Hyppää pääsisältöön
Kuva
Leipää, vihanneksia ja hedelmiä vaalealla taustalla. Kuva Toni Härkönen
Pääsisältö

Sairaala Novassa toimiva äidinmaitokeskus ostaa, käsittelee ja myy äidinmaitoa sekä välittää sitä vastasyntyneiden osastolle. Vastasyntyneille oman äidin maito on korvaamattoman hyvää ravintoa, koska se sisältää kaikkia ravintoaineita vauvan tarpeisiin nähden sopivassa suhteessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Kaikille äidinmaitoa tarvitseville vauvoille oman äidin maito ei riitä ja siksi tarvitaan luovutettua äidinmaitoa.

Ohjeita äidinmaidon luovuttajaksi haluavalle

Luovuttajan tulee olla terve eikä hän saa käyttää lääkkeitä. Tupakointi ja alkoholin käyttö on kielletty. Jos synnytyksestä on kulunut alle kaksi kuukautta ja maitoa erittyy 3 dl/vrk yli oman lapsen tarpeen, äiti voi alkaa luovuttajaksi. Maitoa voi luovuttaa korkeintaan neljä kuukautta synnytyksen jälkeen. Jos haluat luovuttajaksi, ota yhteyttä keskussairaalan äidinmaitokeskukseen puh. 050 472 3351.

Ennen luovuttajaksi hyväksymistä:

Tehdään B- ja C-hepatiitti- sekä hiv-testi (mielellään keskussairaalan laboratoriossa)
Luovuttaja tuo kolmesta lypsykerrasta maitonäytteet, joiden bakteerit tutkitaan laboratoriossa
Henkilötietolomake täytetään äidinmaitokeskuksessa

Maito toimitetaan tuoreena tai pakasteena äidinmaitokeskukseen sopimuksen mukaan ja siitä maksetaan luovuttajalle 19 €/litra. Maidon kuljetuksesta sovitaan äidinmaitokeskuksen kanssa. Luovuttaja voi vuokrata sähkökäyttöisen rintapumpun luovutuksen ajaksi. Pumppujen käyttöopastuksen saa äidinmaitokeskuksesta.

Aukioloajat ja yhteystiedot

Äidinmaitokeskuksen palveluaika on kello 8-14. Käynneistä sovitaan aina puhelimitse. 
Katso sijainti kartalta Hoitajantie 3, 40620 Jyväskylä
puh. 050 472 3351

 

 

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ruokapalvelusta 1.1.2023 alkaen. Tietoa palvelusta sekä asiointikanavista löytyy tammikuusta alkaen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta hyvaks.fi. Tiedot täydentyvät alkuvuoden mittaan. Tiedot Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelujen ruokapalveluista ja toimipisteistä löytyvät edelleen Kylän Kattauksen sivuilta niin pitkään kuin on tarpeen. 

Asiasanat:  
äidinmaito
sairaala