Kouluruokailu

Kouluruokadiplomi

Kouluruokadiplomi® on kouluille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Diplomin myöntämisestä vastaa Ammattikeittiöosaajat ry. Kaikki koulumme ovat suorittaneet Kouluruokadiplomin.

Hyvin suunniteltu, maistuva kouluateria tukee koululaisen hyvinvointia ja vahvistaa terveyttä edistäviä ruokatottumuksia. Ruokailutilanne on opetus- ja kasvatustilanne, joka tarjoaa erinomaisen tilaisuuden hyvien ruokailutapojen omaksumiseen sekä toisen huomioonottamiseen. Vanhempien ja koulun aikuisten positiivinen ruokapuhe kannustaa oppilasta osallistumaan kouluruokailuun ja maistamaan rohkeasti uusia makuja. 

Kouluruokailulla on tärkeä tehtävä kansallisen ruokakulttuurin tuntemuksen välittäjänä ja säilyttäjänä. Rauhallinen ruokahetki ja kauniisti tarjolla oleva, maukas ja monipuolinen ruoka viihtyisässä ruokasalissa ovat parhainta arkiestetiikkaa.

Uudet kouluruokasuositukset korostavat kasvisten käytön lisäämistä sekä kasvisruokavaihtoehdon tarjoamista kaikille toisena vaihtoehtona. Koulujen ruokasaleissa lounaan kasvisruoan on ensimmäisenä tarjolla ainakin yhdessä linjastossa, mikäli se on linjaston kapasiteetti huomioiden mahdollista. Näin kaikki asiakkaat voivat tutustua ja maistella kasvisruokaa, vaikka eivät olisi sitä erikseen tilanneet. Muutoksen tavoitteena on saada kasvisruoan menekkiä kasvamaan.

Ruokailutilanteessa aterian koostamisen helpottamiseksi esillä on malliateria joko oikeana ateriana tai ateriakuvana.

Välipalamyynti

Myymme välipalaa niissä kouluissa, joissa siitä on sovittu koulun kanssa. Tarjolla on täytettyjä sämpylöitä ja leipiä, täysmehua, hedelmiä, juurespaloja, viiliä ja jogurttia. Välipalan tarkoitus on tukea oppilaan jaksamista pitkän koulupäivän aikana. Välipalan voi ottaa myös mukaan koulupäivän jälkeen alkaviin harrastuksiin.

Välipalan voi maksaa käteisellä, etukäteen maksetulla pahvisella välipalapassilla (16€). Sisarukset voivat käyttää samaa passia. Pahvinen välipalapassi ostetaan koulun keittiöstä.  Sähköisen välipalapassin osto- ja käyttöohjeet ovat alla.

Huomioithan, että sähköisen välipalapassin kokeilu päättyi 31.5.2019. Mikäli kokeilun aikana maksettuja aterioita jäi sähköiseen lippulompakkoon, ne tulee käyttää vuoden 2019 loppuun mennessä. Selvittelemme sähköisen välipalapassin jatkoa ja tiedotamme asiasta myöhemmin. 

Välipalahinnastosta löydät hintojen lisäksi tietoa välipalapassivaihtoehdoista ja välipalaa myyvistä kouluista.

Välipalahinnasto

Sähköisen välipala- ja ateriapassin osto- ja käyttöohje

Lasten parlamentti

Lasten Parlamentti on lasten ja nuorten demokratiakasvatusta tukeva vaikuttamiskanava ja osa Jyväskylän alakoulujen osallisuuskasvatusta. Yhdeksän alueellista 16-20 jäsenistä PikkuParlamenttia kokoontuu kaksi kertaa lukuvuodessa. Alakoulujen oppilaskunnat valitsevat PikkuParlamentin alueen 5.-6.-luokkalaisista oppilaista. PikkuParlamentti -toiminnan tarkoitus on luoda lapsille aito mahdollisuus vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon, sekä nostaa lasten ääni paremmin kuuluviin. Lasten parlamentti valitsee keskuudestaan jäsenet ruokaryhmään. Ruokapalvelun ja lasten parlamentin yhteisissä tapaamisissa käydään läpi koulujen ruokalistaa ja keskustellaan kehittämisideoista.

 

Kouluruokadiplomi

Kouluruokadiplomi® on kouluille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Diplomin myöntämisestä vastaa Ammattikeittiöosaajat ry. Kaikki koulumme ovat suorittaneet Kouluruokadiplomin.