Yliopistonkadun saneeraus

Katso tarkempi suunnitelma ja vaiheistus kartalta.

Lisätiedot:

rakennuttajainsinööri Erja Mutanen, P. 014 266 4086, erja.mutanen[at]jyvaskyla.fi, Jyväskylän kaupunki

työmaapäällikkö Teemu Liukkonen, P. 050 382 3294, teemu.liukkonen[at]oteran.fi, Oteran Oy

Yliopistonkadun liikennejärjestelyt palaavat normaalitilaan 15.11.2019 alkaen

Yliopistonkadun saneerauksen väli Vaasankatu–Cygnaeuksenkatu valmistuu. Työnaikaiset liikennejärjestelyt päättyvät perjantaina 15. marraskuuta alkaen joitakin seuraavaan rakentamisvaiheeseen liittyviä poikkeuksia lukuun ottamatta. Cygnaeuksenkadun liittymä avataan läpiajoliikenteelle, joten myös linja-autoliikenne palaa entisille reiteilleen. Pysäköintikielto Cygnaeuksenkadun yläosassa päättyy.

Yliopistonkadun valmistuvalla osuudella Vaasankadun ja Cygnaeuksenkadun välillä on nyt vain yhdet 4,5 metriä leveät autoliikenteen ajokaistat suuntaansa. Merkittävin muutos on ollut kesällä 2019 toteutettu Vaasankadun muuttaminen kaksisuuntaiseksi Kauppakadun ja Yliopistonkadun väliseltä osuudelta.

Näkymä Yliopistonkadun ja Vaasankadun risteysalueesta
Jyväskylän Yliopistonkadun liikennejärjestelyt palaavat normaalitilaan.
Kuva: Jyväskylän kaupunki, Erja Mutanen


Jalankulussa ja pyöräilyssä poikkeuksia talven 2019-20 ajan

Suunnitelman mukaisesti nyt valmistuvan osuuden jalankulun ja pyöräilyn tila Yliopistonkadun molemmin puolin on erotettu erilaisilla pinnoitteilla. Uusista pintamateriaaleista huolimatta pyöräily on sallittu talvikauden ajan ainoastaan Harjun puolella. Keskustan puoli pidetään käytännön syistä vielä talven ajan jalkakäytävänä. Pyöräliikenteen muutos yksisuuntaiseksi toteutetaan ensi keväänä.

Suojateillä jalankulun kohdalla on pientä kynnystä reunakivien kohdalla, mutta kynnyksen voi kiertää pyöräilijöiden puolelta. Syynä kynnykseen on viimeisen päällystekerroksen puuttuminen. Kaupunki pahoittelee tästä aiheutuvaa haittaa.

Katurakentamisen yhteydessä myös Jyväskylän Energia Oy, nykyinen Alva, uusi vesijohtoverkostoa. Katusaneerauksen pääurakoitsijana toimi Oteran Oy.


Työt jatkuvat ensi keväänä

Vuosina 2020–2021 Yliopistonkadusta saneerataan Cygnaeuksenkadun ja Kilpisenkadun välinen osuus. Rakennussuunnittelu on parhaillaan käynnissä ja urakka kilpailutetaan talven 2019-20 aikana.

 

Tästä on kyse

Yliopistonkatua saneerataan välillä Vaasankatu – Cygnaeuksenkatu. Samassa yhteydessä Jyväskylän Energia Oy on uusinut vesijohtoverkostoaan.

Työt käynnistyivät maalis-huhtikuussa 2019 Vaasankadun liittymän kohdalta. Töiden edetessä työmaa siirtyi Vaasankadulta Yliopistonkadulle Harjun puoleiselle ajoradalle. Katso muutokset kartalta.

Tulevina kesinä tullaan toteuttamaan välit  Cygnaeuksenkatu – Gummeruksenkatu ja  Gummeruksenkatu – Kilpisenkatu. 

Saneerauksen tarkoituksena on muuttaa Vaasankatu kaksisuuntaiseksi Kauppakadun ja Yliopistonkadun välillä. Vaasankadun ja Yliopistonkadun liittymän alueelle tehdään kaistajärjestelyt siten, että Kauppakadun suunnasta ajettaessa on mahdollista jatkaa sujuvasti Voionmaankadun ja Yliopistonkadun suuntiin.  

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kannalta merkittävin muutos on yksisuuntaisten pyöräteiden rakentaminen molemmille puolille Yliopistonkatua.

Vaasankatu muuttui kaksisuuntaiseksi heinäkuussa, ja Yliopistonkadulla liikenne on kaksisuuntainen koko katuremontin ajan. Kadunvarsipysäköinti päättyy Vaasankadun ja Yliopistonkadun varressa. Pysäköintipaikkoja on Harjun kupeessa olevalla pysäköintialueella, Vaasankadun ja Yliopistonkadun kulmauksessa sijaitsevalla pienellä pysäköintialueella sekä sivukaduilla. 

 

Katso tarkempi suunnitelma ja vaiheistus kartalta.

Lisätiedot:

rakennuttajainsinööri Erja Mutanen, P. 014 266 4086, erja.mutanen[at]jyvaskyla.fi, Jyväskylän kaupunki

työmaapäällikkö Teemu Liukkonen, P. 050 382 3294, teemu.liukkonen[at]oteran.fi, Oteran Oy