Pienten Aitta - varhaiskasvatuksen taidepajat

Ilmoittautuminen Pienten Aitan varhaiskasvatuksen alueellisiin taidepajoihin ja kulttuuriopetussuunnitelma Kompassin eskareiden taidepajoihin on päättynyt.

Ilmoittautumisajan päätyttyä työpajaohjaajat aikatauluttavat työpajat suoraan jokaisen ryhmän opettajan kanssa.

 

 

 

Eskareiden pajaohjelma

Jyväskylän kunnallisen perusopetuksen piiriin kuuluvien esikoululaisten taidepajat ovat osa kulttuuriopetussuunnitelma Kompassia. 

Eskareiden pajaohjelma kulttuuriopetussuunnitelma Kompassissa

Varhaiskasvatuksen alueellinen taidepajaohjelma 

Alueellisen pajakokonaisuuden piiriin kuuluvat päiväkodit vaihtuvat vuosittain ja pajakokonaisuus kiertää vuorollaan kaikki kaupungin alueet. Päiväkodit, jotka kuuluvat alueellisen ohjelman piiriin, saavat valita pajaohjelmasta yhden työpajan / ryhmä. Alueellisen pajaohjelman piiriin kuuluvat syksyllä 2019 ja keväällä 2020 Kuokkalan alueen päiväkodit ja läntisen alueen päiväkodit. 

Kuokkalan alue: 

Kuokkalan päiväkoti, Väinölän päiväkoti, Yrttisuon perhepuisto, Taikalampun päiväkoti. Tikan päiväkoti, Pohjanlammen päiväkoti, Ristikiven päiväkoti, Nenäinniemen päiväkoti, Onnimannin päiväkoti

Läntinen alue: 

Keltinmäen päiväkoti, Kultalakin päiväkoti, Kultasiiven päiväkoti, Myllytuvan päiväkoti, Ristonmaan päiväkoti, Tikkalan päiväkoti-koulu, Kuohun päiväkoti-koulu, Vesangan päiväkoti-koulu

Pajaohjelma 2019-2020

Musiikillinen lintuäidin tarina 

Tarinallinen musiikkia ja ilmaisua yhdistävä työpaja eläinten maailmaan alkaa siitä, kun lintu lentää puusta ja alkaa kertoa omaa tarinaansa. Linnun seuraan liittyy vähitellen eri eläimiä ja jokaista heitä tarvitaan matkalla yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Tule sinäkin mukaan yhteiselle, jaetulle matkalle eläytymään toiminnallisten menetelmien kautta eläinten tunteikkaisiin maailmoihin ja kokemaan yhdessä tekemisen voimaa.  

Aika: kevät 2020
Kohderyhmä: 0 - 3 v.
Kesto: 45 min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja FM, musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö

Seikkailu mustemaailmassa

Pajassa maalataan ja piirretään musteella erilaisia kuvioita ja muotoja, joista muodostuu paperille kokonaisia uusia maailmoja. Muste on lapsille usein uusi ja jännittävä tapa tehdä taidetta, jolla syntyy näyttäviä teoksia. Pajassa käytämme erilaisia piirtimiä ja tekniikoita. Katselemme, kuinka muste leviää kauniisti märällä paperilla. Lopuksi katselemme syntyneitä mustemaalauksia ja keskustelemme, mitä niissä näemme. Lapset saavat käyttää mielikuvitustaan ja kertoa tarinoita, mitä kuvioista syntyy.

Aika: kevät 2020
Kohderyhmä: eskarit ja 3 - 5 vuotiaat
Kesto: 2x45min.
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: Paula Myllymäki

Ötökkömäinen matka Suomen luontoon

Tuuli laulaa, luonto soi ja pienen pienestä siemenestä kasvaa suuren suuri puu. Mutta mitä kummaa puun ympärillä tapahtuu? Pian siellä häärää jo aikamoinen joukko ötököitä. Mitähän on tekeillä? 

Tule iloiselle musiikkia ja ilmaisua yhdistävälle matkalle Suomen luontoon ja ötökkämäisiin mielikuvitusmaailmoihin. Pääset kokemaan luovia hetkiä monenlaisen tekemisen äärellä (muun muassa askartelemaan oman ötökkänaamion) ja toiminnan ohella myös pohtimaan yhdenvertaisuutta ja jokaisen ainutlaatuisuutta. Olet arvokas omana itsenäsi!

Aika: kevät 2020
Kohderyhmä: 3 - 5 v.
Kesto: 2 x 45 min (yksi pajakerta)
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja FM, musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö

Monotypia

Pajassa lapset pääsevät leikkimään väreillä, innostumaan ja yllättymään. Tätä tekniikkaa lapset rakastavat! Monotypia on yksinkertainen grafiikan tekniikka, jolla voidaan painaa uniikkeja grafiikan teoksia. Lapsi oppii nopeasti tekemään tekniikalla täysin itsenäisesti ja voi toteuttaa omia luovia ideoitaan vapaasti. 

Pajassa kokeillaan monotypiaa muutamalle erilaiselle alustalle. Jos intoa riittää, päiväkodeissa voidaan jatkaa tekniikan parissa myöhemminkin, sillä tekniikka on helppo toteuttaa myös itsenäisesti.

Aika: syksy 2019-kevät 2020
Kohderyhmä: 3 - 5 v.
Kesto: 2 x 45 min (yksi pajakerta)
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: Kuvataiteilija Paula Myllymäki

Pop-taidepaja

Pajassa tutustutaan poptaiteen merkkiteoksiin ja tehdään niiden pohjalta omia versioita. Taiteillaan lasten valokuvista villin värikkäät versiot kehyksineen. Ohjaaja ottaa kuvat ensimmäisellä tapaamiskerralla. 

Aika: kevät 2019
Kohderyhmä: 4-5 vuotiaat sekä eskarit
Kesto: 3 x 45min, (kaksi tapaamiskertaa)
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Kuvataiteilija Minja Revonkorpi

Kirjaleikki

Sanataidepajassa tutustutaan lastenkirjaan ja herätetään se eloon erilaisten leikkien ja draamaharjoitusten avulla. Toiminnallinen ja elämyksellinen paja rikastuttaa mielikuvitusta ja innostaa heittäytymään kaikin aistein tarinoiden ja lorujen vietäväksi. Samalla se vahvistaa lapsen suhdetta kieleen, kirjallisuuteen ja monipuoliseen itseilmaisuun. Huom.! Kirjavalinnassa voidaan ottaa huomioon myös opettajan toive. Osallistujalta ei vaadita luku- tai kirjoitustaitoa, ja sisältö muovataan ikäryhmän mukaan.

Kohderyhmä: varhaiskasvatus, eskarit
Kesto: 3 x 45 min (yksi tai kaksi tapaamiskertaa)
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Sanataide- ja draamakasvattaja (FM) Eeva Åkerblad