleisestä siisteyden tarkkailusta sekä vaaratilanteita ennaltaehkäisevästä valvonnasta. Uinninvalvoja huolehtii pelastus- ja ensiapuvälineistön kunnosta sekä hoitaa tilanteen mukaisesti ensiapu- ja pelastustilanteet.

Varaussuunnittelija hoitaa liikuntatilavarauksiin ja sähköisen varausjärjestelmän ylläpitämiseen liittyviä tehtäviä sekä tilavarausten asiakas- ja neuvontapalvelua. Tehtävään voi myös sisältyä muita toimisto- tai hallintotehtäviä kuten seura-avustusten hallinnointia, liikuntatiloja koskevaa tiedottamista tai laskutukseen liittyviä selvitystehtäviä. Varaussuunnittelijalta edellytetään tehtävän vaativuustasosta riippuen soveltuvaa ammatillista koulutusta sekä vahvaa liikuntatoimijakentän tuntemusta.

Kassanhoitaja työskentelee uimahallien kassanhoito-, myynti-, neuvonta- ja asiakaspalvelutehtävissä. Tehtäväalueeseen voi lisäksi sisältyä mm. kahvion hoitoon tehtäviä tai pienimuotoisia toimistotehtäviä. Kassanhoitajan tehtävässä edellytetään soveltuvaa kaupallisen tai asiakaspalvelualan ammatillista koulutusta sekä valmiuksia toimia joustavasti erilaisten asiakasryhmien kanssa. 

Asiasanat:  
liikunta
rekrytointi
sijaisrekrytointi
työpaikka