Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ruokapalvelut

Päiväkoti- ja kouluruokailu tukee lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä. 

Sydänmerkkiateria

Päiväkoti- ja kouluruokailussa on käytössä Sydänmerkki. Sydänmerkkiateriat on merkitty ruokalistaan ja tärkeää on, että tarjolla on aina kaikki sydänmerkin kriteerit täyttävät aterianosat, esimerkiksi leipä ja salaatinkastike. Sydänmerkin taustalla on tutkittu tieto ruoan ja terveyden välisistä yhteyksistä. Sydänmerkin käyttöoikeuden saa, jos ateria tai tuote täyttää kaikki sille määritetyt kriteerit, joissa kiinnitetään huomiota erityisesti ruoan rasvan laatuun ja suolan määrään. Sydänmerkkiaterian kriteerit ovat mukana monissa ravitsemussuosituksissa, esimerkiksi Kouluruokasuosituksissa 2017. Sydänmerkin taustaorganisaatiot ovat Sydänliitto ja Diabetesliitto.

Erityisruokavaliot

Valmistamme erityisruokavaliot erityisruokavaliolomakkeen mukaisesti. Terveydenhoitaja kirjoittaa lomakkeen ruoka-aineallergioista, joista voi aiheutua ruokailijalle vakavia oireita. Kansallisen allergiaohjelman mukaisesti oireiden ollessa lieviä ei välttämisruokavaliota tarvita. Erityisruokavaliolomake toimitetaan koulun tai päiväkodin keittiöön ja sitä päivitetään tarvittaessa. Erityisruokavaliolomakkeella ilmoitetaan myös pysyvät erityisruokavaliot tai –tarpeet (esim. keliakia tai diabetes). Eettisiin tai uskonnollisiin syihin perustuvan erityisruokavalion saa vanhemman luvalla (alakoulut) tai oppilaan omalla ilmoituksella (yläkoulut). Koulujen ruokasaleissa kasvisruoka on tarjolla kaikille lounasruokailijoille ainakin yhdessä linjastossa. Suosittelemme, että vegaaniruokavaliota noudattavien lasten vanhemmat ovat yhteydessä terveydenhoitajaan täysipainoisen ruokavalion koostamiseen liittyen.

Erityisruokavaliolomake

Poissaolot ja eritysruokavalion syömättä jättäminen

Pitkistä poissaoloista on hyvä ilmoittaa päiväkodin tai koulun keittiön henkilökunnalle. Mikäli erityisruokavalio jää syömättä ilmoittamatta 5 kertaa peräkkäin, sitä ei enää valmisteta.