Hyppää pääsisältöön
Kuva
Punaiseksi maalattu pyöräkaista. Kuva Heikki Vikki
Pääsisältö

Jyväskylän katukuvaan on ilmestynyt viime vuosina pyöräkaistoja ja -taskuja. Kauppakadun ja Vaasankadun risteyksessä on punaisella merkitty pyöräkaista ja pyörätasku. Harjun kupeessa Harjukadulla, Väinönkadulla ja Sepänkadulla on pyöräkaista.

Pyöräkaista osoitetaan ajoradasta tiemerkinnöin pyöräilijöiden ja mopoilijoiden käyttöön. Pyöräkaistat ovat yksisuuntaisia ja niillä pyöräillessä on noudatettava samoja sääntöjä ja nopeusrajoituksia kuin ajoradalla ajettaessa. Kääntyessä pyöräkaistalla pyöräilevän on tärkeää näyttää suuntamerkkiä.>

Muutkin ajoneuvot saavat kääntyessään käyttää pyöräkaistaa ryhmittymiseen, ellei sitä ei ole sulkuviivalla estetty. Pyöräkaistaa saa käyttää myös kiinteistölle, pysäköintipaikalle ja linja-autopysäkille ajamiseen. Sen sijaan ajoneuvon pysäköiminen ja pysäyttäminen pyöräkaistalle on kiellettyä.

Pyörätasku

Pyörätasku on kaksipyöräisille tarkoitettu ryhmitys- tai odotustila liikennevalo-ohjatussa risteyksessä. Se auttaa autoilijaa havaitsemaan pyöräilijän paremmin. Pyörätaskun avulla pyöräilijä pääsee lähtemään turvallisesti ennen autoilijoita, ja kääntyminen vasemmalle helpottuu. Pyörätaskun yhteyteen on yleensä merkitty pyöräkaistaosuus, jonka kautta pyöräilijä voi ohittaa liikennevaloihin pysähtyneet autot.

Kuva
Pyöräkaista ja pyörätasku Kauppakadulla. Kuva Hannu Niemi
  • Jos liikennevalo on vihreä tai valot eivät ole käytössä, pyöräilijä voi ajaa pyörätaskun yli pysähtymättä.
  • Jos liikennevalo on punainen, pyöräilijä ajaa pyöräkaistaa pitkin autojen eteen pyörätaskuun.
  • Jos pyöräilijä on kääntymässä risteyksestä vasemmalle, hän siirtyy pyörätaskun vasempaan reunaan,
  • Jos pyöräilijä on kääntymässä risteyksestä oikealle, hän siirtyy pyörätaskun oikeaan reunaan,