Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pysäköityjä autoja

Pysäköinti

Jyväskylän keskustassa on voimassa aluepysäköintikielto, joka sallii pysäköinnin ainoastaan merkityillä pysäköintipaikoilla. Maksullista kadunvarsipysäköintiä hoitaa Jyväs-Parkki Oy.

Pysäköintitaksoista tehdään päätökset kaupunkirakennelautakunnassa. Yksittäistapauksissa pysäköinnin säätelystä päättää katupäällikkö.

Tiedot taksavyöhykkeistä ja pysäköintimaksuista on esitetty Jyväs-Parkki Oy:n sivuilla. Sieltä löytyy myös keskustan liikennekartta, josta selviävät keskustan kadunvarsien pysäköintipaikat sekä pysäköintialueet ja -laitokset.

Keskustan liikennekartta (pdf) (Jyväs-Parkki Oy:n sivuilla)

Jyväskylän keskustan inva-paikat kadulla ja pysäköintitaloissa (pdf)

Pysäköintiä koskevien säännösten ja määräysten noudattamista valvoo poliisin lisäksi kunnallinen pysäköinninvalvonta.

Kadunvarsipysäköinnin taksat

1-vyöhyke

- tasataksa 2 euroa/tunti
- arkisin klo 8 - 20
- lauantaina klo 8 - 16

- vuorokausi 24 euroa, lauantaina 16 euroa
- maksimipysäköintiaika 1 vuorokausi

2-vyöhyke

- ensimmäinen tunti 2 euroa
- 2. - 4. alkava tunti á 1 euro
- seuraavat tunnit á 0,5 euroa
- arkisin 8 - 18
- lauantaina klo 8 - 16

- vuorokausi 8 euroa, lauantaina 7 euroa
- maksimipysäköintiaika 1 vuorokausi

Paviljongin maksulliset pysäköintialueet

- 1. - 12. alkava tunti á 1 euro
- vuorokausi 12 euroa
- maanantaista sunnuntaihin klo 00 - 24
- maksimipysäköintiaika 4 vuorokautta

Pysäköinti kiinteistöillä

Jyväskylässä sovelletaan yleisesti menettelyä, jossa ajoneuvojen pysäköinti pitää järjestää tontilla. Pääsääntönä on, että kadun varteen ei osoiteta yksittäisen kiinteistön tai yrityksen käyttöön varattuja paikkoja.

Keskustan ohella myös asuinalueilla voi olla voimassa aluepysäköintikielto, joka sallii pysäköinnin vain merkityillä P-paikoilla. Ajoneuvoja ei silloin voi pysäköidä muille yleisille alueille, esimerkiksi katujen varsille.

Tilapäinen pysäköintilupa tapahtumien ja perhejuhlien aikana

Jyväskylän kaupungilta on mahdollista hakea tilapäistä pysäköintilupaa lyhytaikaisia tapahtumia varten kaupungin omistamille kaduille ja alueille, joissa normaalisti pysäköinti on rajoitettu tai kokonaan kielletty.

Asiassa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin, vähintään 3 arkipäivää ennen h-hetkeä. Kätevimmin lupa haetaan sähköisellä hakemuskaavakkeella.

Hakemus poikkeavan pysäköinnin järjestämiseksi

Jos asiakkaalla ei ole pääsyä internetiin, myös puhelimitse voi olla yhteydessä Palvelupiste Hannikaiseen, p. 014 266 5025.

Lupaa ei myönnetä maksullisille pysäköintialueille eikä kaduille, joilla on vuoropysäköinti.

Suostumus menettelyohjeineen toimitetaan hakijalle ensisijaisesti sähköpostilla. Lupa on ilmainen. Tieto luvan myöntämisestä välittyy Jyväskylän kaupungin pysäköinninvalvonnalle sekä poliisille.

Luvansaaja on vastuussa liikenteen sujumisesta poikkeusjärjestelyjen aikana. Ajoneuvoja saa pysäköidä vain toiselle puolelle katua ja hälytysajoneuvojen on mahduttava ajamaan kadulla. Tonttiliittymien eteen ja linja-autopysäkeille ei saa pysäköidä. Pysäköintilupa ei oikeuta pysäköimään maastoon. Kaupungilta tulee ohjeet liikennemerkkien peittämisestä ja luvan saajan on tiedotettava vieraita poikkeusjärjestelyistä. Myös naapureita on tiedotettava poikkeusjärjestelyistä.

​Yhteystiedot:

Palvelupiste Hannikainen / Pysäköinninvalvonta
Hannikaisenkatu 17, avoinna ma-to klo 8–16, pe 8-15 (kesä-elokuussa ma-pe 8–15)
Puhelinaika ma-pe 8–11 p. 014 266 5161
pysakoinninvalvonta[at] jyvaskyla.fi