Mistä ruoka tulee?

Resurssiviisaan lähiruuan hanke sai kunniamaininnan Vuoden projekti 2015-kilpailussa

Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin -hanke sai kunniamaininnan Vuoden projekti 2015 -kilpailussa. Kylän Kattaus ja Jyväskylän kaupungin hankintakeskus olivat mukana Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimassa pilottihankkeessa. Vesangan päiväkoti-koulussa kokeiltiin syksyn 2014 ajan lähiporkkanaa ja tonnikalan ja tuontilohen korvaamista särjellä. Porkkanat toimitti Eijan Juures ja Vihannes ja särjet paikallinen kalastaja Ari Seppälä Komppa-Seppälän tilalta. Hankkeen ansiosta Kylän Kattauksen ruokalistoille päätyi kaksi uutta lähikalasta tehtyä ruokaa: särkikiusaus ja kalastajan pizzapiirakka.
”Mutkaton ja maukkaasti paketoitu kokonaisuus.” Hankkeen erityisenä ansiona tuomaristo piti positiivista ja yhteistyöhön perustuvaa paikallista vaikutusta. Lisäksi tuomaristo arvosti hankkeen positiivisia vaikutuksia ympäristöön, hiilijalanjälkeen ja eettiseen ruuantuotantoon. 
Vaikka hanke Sitran kanssa on jo päättynyt, jatkaa Kylän Kattaus resurssiviisasta toimintaa.

Ruokavalion suunnittelussa otamme huomioon asiakkaiden ruokailutottumukset ja ravitsemukselliset erityispiirteet. Ruoka kootaan asiakkaille tutuista ruokalajeista ja valmistuksessa huomioidaan ruoan rakenne ja maustaminen asiakasryhmän mukaan. 

Ravitseva ja monipuolinen ruoka ylläpitää ja edistää hyvinvointia. Ruokalistasuunnittelussa huomioimme kunkin vuodenajan tyypilliset ruokalajit ja juhlaruoat. Ihanteellisessa tapauksessa ruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua.

• kiinnitämme huomiota kotimaisuusasteeseen elintarvike- ja tuotevalinnoissa
• ostamme lihatuotteet marinoimattomina 
• naudan- ja porsaanliha, broileri ja kalkkuna ovat kotimaisia
• tuore kala ja kalapakasteet tulevat pääosin Suomesta ja Norjasta
• maito ja maitotaloustuotteet ovat kotimaisia 
• leivät ja tuoreet pullat ovat lähellä leivottuja
• rasvat, öljyt ja kananmunat ovat pääosin kotimaisia
• huomioimme vihannesten ja hedelmien kausivaihtelun ruokalistasuunnittelussa
• perunat, kaali ja juurekset ovat kotimaisia niin kauan kuin satoa on tarjolla. Satokauden vaihtuessa raaka-aineita saatetaan hankkia myös EU:n alueelta
• tomaatit ja kurkut ovat kotimaisia ja salaatit ovat parhaalla satokaudella kotimaisia, muulloin EU:n alueelta 
• valmistamme jälkiruoat itse käyttämällä maustamatonta jogurttia ja rahkaa sekä mahdollisuuksien mukaan kotimaisia marjoja

 

Resurssiviisaan lähiruuan hanke sai kunniamaininnan Vuoden projekti 2015-kilpailussa

Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin -hanke sai kunniamaininnan Vuoden projekti 2015 -kilpailussa. Kylän Kattaus ja Jyväskylän kaupungin hankintakeskus olivat mukana Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimassa pilottihankkeessa. Vesangan päiväkoti-koulussa kokeiltiin syksyn 2014 ajan lähiporkkanaa ja tonnikalan ja tuontilohen korvaamista särjellä. Porkkanat toimitti Eijan Juures ja Vihannes ja särjet paikallinen kalastaja Ari Seppälä Komppa-Seppälän tilalta. Hankkeen ansiosta Kylän Kattauksen ruokalistoille päätyi kaksi uutta lähikalasta tehtyä ruokaa: särkikiusaus ja kalastajan pizzapiirakka.
”Mutkaton ja maukkaasti paketoitu kokonaisuus.” Hankkeen erityisenä ansiona tuomaristo piti positiivista ja yhteistyöhön perustuvaa paikallista vaikutusta. Lisäksi tuomaristo arvosti hankkeen positiivisia vaikutuksia ympäristöön, hiilijalanjälkeen ja eettiseen ruuantuotantoon. 
Vaikka hanke Sitran kanssa on jo päättynyt, jatkaa Kylän Kattaus resurssiviisasta toimintaa.