Hyppää pääsisältöön
Kuva
Aurattu katu. Kuva Jyväskylän liikenne- ja viheralueet
Pääsisältö

Kaupunki auraa niiden omakotitalokiinteistöjen tonttiliittymät, joiden asukkaat ovat täyttäneet 75 vuotta tai täyttävät 75 vuotta vuoden 2024 huhtikuun loppuun mennessä. Näin helpotetaan ikäihmisten kotona asumista talvikautena.

Aurauksen piiriin pääsyn kriteerit 

Kaupunki on tarkistanut asuinkiinteistöjen tiedot ja suorittaa tonttiliittymän aurauksen seuraavin kriteerein:

  • Kiinteistön kaikki asukkaat täyttävät vähintään 75 vuotta vuoden 2024 huhtikuun loppuun mennessä. Jos kiinteistössä asuu yksikin henkilö, joka ei määräaikaan mennessä täytä 75 vuotta, ei kiinteistö kuulu aurauksen piiriin.
  • Omakotitalokiinteistö sijaitsee sellaisen kadun varrella, jota Jyväskylän kaupunki auraa. Tonttiliittymien auraus ei koske heitä, jotka asuvat yksityistien tai valtion ylläpitämän väylän varrella.

Kaupunki ei auraa kiinteistön pihaa eikä postilaatikon edustaa

Huomioithan, että kaupunki ei auraa koko pihaasi, vaan ainoastaan tonttiliittymäsi. Katso alta esimerkkikuva tonttiliittymän alueesta. Aurattava alue on merkitty kuvaan punaisella.

ilmakuvassa kiinteistö
Tonttiliittymän rajat

Lumen puhdistus postilaatikoiden edustoilta on asukkaiden vastuulla. Postilaatikoiden edustojen puhdistus lumesta ei kuulu aurauksen piiriin. Apua postilaatikon edustan lumitöihin kannattaa pyytää tarvittaessa naapurilta.

Tonttiliittymän aurauksesta voi jäädä viimeistelytöitä asukkaalle

Tonttiliittymän aurauksesta voi jäädä lumikolalla tai lapiolla tehtäviä viimeistelytöitä. Tonttiliittymissä on rakenteita, joiden vaurioitumista täytyy varoa. Siitä johtuen auraustyö tehdään konetarkkuudella ja asukkaalle saattaa jäädä viimeistelytöitä pihan lumitöiden yhteydessä tehtäväksi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

En täytä ikäkriteeriä, mutta olen muutoin huonokuntoinen. Voinko päästä aurauksen piiriin?

Valitettavasti aurauksen piiriin ei ole mahdollista päästä pelkästään heikon terveydentilan perusteella. Kustannussyistä palvelua ei voida tarjota jokaiselle omakotitalokiinteistölle, joten kriteeriksi on valittu ikä. Kaupungilla on pääsy asukkaiden ikätietoihin, joten aurauspalvelun kohdentaminen oikeisiin kiinteistöihin on helppoa. Terveystietoihin emme pääse emmekä pysty tekemään terveydentilan perusteella arviointia aurauspalvelun oikeellisuudesta.

Milloin kiinteistöjen asukkaiden tiedot tarkistetaan seuraavan kerran?

Asukkaiden tiedot tarkistetaan aina ennen talvikauden käynnistymistä.

Asun valtion ylläpitämän väylän tai yksityistien varrella. Kuulunko tonttiliittymän aurauspalvelun piiriin?

Et kuulu, sillä kaupunki ei auraa yksityistietä tai valtion ylläpitämiä väyliä. Tonttiliittymien aurauspalvelun piiriin pääsevät vain ne ikäihmiset, jotka asuvat kaupungin ylläpitämän väylän varrella?

Mihin kellonaikaan tonttiliittymä avataan?

Aurauksen kellonaika vaihtelee lumisateen ajankohdasta riippuen. Aurausta ei voi tilata kaupungilta puhelimitse tai toivoa tiettyyn kellonaikaan. Tonttiliittymän auraus pyritään tekemään samassa yhteydessä ja samalla kalustolla, kuin kadun auraus. Joillain alueilla aurauskalusto on sen verran isokokoista, ettei se mahdu auraamaan tonttiliittymää. Näillä alueilla tonttiliittymä aurataan pienemmällä kalustolla varsinaisen kadunauraamisen jälkeen.

Katuni on jo aurattu, mutta tonttiliittymääni ei. Kuinka kauan kannattaa odottaa, ennen kuin otan kaupunkiin yhteyttä?

Tonttiliittymä pitäisi olla aurattuna viimeistään vuorokauden kuluttua kadun auraamisesta. Jos tonttiliittymää ei vielä vuorokauden kuluttua ole aurattu, kannattaa olla yhteydessä Kaupunkirakenteen neuvontaan tai jättää yhteydenottopyyntö sähköisesti. Huom! Rankan lumisateen aikana liittymään saattaa sataa piakkoin uusi paksu lumikerros, vaikka liittymän avaus olisikin suoritettu kadun auraamisen yhteydessä tai pian sen jälkeen.

Asun kerrostalo- tai rivitalokiinteistössä. Kuulunko aurauksen piiriin?

Et kuulu, koska kerros- ja rivitalokiinteistöjen tonttiliittymien aurauksen hoitaa kiinteistön palkkaama kiinteistöhuolto.

Mistä tiedän, kuulunko tonttiliittymien aurauspalvelun piiriin?

Palvelun piiriin kuuluville asukkaille on lähetetty kirjeet syksyllä 2022.

Tonttiliittymäni aurataan, vaikka en täytä kriteerejä. Mihin voin ilmoittaa virheestä?

Ota yhteyttä Kaupunkirakenteen neuvontaan.

Kuinka paljon aurattavia tonttiliittymiä on ja paljonko palvelu kustantaa kaupungille?

Aurauksen piiriin kuuluvia kiinteistöjä on Jyväskylän kaupungin katualueella 1429 kappaletta. Ikäihmisten omakotitalokiinteistöjen tonttiliittymien auraukseen on varattu talousarvioesityksessä 220 000 euroa. Kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvioesityksen loppuvuodesta. Jos kaupunginvaltuusto ei hyväksy budjettiesitystä, joudutaan tonttiliittymien auraus lopettamaan kesken talven.