Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kävelijä jäisellä kadulla. Kuva Kaisa Ristimella
Pääsisältö

Jyväskylässä on käytössä liukkaista jalankulkukeleistä varoittava tekstiviestipalvelu, jonka voi tilata omaan matkapuhelimeen yhdellä tekstiviestillä täysin ilmaiseksi. 

Tilaa varoituspalvelu näin

Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 siitä puhelimesta, johon haluat varoituksen tulevan:

1. Kirjoita alkuun "varoitus jyväskylä".
2. Kirjoita loppuun joko 6, 7, 8 tai 9 sen mukaan, haluatko varoituksen yöllä syntyneestä liukkaudesta klo 6, 7,  8 vai 9. Viikonloppuisin saat varoituksen tuntia myöhemmin.
Jos esimerkiksi haluat varoituksen yöllä syntyneestä liukkaudesta aamulla klo 7, lähetät tekstiviestin: varoitus jyväskylä 7.
Ilmoittautumisesi pysyy voimassa tulevinakin talvikausina.

Tekstiviestin peruutus

Mikäli haluat poistua palvelusta, lähetä numeroon 16130 tekstiviesti: varoitus sulje

Vaihtelevat lämpötilat lisäävät liukkautta

Pakkasen ja suojakelin välillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukkautta. Päivisin lämpötilan ollessa plussalla jää sulaa ja hiekoitushiekka jää kadulla olevaan sulamisveteen. Yöllä pakkasen kiristyessä hiekan päälle muodostuu uusi jääkerros. Tästä syystä erityisesti ikäihmisiä kehotetaan lähtevän liikkeelle vasta aamupäivällä, kun uusi hiekkakerros on varmemmalla todennäköisyydellä ehditty levittää kevyen liikenteen väylille.

Matkapuhelimeen saapuva varoitusviesti auttaa ennakoimaan vaaratilanteita esimerkiksi kenkiin kiinnitettävin liukuestein. Useimmat vakavat liukastumiset sattuvat silloin, kun liukkaus pääsee yllättämään. Etukäteisvaroituksen ansiosta vältetty onnettomuus tuo aina säästöä, niin inhimillisten kärsimysten kuin yhteiskunnalle koituvien hoitokustannusten osalta.

Varovaisuus on talvikeleillä silti aina valttia, vaikkei kelistä olisikaan varoitettu. Varoituspalvelu ei vähennä kunnan tai kiinteistöjen liukkaudentorjuntavastuuta eikä jalankulkijan omaa vastuuta.

Lisätietoa palvelun verkkosivuilla.