Mopojen ja moottoripyörien pysäköinti

Mopojen pysäköinti

Kesä on vilkasta mopoiluaikaa, siksi on hyvä kerrata mopoilua koskevat pysäköintisäädökset. Pysäköintikiellot ja -rajoitukset ovat pääosin samat kuin muillakin ajoneuvoilla. Lisäksi on muutamia mopoja koskevia poikkeussääntöjä, jotka koskevat mopoja, mutta ei kevyitä, puhekielessä mopoautoiksi kutsuttuja nelipyöräisiä ajoneuvoja.

Kiekkopaikoilla pysäköintikiekkoa ei mopossa tarvitse käyttää, mutta pysäköinnin aikarajoitusta pitää noudattaa. Maksullisella pysäköintipaikalla tulee suorittaa maksu. Muistilipuke voidaan kiinnittää mopoon, mutta varsinainen pysäköintilippu säilytetään itsellä. Jos saa pysäköintivirhemaksun, sen voi saada peruttua esittämällä alkuperäisen maksulipukkeen pysäköinninvalvonnan asiakaspalvelussa tai oikaisuvaatimuksen liitteenä.

Asema-aukiolla (kartta) ja Sepänkadun pysäköintialueella (kartta) on mopoille ilmaisia pysäköintipaikkoja. Mopoa ei saa pysäköidä moottoripyörille tarkoitetuille P-paikoille.

Jos mopon joutuu joskus pysäköimään jalkakäytävälle, pyörätielle tai pihakadulle, on pidettävä huolta siitä, että se ei kohtuuttomasti haittaa tai estä muiden kulkua. Kävelykadulle mopoa ei saa pysäköidä.

Moottoripyörien pysäköinti

Moottoripyöräilyn suosio Suomessa on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Motoristeja liikkuu myös kaupunkiliikenteessä, sillä moottoripyörillä tehdään varsinkin kesäaikana paljon työ- ja asiointimatkoja.

Moottoripyörän joutuu pysäköimään keskustassa yleensä maksullisille pysäköintipaikoille. Pysäköintimaksun suorittamisen jälkeen pysäköintilippu tulisi kiinnittää moottoripyörään näkyvälle paikalle. Moottoripyörässä ei kuitenkaan ole paikkaa, jossa pysäköintilipun pysyminen paikallaan olisi taattua. Pysäköintitaloihin pysäköinti saattaa myös olla moottoripyörällä hankalaa, koska moottoripyörä ei välttämättä anna riittävää signaalia parkkihallin puomin avausmekanismille.

Edellä kuvatuista syistä Jyväskylän keskusta-alueelle on järjestetty maksuttomia pysäköintipaikkoja moottoripyörille. Kadun varteen merkityt moottoripyörien pysäköintipaikat sijaitsevat Kauppakadulla Kirkkopuiston kioski-kahvilan kohdalla (kartta), Puistokadun Kolmikulman puoleisessa päässä (kartta) ja Asema-aukiolla Asemakadun ja Hannikaisenkadun kulmauksessa (kartta). Kadunvarsipaikat ovat käytössä sääolosuhteiden mukaan moottoripyörien ajokauden ajan, eli suunnilleen toukokuusta syyskuun loppuun.