Kulttuuriloiskeita pienimmille - kulttuuria neuvolaan

Kun on oikein pieni

Kun on oikein pieni
voi lentää linnun untuvalla,
nukkua orvokinlehden alla,
kun on oikein pieni.

Kun on oikein pieni,
voi keinua heinässä heiluvassa,
levätä kukassa tuoksuvassa,
kun on oikein pieni.

Kun on oikein pieni,
voi istua lumihiutaleille
ja liitää maailman tuulien teille,
kun on oikein pieni.

(Hannele Huovi)

 

 

 

Kukkia metsässä

Vuonna 2019 Kulttuuriaitta aloitti yhteistyön myös sosiaali – ja terveyspalvelujen/neuvoloiden kanssa. Yhtenä tavoitteena on antaa neuvoloiden henkilökunnalle tietoa ja opastusta, kuinka vinkata nuorille perheille kotikaupungin laajasta koko perheen kulttuuritarjonnasta.

Helmikuussa aloittava uusi Sampoharjun neuvola Vaajakoskella on ensimmäinen kulttuurineuvola, josta muun opastuksen ja terveydenhoidon lisäksi löytyy tietoa lastentapahtumista, vauvaperheiden kulttuuritarjonnasta, taidelaitosten ja muiden kaupungin kulttuuritoimijoiden tarjoamista koko perheen ohjelmasta, muskareista, satutunneista, vauvasirkuksesta ja monesta muusta. Huhtikuusta 2019 alkaen Sampoharjussa järjestetään myös kulttuuriloiskeita musiikki- ja kuvataide- ja kirjavinkkaus ym. tuokioiden muodossa.  

Sampoharjun neuvolan upeat sisätilataideteokset on tehnyt kuvataiteilija Anna Ruth. 

Lisäksi Kulttuuriaitan laaja yhteistyöverkosto tarjoaa kulttuuriteemaisia perhevalmennusiltoja ensimmäistä lastaan odottaville perheille. Näissä valmennuksissa on tarjolla muun muassa demonstraatioita vauvaperheiden kulttuuritarjonnasta sekä vinkkejä omaehtoiseen tekemisen kotona: lorut, leikit, laulut. Perhevalmennuksiin ilmoittaudutaan neuvoloiden sivuilta.

Kulttuuriaitta tarjosi Jyväskylän kaupungin neuvolahenkilökunnalle Kulttuuriloiskeita -koulutusiltapäivät 15.5. ja 16.5. Koulutuksissa avatiin kulttuurin ja taiteen roolia nuorten perheiden jaksamisen ja hyvinvoinnin tukena. Mukana olivat myös toiminnanjohtaja Päivi Setälä ja suunnittelija -ohjaaja Anniina Ceron Porin lastenkulttuurikeskuksesta sekä terveydenhoitaja Annika Nikkari Itä-Porin lastenneuvolasta kertomassa kokemuksia Porin Kultane- taidepainotteisesta neuvolatoiminnasta. Tutkimuskoordinaattori Tarja Pääjoki Jyväskylän yliopistosta puhui Lapsesta taiteellisena toimijana. Lisäksi koulutus tarjosi kulttuurimaistiaisia siitä toiminnasta, jota Jyväskylästä löytyy pikkulapsille ja heidän perheilleen. 

Kulttuurineuvola-toimintaa laajennetaan syksystä 2019 alkaen. Lisätietoa pian tulossa!

Onko sinulla ideoita ja vinkkejä neuvolayhteistyölle? Haluaisitko tarjota ohjelmaa, sisältöjä
perhevalmennuksiin tai oman toimintasi esittelymateriaalia?

Ota yhteyttä kulttuuriaitta(at)jkl.fi

Vauva- ja pikkulapsiperheiden tarjontaa löydät muun muassa täältä:

Lasten lysti
Jyväskylän kirjastot  
Jyväskylän tanssiopisto
Taidepiilo
Jyväskylän taidemuseo 
Jyväskylän kansalaisopiston musiikkileikkikoulut
Jyväskylän seurakunta
Perhekeskus Tourutupa MLL Jyväskylä
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri
Teatteri Pikkirii
JAMK muskaristudio
Keski-Suomen elokuvakeskus Minikino
Perhepuistot
Jyvälä

Kesäklubi