Hyppää pääsisältöön
Kuva
yleisöä KUTU Päivät -tapahtumassa. Kuva Satu Warén
Pääsisältö

Kaisa Rönkkö, Taiteen edistämiskeskus

Taike ja taiteen vaikuttavuus yhteiskunnassa
maanantaina 9.10. Paviljongin yläaula, klo 10.30

KUTU Päivien maanantain aloituksena kuullaan Kaisa Rönkön puheenvuoro heti aamukahvien yhteydessä. Puheenvuorossa käsitellään Taiken toimintaa ja taiteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa.

Kaisa Rönkkö on Taiteen edistämiskeskuksen uusi johtaja. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Suomen Musiikki & Media -tapahtumat Oy:n toimitusjohtajana, Music Finland ry:n toiminnanjohtajana ja Suomen Kansallisoopperan ja -baletin orkesteriosaston päällikkönä.

Keynote: Riie Heikkilä 

Kulttuuriosallistuminen ja -osallistumattomuus tutkimustiedon valossa
maanantaina 9.10. Intro-auditorio, klo 12.15

Riie Heikkilä on yliopistotutkija ja Tampereen yliopiston sosiologian dosentti. Häneltä on vastikään ilmestynyt kulttuuriosallistumattomuutta käsittelevä kirja Understanding Cultural Non-Participation in an Egalitarian Context (Palgrave 2022).

Esityksessään Riie Heikkilä tarkastelee kulttuuriosallistumista erilaisten aineistojen valossa. Miksi niin moni kokee vierautta tai jopa uhmaa kulttuuria kohtaan? Entä millä tavalla sosiologinen tutkimus voi hyödyttää kulttuurituotantoa ja kulttuuripalveluiden suunnittelua? 

Paneelikeskustelu: Osallistu tai syrjäydy

maanantaina 9.10. Intro-auditorio, klo 13.15

Asiantuntijat keskustelevat kulttuuriosallistumisesta ja syistä, miksi osa kokee kulttuuriin osallistumisen helpommaksi kuin toiset. Mikä oikeastaan on taidetta ja kulttuuria? Miten lapset ja nuoret saadaan osallistumaan? Keskustelussa pohditaan myös kulttuuripolitiikan roolia ja vastuuta.

panelistit:
kulttuuripolitiikan professori Miikka Pyykkönen, Jyväskylän yliopisto
erikoistutkija Mervi Luonila, Cupore
yliopistotutkija ja sosiologian dosentti Riie Heikkilä, Tampereen yliopisto

paneelia johtaa kulttuuriaktiivi, muusikko, hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä Ossi Valpio

Sanna Lehtonen, Suomen Kuntaliitto

Onko kulttuuri aina vain kuluerä? 
maanantaina 9.10. Intro-auditorio, klo 16.15 

Kuntien tehtävät muuttuivat vuoden alussa. Sivistystoimi ja kulttuuri korostuivat. Samaan aikaan menot kuitenkin uhkaavat lisääntyä ja tulot pienentyä.

Sanna Lehtonen on ekonomisti ja kuntatalousasioiden johtaja Suomen Kuntaliitossa. KUTU Päivien puheenvuorossaan hän pohtii, onko kulttuuri aina vain kuluerä ja minkälaisiin kulttuuripalveluihin meillä on jatkossa varaa?

Henri Terho, Taiteen edistämiskeskus

Taiken alueellinen tehtävä ja näkyvyys
tiistaina 10.10. Intro-auditorio, klo 9.30

Taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho käsittelee puheenvuorossaan Taiteen edistämiskeskuksen alueellista toimintaa, sen vaikutuksia ja tulevaisuuden näkymiä. Taiken 10-vuotisen historian aikana alueellisen työn luonne ja painopisteet ovat muuttuneet. Terho pohtii muutoksen luonnetta ja Taiken näkyvyyttä eri puolilla Suomea.
 

Mitä hallitusohjelma tarkoittaa kulttuuritoimijoiden arjessa?

tiistaina 10.10. Intro-auditorio, klo 10.30

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala esittelee videotervehdyksessään keskeisimmät hallitusohjelman kulttuuripolitiikkaa koskevat linjaukset.

Ministerin videotervehdyksen jälkeen opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja kertoo etäpuheenvuorossaan konkreettisemmin hallitusohjelman toimeenpanon käynnistymisestä ja vastaa yleisökysymyksiin. 

Keynote: Carla Ahonius, Manage Me Oy

Parasta maineenhallintaa on brutaali rehellisyys
tiistaina 10.10. Intro-auditorio, klo 14.30

Suomen tunnetuimpiin ja menestyneimpiin managereihin kuuluva Manage Me Oy:n perustaja Carla Ahonius tietää, kuinka luodaan koko kansaa puhuttelevia ilmiöitä ja rakennetaan menestyviä brändejä. Mm. Jare Tiihosen ja Jenni Vartiaisen managerina toimiva Carla on työskennellyt yli 20-vuotta musiikki -ja viihdemaailmassa. 

Ahonius kertoo omakohtaisia tarinoita urastaan ja menestyneiden brändien rakentamisesta ja antaa konkreettisia työkaluja ilmiöiden luomiseen, maineenhallintaan ja kohujen selättämiseen. 

RINNAKKAISSESSIOT 


MAANANTAI 9.10. klo 14.15

Sessio 1. Kuntalaisten hyvinvoinnin vahvistaminen kulttuurilla
Paikka: Intro-auditorio

Terve Suomi 2022 tutkimuksen tuloksia – kulttuuripalveluiden käyttö ja saatavuus
kehittämispäällikkö Suvi Parikka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Kulttuuripalvelut vahvistavat ihmisten hyvinvointia ja niiden tulisi olla yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla. Esityksessään Suvi Parikka luo tilannekuvan kulttuuripalvelujen käytöstä Suomessa hyödyntäen THL:n tuoretta Terve Suomi -tutkimuksen aineistoa. Parikka tarkastelee eri kulttuuripalveluiden käyttöä väestöryhmittäin sekä näiden palveluiden saatavuuden alueellisia eroja. Tutkimustiedon avulla voidaan muun muassa tunnistaa vähän kulttuuria käyttävät väestöryhmät ja pohtia yhdessä eri keinoja heidän osallistumismahdollisuuksien kohentamiseksi.        

Kuntien HYTE-kerroin, mitä tarkoitetaan kulttuuriin osallistumisen kynnyksen madaltamisella?
kulttuuriasiainneuvos Johanna Vuolasto ja Kirsi Kaunisharju, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kulttuuriin osallistumisen edistämisen tavoitteet ovat kulttuuri- ja hyvinvointipoliittisesti tärkeitä. Tutkimustiedon mukaan kulttuuriosallistumista estää usein kokemuksen ja tottumuksen puute käydä kulttuuritilaisuuksissa tai esimerkiksi epävarmuus kulttuuritarjonnasta ja sen sisällöistä. Kunnan tulee ottaa huomioon laatiessaan toimenpiteitä vähän kulttuuria käyttävät ihmiset, joilla osallistumismahdollisuudet ovat rajallisia. 

Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on hyvinvointialueiden aloitettua pitkälti kuntien vastuulla. Panostamista kulttuuriseen elämäntapaan halutaan vahvistaa uudella hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäosalla (HYTE-kerroin). Osallistuminen kulttuuriin vähentää sosiaali- ja terveyspalveluiden kasvupainetta ja lisää samalla kansantalouden kasvukykyä kansalaisten toimintakyvyn, hyvinvoinnin ja turvallisuuden vahvistumisena. 

Puheenvuorossa käydään läpi HYTE-kertoimen taustoja ja kerrotaan konkreettisia esimerkkejä eri kuntien onnistumisista osallistumiskynnyksen madaltamisessa.

*****

Sessio 2. Luovan alan tuottajien henkisen infran kehittäminen
Paikka: Kabinetti-kokoustila

Taide- ja kulttuurialan tuottajat ovat luovan talouden ekosysteemin ytimessä, mutta rakenteiden puute ja rahoitus eivät tue ammattimaisen tuottajakentän kehittymistä ja uusien elinkeinojen syntymistä. Pandemian jälkeen toimijat tarkastelevat työn tekemisen edellytyksiä ja hyvinvointia uusin silmin, ja kato alalta on suurta. Miten julkinen sektori ja korkeakoulut voivat vahvistaa luovien alojen henkistä infraa ja resilienssiä? Keskustelussa luovan alan kehityssuunnat ja osaamisen kehittyminen.

Rinnakkaissession vetää Tampereen ammattikorkeakoulun Tuottajapankki-hanke ja Tampereen kaupungin Operaatio Pirkanmaa -hanke. Esittelyssä session aikana hyviä käytänteitä ja testattujen toimintamallien tuloksia Pirkanmaalta, sekä yhteinen keskusteluosuus kulttuurituottajien ja kuntayhteistyön tulevaisuudesta.

Session vetäjinä toimivat Susanna Ihanus ja Ilona Kyykoski. 

*****

Sessio 3. työpaja: Yhdenvertainen Oulu 2026
Paikka: Alvar-kokoustila

Anna Litewka-Anttolainen, projektipäällikkö, Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke
Mirja Syrjälä, osallisuuskoordinaattori 

Oulu yhdessä 38 pohjoisen kunnan kanssa on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Miten varmistamme, että yhdenvertaisuus toteutuu Oulu2026-kulttuuriohjelmassa? Mitä voimme oppia laajasta kuntarajat ylittävästä hankkeesta? Tässä työpajassa osallistujat tutustuvat tulevaan Euroopan kulttuuripääkaupunkiin sekä työstävät yhdessä konkreettisia toimenpiteitä yhdenvertaisten kulttuuripalveluiden toteuttamiseksi.

*****

TIISTAI 10.10. klo 12.30
 

Sessio 1. Asiakaslähtöinen tapahtumatuotanto lipunmyynnistä elämyksiin 
Paikka: Intro-auditorio

Head of Production, Anniina Havukainen, Nelonen Media Live 

Tässä rinnakkaissessiossa pohditaan, millaisia palvelupolkuja ja yhteisiä tekijöitä tapahtumista on löydettävissä tapahtuman koosta riippumatta. Mikä muodostaa asiakaskokemuksen ja mitkä asiat tekevät asiakaskokemuksesta elämyksen? Millaisia digitaalisia mahdollisuuksia yleisötilaisuus voi hyödyntää – ja mitä kannattaa hyödyntää?

Anniina Havukainen työskentelee Head of Productionina suurten yleisötilaisuuksien parissa tuottaen niin festivaaleja kuin konsertteja. Anniinan tuottamia tapahtumia ovat mm. Suomen suurin rockfestivaali Rockfest sekä Jyväskylään vakiintunut Suomipop Festivaali Jyväskylä. Anniinan tavoitteena on tuottaa turvallisia, viihdyttäviä ja vastuullisia elämyksiä niin asiakkaille, henkilökunnalle kuin artisteille.

*****

Sessio 2. Ideasta hankkeeksi
Paikka: Kabinetti-kokoustila

toteutus Taiteen edistämiskeskuksen Luova verkko -hanke 

Onko mielessäsi hankeidea, jolla luovan alan osaamista voisi vahvistaa tai työllisyyttä lisätä? Kulttuuritoiminnan ammattilaisille suunnatuissa työpajoissa saat tukea hankeidean kirkastamiseen, yhteiskehittämiseen ja viestintään. 

Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamisen ESR+-teemassa rahoitetaan hankkeita, joilla vahvistetaan luovia aloja, luovaa taloutta sekä taide- ja kulttuurialan osaamista. Taiteen edistämiskeskuksen Luova verkko -hanke kannustaa kulttuuritoiminnan ammattilaisia ideoimaan hankkeita ja hakemaan ESR+-rahoitusta.

Työpajat alkavat yhteisellä alustuksella, jonka jälkeen osallistujat jakautuvat kolmeen pienryhmään. Valitse sinulle parhaiten sopiva pienryhmä seuraavista:

Yhdessä ideointi 
Haluatko pohtia hankeideaasi yhdessä? Kaipaako ideasi yhteistyökumppaneita? Työpajassa pureudutaan yhteiskehittämisen näkökulmaan.

Idean kirkastaminen
Kaipaako ideasi tavoitteet ja toimenpiteet vielä jäsentämistä? Mietitkö, sopiiko idea ESR+-hankkeeksi? Työpajassa saat eväitä idean kirkastamiseen ja näkökulmia seuraavaan ESR+-hakuun. 

Hankkeesta viestiminen
Millainen viestintä tukee hankkeen tavoitteita? Viestinnällisessä työpajassa keskitytään hankkeen viestintäsuunnitelman laatimiseen.
Työpajat järjestetään samanaikaisesti, eli voit osallistua vain yhteen pienryhmään.

Työpajat fasilitoi Luova verkko -hanketiimi:
Sofia-Charlotta Kakko, hankepäällikkö
Milla Minerva Mertanen, suunnittelija
Milja Leskinen, viestintäsuunnittelija


*****
 
Sessio 3. Tekoälyn mahdollisuudet kulttuurissa ja taiteessa 
Paikka: Alvar-kokoustila

sosiaalipsykologian professori Atte Oksanen, Urban AI -hanke
kuvataiteilija Jussi Lahtinen, Urban AI Art -taideteos

Atte Oksanen (YTT, FM, dos.) on sosiaalipsykologian professori ja Emerging Technologies Labin johtaja Tampereen yliopistossa. Oksanen johtaa tällä hetkellä useita hankkeita, joissa tarkastellaan tekoälymurrosta yhteiskunnassa. Oksanen on tutkimuksissaan keskittynyt laajasti myös kulttuurin ja yhteiskunnan eri ilmiöihin, mukaan lukien kuvataiteeseen. Oksasen johtama Urbaanit utopiat ja dystopiat: tekoäly taiteessa ja yhteiskunnassa -hanke (Koneen säätiö 2021–2024) kartoittaa tekoälyn mielikuvia tutkimuksen ja taiteen keinoin.  

Jussi Lahtinen on Urban AI –hankkeen kuvataiteilija (AMK), joka työskentelee tekoälyn kanssa ja on luonut brändin Metropolis by Jussi Lahtinen. Mihin taiteilijaa tarvitaan ja mitä on tekoälytaide? Urban Ai Art –tekoälytaideteoksen tarina taiteilijan kertomana.

 

Alasivu

Kaikki KUTU Päivien osallistujat pääsevät katsomaan jälkikäteen esitysmateriaaleja tapahtumasta. Ohjeet materiaalien katsomiseen toimitetaan sähköpostiviestillä lokakuun aikana.

Lisätiedot:

Satu Waren, kulttuurituottaja, Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut
satu.waren(at)jyvaskyla.fi, 050 599 6017