Kulttuuriloiskeita pienimmille - kulttuuria neuvolaan

Kun on oikein pieni

Kun on oikein pieni
voi lentää linnun untuvalla,
nukkua orvokinlehden alla,
kun on oikein pieni.

Kun on oikein pieni,
voi keinua heinässä heiluvassa,
levätä kukassa tuoksuvassa,
kun on oikein pieni.

Kun on oikein pieni,
voi istua lumihiutaleille
ja liitää maailman tuulien teille,
kun on oikein pieni.

(Hannele Huovi)

 

 

 

Kukkia metsässä

Vuonna 2019 Kulttuuriaitta aloitti yhteistyön myös sosiaali- ja terveyspalvelujen/neuvoloiden kanssa. Yhtenä tavoitteena on antaa neuvoloiden henkilökunnalle tietoa ja opastusta, kuinka vinkata nuorille perheille kotikaupungin laajasta koko perheen kulttuuritarjonnasta.

Sampoharjun neuvola Vaajakoskella on ensimmäinen kulttuurineuvola, josta muun opastuksen ja terveydenhoidon lisäksi löytyy tietoa lastentapahtumista, vauvaperheiden kulttuuritarjonnasta, taidelaitosten ja muiden kaupungin kulttuuritoimijoiden tarjoamista koko perheen ohjelmasta, muskareista, satutunneista, vauvasirkuksesta ja monesta muusta.  

Sampoharjun neuvolan upeat sisätilataideteokset on tehnyt kuvataiteilija Anna Ruth. Parhaillaan Ruth suunnittelee tilataideteoksia Kyllön ja Palokan neuvoloihin. 

Neuvoloihin on myös nimetty kulttuurivastaavat, joiden yhteystiedot löytyvät sivulta Avainhenkilöt.

Kulttuuripalvelut sekä kaupungin taidelaitokset esittelevät kaikkein pienimmille tarkoitettua tarjontaansa kolme kertaa vuodessa järjestettävissä Vauvan kaa-tapahtumissa Palokan neuvolassa. Seuraavat järjestetään 25.1. ja 16.5.

Kulttuuriteemaiset perhevalmennusillat odottaville ja vauvaperheille

Kulttuuriaitan laaja yhteistyöverkosto tarjoaa kulttuuriteemaisia perhevalmennusiltoja ensimmäistä lastaan odottaville perheille ja vauvaperheille. Näissä valmennuksissa on tarjolla muun muassa demonstraatioita vauvaperheiden kulttuuritarjonnasta sekä vinkkejä omaehtoiseen tekemisen kotona: loruja, leikkejä ja lauluja. Kulttuuriteemaiset perhevalmennukset järjestetään taidelaitosten tai kulttuuritoimijoiden tiloissa, esimerkiksi kirjastoissa ja taidemuseossa. Perhevalmennuksiin ilmoittaudutaan neuvoloiden sivuilta. 

Kulttuuriperhevalmennus Jyväskylän taidemuseolla 15.1. 

Seuraava kulttuuriperhevalmennus järjestetään Jyväskylän taidemuseolla 15.1. klo 17-19. Perhevalmennuksessa tutustutaan ihastuttavaan Ryömi ja konti - viesti vauvuudesta -näyttelyyn. Lisäksi illassa demotaan Jyväskylän kansalaisopiston Runoleikki- työpaja, jossa lorutellaan, leikitään ja sukelletaan satujen maailmaan. Tarjolla on myös pientä purtavaa.  Yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut ja  kansalaisopiston sanataidekoulu.

Kulttuuriloiskeita-koulutus terveydenhoitajille

Kulttuuriaitta tarjosi Jyväskylän kaupungin neuvolahenkilökunnalle Kulttuuriloiskeita-koulutusiltapäivät 15.5. ja 16.5. Koulutuksissa avatiin kulttuurin ja taiteen roolia nuorten perheiden jaksamisen ja hyvinvoinnin tukena. Mukana olivat myös toiminnanjohtaja Päivi Setälä ja suunnittelija -ohjaaja Anniina Ceron Porin lastenkulttuurikeskuksesta sekä terveydenhoitaja Annika Nikkari Itä-Porin lastenneuvolasta kertomassa kokemuksia Porin Kultane -taidepainotteisesta neuvolatoiminnasta. Tutkimuskoordinaattori Tarja Pääjoki Jyväskylän yliopistosta puhui Lapsesta taiteellisena toimijana. Lisäksi koulutus tarjosi kulttuurimaistiaisia siitä toiminnasta, jota Jyväskylästä löytyy pikkulapsille ja heidän perheilleen.

Seuraavan kerran toiminnalliset koulutuspäivät neuvoloiden terveydenhoitajille järjestetään 21. ja 22.4.

Onko sinulla ideoita ja vinkkejä neuvolayhteistyölle? Haluaisitko tarjota ohjelmaa, sisältöjä
perhevalmennuksiin tai oman toimintasi esittelymateriaalia?

Ota yhteyttä kulttuuriaitta(at)jyvaskyla.fi

Vauva- ja pikkulapsiperheille suunnattua toimintaa järjestävät

Lasten lysti
Jyväskylän kirjastot  
Jyväskylän tanssiopisto
Taidepiilo
Jyväskylän taidemuseo 
Jyväskylän kansalaisopiston musiikkileikkikoulut
Jyväskylän seurakunta
Perhekeskus Tourutupa / MLL Jyväskylä
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri
Teatteri Pikkirii
JAMK muskaristudio
Keski-Suomen elokuvakeskus Minikino
Perhepuistot
Jyvälä
Kesäklubi